19.12.2005 | 04:58
dpasaric je napisao:
Zanimljiv nickname, odakle to?
Inače, Stuffit Expander je freeware i trebao bi doći s instalacijom. Nisam primjetio da ga više ne isporučuju, ali sve je moguće - možda žele forsirati sistemski ZIP. Stuffit ima prednosti (osim što je tradicionalan na Macu) - npr. komprimira JPG, što drugi arhiveri ne mogu, a isto tako koristi dva procesora na strojevima koji ih imaju. