kakvo osvjetljenje koristiti uz monitor?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kakvo osvjetljenje koristiti uz monitor?

26.02.2012 | 23:38
slozio sam si setup na radnom stolu kojime sam zadovoljan, ali nema sanse da nadjem optimalnu kombinaciju svijetla u sobi. nakon jedva sat vremena oci mi se umore. nista dramaticno, ali neugodno svakako.

dakle pokusao sam sa svijetlom koje mi dolazi sa ledja, pa sa lampom koja mi visi iznad stola, pa sa upaljenim lusterom, sa stolnom lampom, bez lampi (smrt). u svakoj kombinaciji sam probao nekoliko razina pozadinskog osvjetljenja monitora (23" ), ali jednostavno ili nesto radim krivo ili su mi oci zrele za neku naocale.
imam osjecaj da mi monitor previse blijesti pa skiljim, ako ga pak potamnim em umru boje em ne vidim bas najbolje sta je na njemu.
jednom prilikom sam vidio da ljudi znaju koristiti neke naocale sa rupicama, ima li to nekog efekta?

koja su vasa rjesenja?
26.02.2012 | 23:52
Monitor sa kvalitetnom matricom. Od kupovine prvog računala nikada nisam štedio na monitoru te su mi oči na tome jako zahvalne. Svi su uvijek davali silne novce za grafičke, CPU i ostale komponente (op.a. na PC) koje ionako nisu iskorištavali niti 20%, a ja sam uvijek gledao na ergonomiju i ugodan rad za računalom. Što se svijetla tiče najbolje mi odgovara lagano svjetlo, izvor iza leđa, da dominantna svjetlost dolazi od ekrana monitora. Prečesto vidim kod ostalih prevelike vrijednosti za brightness/contrast, te se ne čudim da ljude zamara rad na računalu. S obzirom da sam dnevno min. 6-7h ispred ekrana, a ponekad i do 15h, kupujem samo kvalitetne monitore s IPS matricom.
26.02.2012 | 23:58
potpisujem zadnji post, ali dodajem da mi je izvor svjetla ipak potreban da se malo ubije rad u potpunom mraku. Koristim led osvjetljenje koje se nalazi iza monitora i dovoljno baca svjetla da se ne radi u potpunom mraku
27.02.2012 | 00:02
Ja imam stolnu lampu koja je uperena u zid iza monitora, to mi najviše odgovara.
  • mileni
  • Posjetitelj
27.02.2012 | 00:10
Riba kaže:
Ja imam stolnu lampu koja je uperena u zid iza monitora, to mi najviše odgovara.

U potpunosti ista stvar. Prije sam cak uzivao raditi u mraku, no od takve ludosti sam odavno odustao. Lampa iza monitora, uperena u zid. Nikakva kompliciranja niti izmisljanja tople vode. Rad na taj nacin mi ponajvise odgovara

P.S.
Slazem se i sa beastom. Kvalitetan monitor je najvazniji. Barem meni. Volim sto vece, ali ne volim stedjeti na kvaliteti radi toga. Ustedit cu na 1000 drugih stvari, no na monitoru nikad!
27.02.2012 | 00:23
imam della U2312HM. nije vrh, ali trebao bi biti solidan.
pozicija mi je takva da mi nece biti jednotavno izesti ovo sa straznjim osvjetljenjem, ali izmislit cu nesto.
27.02.2012 | 00:56
Svakako svjetlo iza monitora. Moja najtoplija preporuka, bez obzira na cijenu, je Philips LivingColors LED reflektorić. Vrijedi svake lipe, to je najbolji hardver koji sam kupio prošle godine!
27.02.2012 | 01:12
Sve sto su kolege napisale, ali napomenuo bi da ako je moguce, a trebalo bi biti, da se brightness aktivno podesava po uvjetima u kojima se radi. Ako nema nikakvog izvora svijetlosti treba brightness smanjiti i obrnuto. Meni tako najvise odgovara.

Imam dvije lampe od 40W na svakoj strani stola i jednu iza leda. Trenutno nemam do kraja konfiguriranu sobu, pa cu pratiti ovaj thread da vidim sto bi mi najbolje pasalo.

