Pretumbacije na vrhu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pretumbacije na vrhu

30.10.2012 | 01:37
www.theverge.com/2012/10/29/3573226/scot...rstall-leaving-apple

iOS VP Scott Forstall and head of retail John Browett leaving Apple, Jony Ive taking interface design role

Ovo bi teoretski moglo bit opasno, iako je zapravo najvjerojatnije dobro. Ako će Ive određivati kako će izgledati Mac OS X i iOS, to bi mogao biti vrlo pozitivan pomak.
30.10.2012 | 09:16
Ja mislim da je to vjerojatnije loše, nego dobro, jer se, IMHO, već i sad u Appleu previše pažnje poklanja izgledu.
30.10.2012 | 09:44
S ovim Smajinim se slažem.

Treba se sada više posvetiti funkcionalnosti i inovativnosti, a manje kozmetici. Meni ne treba "fashion", već trkaći konj koji s lakoćom pobjeđuje i nadvisuje konkurenciju.
30.10.2012 | 09:48
Forstall je zaslužan za iOS i njegovo baziranje na OS Xu... I dobar je posao napravio. Ali njegovim odlaskom odlazi i skeumorfični dizajn, što pozdravljam, jer su doista pretjerali sa time u zadnje vrijeme To što su on i Jobs bili pobornici toga, nije moj problem...

Koliko se piše, Forstall je bio wannabe SJ, tj. Mini Me, i radio je darmar pri vrhu, tako da će sada atmosfera biti mirnija i pozitivnija, što može donijeti samo dobroga. A Federighi preuzima iOS, a ima dobre preporuke
30.10.2012 | 09:49
HardcoreMAC kaže:
Treba se sada više posvetiti funkcionalnosti i inovativnosti, a manje kozmetici. Meni ne treba "fashion", već trkaći konj koji s lakoćom pobjeđuje i nadvisuje konkurenciju.

Evo je izašao iPad4, nakon 7 mjeseci i duplo je brži, manje se grije i još koješta. Ako je to smjer kojim će ići, dva palca gore.
30.10.2012 | 11:26
Malo sam ostao na ovo, ali slažem se da bi aplikacije mogle biti ugodnije i funkcionalnije ako bi ih kontrolirao Ive. On ima generalno dobro oko za čisto i funkcionalno, to sigurno ide daleko dalje od dizajna hardvera.
30.10.2012 | 13:37
Ajmo sad praviti kult Jony Eve. Sve sto dotakne ili nacrta, pozlati...

Dizajnirati kuciste nekog uredjaja i korisnicko sucelje za isti, nema zive veze jedno sa drugim.

Dva razlicita tima prave jedan automobil, jedni rade vanjstinu, drugi samo interijer, a to je puno slicnije i srodnije nego ovo u Apple.

Ako se njega bude pitalo, aplikacije ce imati sve manje i manje funkcija, ili ih nece imati nikako, jer su mu fukcije narusile dizajn

Pokrenes najnoviju aplikaciju, ne radi doduse nista korisno, ali lijepo izgleda. WTF

U svakom slucaju, bice promjena, i zanimljivi dani dolaze...
  • User
  • Posjetitelj
30.10.2012 | 13:56
Po meni definitivno pozitivan pomak, ako zbog ičega onda zbog vjerojatnog odbacivanja skeumorfizma.
  • User
  • Posjetitelj
30.10.2012 | 15:54
Mene smeta ciganska politika gdje programi deklarativno "ne rade" na recimo 10.6.8 (moj OS), već traže 10.7 ili više.
Recimo iBooks Author, a znam pouzdano kako radi na 10.6.8, a caka je u tome da se promijeni jedan redak u nekoj datoteki i zavara ga se, te nakon instalacije se vrati taj redak natrag.
osxdaily.com/2012/01/20/install-ibooks-a...10-6-8-snow-leopard/
30.10.2012 | 23:05
Meni se ne sviđa nekoliko stvari u zadnja dva izdanja OSX, recimo ovi moderni scroll barovi, pa ako to krene u drugom smijeru stvar bi mogla biti bolja. Ako ne, ako se sve još pogorša u stilu Win8 onda kvragu sve. Morat ću mijenjati profesiju. Nešto što se može raditi na tabletu, što god da je.
31.10.2012 | 11:32
@drlovric
Kult Jony Evea, zašto ne? Pa gledajući unatrag dobar dio Apple-ove karizme se temelji na kultu ličnosti Steve Jobsa,... njega više nema i Appleu treba nečija faca koja će u nekom svom zanosu, usredotočeno mahati rukama, treptati i uspjeti uvjeriti kupce da je dizajn i izrada novog MBP13R nešto nevjerojatno, neponovljivo, novo,... savršeno, a mislim da Ive to može za razliku od Tima koji mi dok se obraća okupljenima izgleda više kao bankar koji dioničarima objašnjava kolike će im biti dividende ili Phil Schiller koji mi je na keynoteu izgleda okao da ga je sila na WC, a mora biti na tamo i odraditi svoje dvije partije po 10-ak min. Za razliku od njih Eve je cijelo vrijeme dok je sjedio u prvom redu izgledao cool
Na kraju Eveu bolje stoje majice od Tima

@IgorD
Teško da Eveovo poimanje estetike ide u smjeru šarenila W8 ,... na kraju ne bi vozio Aston Martina nego nekakvu talijansku jurilicu da mu je imperativ šarenilo
31.10.2012 | 12:25
pa zahebo je sa siri prosle godine, ove godine sa mapama... nije da je dobio otkaza radi pomankanja smisla za estetiku, iako mi taj dio sigurno nije bio plus.

realno, iOS je u sustini ostao skoro pa isti od svoje prve verzije. nije da je lose, ali bilo je puno nacina da se OS poboljsa, a to se propustilo.
meni je recimo uvijek falio brzi pristup cesto koristenim funkcijama i onda se desi da apple uvede multitasking i dva slajda prije aplikacija ubaci kontrole za reprodukciju audia (ajde ok) i kontrolu za jacinu zvuka... i pomislis, pa pobogu zasto. imam tipke za zvuk 4 cm iznad, ovo je jednostavno redundantno i nepotrebno. ubili ste savrseni brzi pristup za regulaciju brightnesa. :/ dane govorim da su tamo mogli ubaciti 4 "tipk" tipa wi-fi, 3G, data, location...

evo takvi neki propusti su imho previse ociti, i kada na to dodas dva veca faila kao siri i nove mape, dobis otkaz!

i da... fakat dosta koze, drva, stakla i metala u UI-u.
31.10.2012 | 13:15
Nisam jos siguran sta mislit o ovome... Vidjet cemo s vremenom sta ce bit. Sto se Ivea tice, cool lik, ali industrijski dizajn je jedna stvar a programiranje nesto sasvim drugo...

Nego mi je zanimljiva jedna druga pojava oko Forstalla, pratim Macrumors, cultofmac, macworld i hrpu drugih foruma i komentara.

Dosada su komentari bili (karikiram) Siri - super, Apple Mape - odlicne, iOS - ko nije zadovoljan, ima druge platforme, Steve Jobs stav - nikad se neispricat, ne priznat greske - tako i treba, jer gdje bi stigli kad bi slusali sve sto kupci kazu...

Od jucer, ali ono, mali milijun komentara uz Scotta Forstalla idu otprilike u ovom smjeru ( karikiram ) - Siri i Apple mape neupotrebljive - to je njegov promasaj. Nije se htio ispricati za te greske - luzer, bahat je, arogantan, svojeglav, nemoguce s njim komunicirat... iOS zaostaje za konkurencijom, skeuomorphism dizajn je katastrofa...

Nejasna mi je ta promjena stava najednom... Do jucer sve super, velicalo se stil ponasanja i vodjenja Jobsa (koji je bio iznimno blizak s Forstallom) i nadmocnost iOSa 6 u kombinaciji sa i5 a na kritiku iOSa i pojedinih funkcionalnosti se skakalo nakostrijeseno. Sad su najednom potrebne velike promjene...

Da se razumijemo, ovdje ne pricam o Jabucnjaku, vec opcenito atmosferi u Apple zajednici...
  • mileni
  • Posjetitelj
31.10.2012 | 14:25
Ja se ne bih slozio da je nastala bilo kakva promjena stava. Dapace, ekipa je ostala poprilicno dosljedna sebi. Tipicni primjer fanboysa. iP5 je smijurija, kako cijenom, tako i ostecenjima out of the box. Za jedan premium gadget takve stvari bi trebale biti nezamislive. A ako se kojim slucajem i dogode, ispricati se, zamjeniti mobitele ekipi i to je to. Ali ne kod Applea, oni su iznad svih, pa i svojih korisnika. No mogu tako poslovati ocito, pa cemu se mijenjati? Toliko fanboyeva oko jedne obicne firme da je to nevjerojatno
31.10.2012 | 15:04
mileni kaže:
Ja se ne bih slozio da je nastala bilo kakva promjena stava. Dapace, ekipa je ostala poprilicno dosljedna sebi. Tipicni primjer fanboysa. iP5 je smijurija, kako cijenom, tako i ostecenjima out of the box. Za jedan premium gadget takve stvari bi trebale biti nezamislive. A ako se kojim slucajem i dogode, ispricati se, zamjeniti mobitele ekipi i to je to. Ali ne kod Applea, oni su iznad svih, pa i svojih korisnika. No mogu tako poslovati ocito, pa cemu se mijenjati? Toliko fanboyeva oko jedne obicne firme da je to nevjerojatno

Ma pratio sam komentare vezano uz Forstalla, i trenutno ( po masu ekipe ) sve sto ima bilo kakve veze s njim - nevalja, valjda samo zato sto je dobio nogu iz Voljene Firme. Bar sam takav dojam dobio. Samo da nam se Forstall nebi vratio u Apple ko ono jednom Stevo, pokoj mu dusi.
31.10.2012 | 15:48
Pa takva vrsta komentara zapravo ne iznenađuje,... bez uvrede bilo kome ali to je očita potvrda pomodarstva i plitkoće korisnika kojima vjerojatno od početka neke stvari u iOS-u nisu odgovarale ali je veliki gazda rekao da je to OK pa je onda i bilo OK i pisali su se hvalospjevi, jer kako imati svoj i drugačiji stav, a da pred masom ne ispadneš glup,... sad velikog gazde više nema, tvrtka je sama rekla da to i to ne valja,... sad i korisnici pljuju da ništ ne valja,... neki zato što i misle da ne valja, no velikoj večini je sve kao i ranije i nemaju svog stava da li nešto ne valja ili valja nego opet ne žele ispasti glupi,... a pljuvanje je IN.
31.10.2012 | 16:09
Meni je općenito takvo emotivno vezanje uz neku kompaniju čudno... I neznam zašto bi netko oklijevao izraziti svoje mišljenje... Npr. Meni je taj skeumorfični dizajn sasvim OK, dok mi je dizajn novih Windows-a loš, a vidim da ga svi hvale na sva usta, no dobro, možda ja nemam ukusa...
Što se tiče vođenja kompanije, meni osobno je bio draži Jobsov, ali naravno da je to nemoguće oponašati, čovjek je imao karizmu i stila, a ponekad je bio i "bully" u odnosu prema javnosti ali je meni to bilo zanimljivije pratiti nego novi "dobroćudni računovođa" način Tim Cooka.
Što se proizvoda tiče, iPhone 5 ću, bar zasad, preskočiti jer smatram da mu je cijena kod nas prevelika, a i moja četvorka me još dobro služi, ali recimo da ga uzmem i dođe ogreban iz kutije... Očekujem samo da ga se odmah i bez pitanja zamjeni neogrebanim... Nije neophodno da se itko posipa pepelom ili u suzama ispričava... Mijenjaj i vozi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 3 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO