27.02.2012 | 22:18
MoschuS, broken ti je link. A jel se te lampe prodaju samo na Novom Zelandu ili ih se može nabaviti i na Fijiju?
(Mislim - kad već daješ link na novozelandski site...
)
Šalu na stranu - slažem se, posebne izvedbe su nešto drugo i moje primjedbe (osim onih da su opasan otpad) za njih ne vrijede. Ali znaš i sam da se takve posebne lampe ne stavljaju ni u kućne, ni u radne prostore, a ponajmanje u škole, jer su višestruko (i desetorostruko!) skuplje od normalnih.
Žabac, i fluo lampa s elektroničkom prigušnicom isto treperi. To što ti mozak to ne percipira, ne znači da ti oko ne pati radi toga. Ima baš na tu temu (utjecaj rasvjete na zdravlje) dosta literature i predavanja po stručnim skupovima. Mislim da je bio jedan dobar članak prije 2-3 godine na Danima ovlaštenih inženjera elektrotehnike, mogu ti potražiti.
U pravu si, i bijeli LED ima otrovnih tvari, ali miligrama po lux-u 100-1000x manje nego fluo lampe, osim toga životni vijek LED lampi je 10-30x dulji od fluo lampi, a i radi se o manje opasnim tvarima. Fosfor se prirodno nalazi u ribi i siru, čak je upravo zbog njega zdravo jesti ribu i sir. Naravno, problem je koncentracije. Koncentracija fosfora u tragovima je dobra, a ona koja se mjeri u promilima je, naravno, loša.
Što se spektra tiče, nijedan umjetni spektar nije kao prirodni, sunčev. Klasična halogena lampa sa žarnom niti je najpribližnija, ali LED je vrlo blizu toga.
Jasno, da ponovim još jednom, govorimo o normalnim lampama za domove, urede, škole..., a ne o nekim specijalističkim.