Hope it helps
27.02.2012 | 01:16
Da, dobra primjedba, važan je brightness monitora... kod mene je doma na nuli(!) na oba monitora, a na poslu ga držim na 50%. Sve su Apple Cinema monitori starije generacije.
27.02.2012 | 01:26
hvala na savjetima. sad sam malo guglao Philips LivingColors LED i cini mi se jako zanimljiva stvarcica.
@dpasaric, jel aktivno mijenja boje? kako ju spojis na komp? super mi izgleda rezultat koji daje a mala je, tako da bi mi taman stala iza monitora.
27.02.2012 | 01:52
LivingColors ima daljinski upravljač koji izgleda kao da ga je Apple dizajnirao u svojoj white-MacBook fazi. Može se koristiti i za upravljanje cijelim clusterom ili čak zasebnim žaruljama koje podržavaju tu Philips tehnologiju. Boje selektiraš prema paleti na daljinskom, ima tri memorije za presetove, a ja koristim color cycling kojem možeš podesiti i ritam. Tako da se mood stalno mijenja tijekom npr. sat vremena. Preporučujem onaj veći model ako se ikako može skupiti para za njega.
  • mileni
  • Posjetitelj
27.02.2012 | 04:02
Jako zanimljivo... Gdje si istu kupio, i koliko si platio?
27.02.2012 | 08:56
@dpasaric Negdje sam na tvojim fotkama vidio tu lampu ako se ne varam? Možeš li ovdje postati sliku i točan naziv modela?
27.02.2012 | 11:52
link

nije bas stvar koju ces ishitreno kupiti!
27.02.2012 | 12:17
By the book bi ti trebala rasvjeta temperature 6500kelvina (tzv. daylight) intenziteta 10-25% brightnessa monitora (full bijelo na monitoru). Naravno govorim o rasvjeti iza monitora
Zgodno i jednostavno rjesenje ti je uzeti slabu d65 fluo cijev i namontiras je na stol, ispod gornje ploce tako da ti se svijetlo rasipa po zidu koji ti je iza monitora.
Ako hoces gotovo rjesenje ovo je dobro samo sumnjam da se moze nabaviti kod nas nego moras narucivati www.cinemaquestinc.com/ideal_lumesb.htm
27.02.2012 | 12:53
Može jedan DIY prijedlog,… pa ipak je recesija
Dell odostraga i bočno ima po dva USB konektora, ove zadnje USB konektore iskoristiš za dvije ovakve USB led lampe www.dealextreme.com/p/flexible-10-led-us...r-laptop-black-33089 i dvostruko ljepljivom trakom jednu učvrstiš uz donji i jednu uz gornji rub (iza monitora) tako da bacaju svijetlo na zid i gotovo
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.02.2012 | 13:28
Ja imam jednu stolnu fluo lampu od desetak wata koja mi svijetli u bijeli zid iza monitora, te jednu halogenu lampu od 20W čija svjetlost pada na radnu površinu stola i osvjetljava mi tipkovnicu.

Od kada sam si tako postavio rasvjetu oči mi se više ne umaraju čak ni kod dužeg sjedenja za računalom. Doduše dio zasluga sigurno ide i kvalitetnoj matrici 27" iMaca.
  • mileni
  • Posjetitelj
27.02.2012 | 15:33
Technomarket navodno ima ove Philipsove LED lampe. Imaju i mini neku, oko 600kn je. Otici cu i vidjeti dal se osobno moze provjeriti ista, jer meni nesto vece i jace sigurno ne treba. Ali da cu si kad-tad ubosti nesto od ovoga - sigurno hocu
27.02.2012 | 15:58
evo na temu osvjetljenja od Philipsa. Članak baš od danas (27.02) Philips Lightning donirao rasvjetu za OS Srdoči
27.02.2012 | 18:01
Ja sam kod "Links"a naručio Sazuma USB za iza iMaca za 79kn + poštarina. Upravo sam napravio novi razmještaj te mi treba lampa za iza ekrana. Za tipkovnicu imam stolnu kad mi zatreba.
27.02.2012 | 19:03
rusty kaže:
evo na temu osvjetljenja od Philipsa. Članak baš od danas (27.02) Philips Lightning donirao rasvjetu za OS Srdoči

Je, baš danas slušam o tome na radiju. LED rasvjeta je fakat napokon jedan stvarni pomak u svakom smislu (i tehničkom, i energetskom, i ekonomskom). Fluo lampe su užas, za oči i za mozak, prevelika cijena za relativno malu energetsku uštedu. Ali LED je prava stvar.

Međutim, s ovom RGB LED rasvjetom treba biti oprezan. Igranje bojom svjetla narušava cirkadiurni ritam čovjeka, a to može, pri dugotrajnom izlaganju, izazvati vrlo ozbiljne i teške psihosomatske smetnje (od nesanice, preko kroničnog stresa pa nadalje).

Treba se držati onog što je MoschuS napisao - 6500K bijela (ili "daylight" white). Ove kolor lampe su fancy i fora za neki tulum ili kao ambijentalna rasvjeta za neki dekorirani kut sobe, ali kao radna rasvjeta - brrrr...
27.02.2012 | 19:51
Zašto fluo rasvjeta ne valja? Mislim kako ima oko 8% ljudi kojima nije ugodna. Meni u sobi svijetli gotovo stalno i nemam pritužbi. Kupio sam u Linksu jednu veliku Del tipku koja je rasvjetljenja bijelim LE diodama. Možda je to ona koju je i Janko naručio.
27.02.2012 | 20:18
Fluo ne valja jer treperi (primjećivali mi to ili ne - oko pati) i nema puni spektar pa su boje neprirodne pa pati mozak.

A zaboravio sam ono najvažnije - fluo lampe su opasni otpad koji jako gadno truje vodu, pa dakle, posljedično floru i faunu, pa onda i ljude. U Njemačkoj ne možeš kupiti novu fluo lampu bez da doneseš staru pregorenu. Ako je nemaš, plaćaš kauciju, slično kao za staklenu ambalažu, samo puno skuplje. Kod nas trgovce nije briga za to. Čak i ako si savjestan pa im doneseš staru fluo lampu - oni je bace u obično smeće. Nakon 20 godina takve prakse, ti se čudi zašto više najedamput nije zdravo jesti ribu...
27.02.2012 | 20:48
Nisam do kraja napisao, imam fluo cijev s elektronikom, tako da ova moja ne bi trebala treperiti.
Nije baš da je i bijeli LED nema otrovnih tvari (fosfor spada u otrovne tvari?) ali su u malim količinama, a i da mu je spektar močan i nije.
No nevažno, imam par lampi s LED-om i ok su.
27.02.2012 | 21:00
Smayoo ovaj put nisi u pravu
Fluo ne valja ako uzmes govno od 30kn u Bauhausu ali zato postoje cijevi koje su radjene bas za graficare i imaju CRI indexe vece od 90.
evo recimo ovo www.ecat.lighting.philips.co.nz/l/lamps/...-graphica/34679/cat/
27.02.2012 | 22:16
kupio u lidlu paket sa tri led trake (170 kn) i evo taman polijepio.
ako nista, super izgleda sad da vidimo koliko ce oci biti zahvane.

ova philipsova lampa mi je i dalje interesanta, bio sam u technomarketu da vidim to cudo uzivo, ali je nisu imali.
da mi dzep dozvoljava, kupio bi 3 takve sa daljincem i maknuo svu rasvjetu iz sobe, ali za prvu ruku ce i ovo biti u redu.
hvala svima na savjetima.
27.02.2012 | 22:18
MoschuS, broken ti je link. A jel se te lampe prodaju samo na Novom Zelandu ili ih se može nabaviti i na Fijiju?

(Mislim - kad već daješ link na novozelandski site... )

Šalu na stranu - slažem se, posebne izvedbe su nešto drugo i moje primjedbe (osim onih da su opasan otpad) za njih ne vrijede. Ali znaš i sam da se takve posebne lampe ne stavljaju ni u kućne, ni u radne prostore, a ponajmanje u škole, jer su višestruko (i desetorostruko!) skuplje od normalnih.

Žabac, i fluo lampa s elektroničkom prigušnicom isto treperi. To što ti mozak to ne percipira, ne znači da ti oko ne pati radi toga. Ima baš na tu temu (utjecaj rasvjete na zdravlje) dosta literature i predavanja po stručnim skupovima. Mislim da je bio jedan dobar članak prije 2-3 godine na Danima ovlaštenih inženjera elektrotehnike, mogu ti potražiti.

U pravu si, i bijeli LED ima otrovnih tvari, ali miligrama po lux-u 100-1000x manje nego fluo lampe, osim toga životni vijek LED lampi je 10-30x dulji od fluo lampi, a i radi se o manje opasnim tvarima. Fosfor se prirodno nalazi u ribi i siru, čak je upravo zbog njega zdravo jesti ribu i sir. Naravno, problem je koncentracije. Koncentracija fosfora u tragovima je dobra, a ona koja se mjeri u promilima je, naravno, loša.

Što se spektra tiče, nijedan umjetni spektar nije kao prirodni, sunčev. Klasična halogena lampa sa žarnom niti je najpribližnija, ali LED je vrlo blizu toga.

Jasno, da ponovim još jednom, govorimo o normalnim lampama za domove, urede, škole..., a ne o nekim specijalističkim.
27.02.2012 | 22:38
27.02.2012 | 23:12
Premračno za moj ukus.
27.02.2012 | 23:20
Hm ne kuzim, meni link radi najnormalnije i iz Crhromea i iz Safarija. Nema veze, radi se o Philipsovoj cijevi Master TL-D 90 Graphica i imam na poslu link na neki "normalniji" site ali ga sad ne uspijevam naci. Trazili smo kod nas u dva ducana ponudu pa cu napisati koja je cijena kad mi se jave. Mi se vec neko vrijeme mucimo s tim jer je ponuda kod nas nikakva a narucivati cijevi iz vana je blago receno riskantno
Osim same cijevi vazna je naravno i baza u koju ide, ima onih jeftilen koje su sutvarno za nista a ima i puno skupljih modela (mislim da imaju te prigusnice o kojima Smayoo prica). Mi imamo jednu jeftinu i jednu bolju i razlika je stvarno vidljiva, ovi jeftinu cim zatreses sve titra.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 57 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (586)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO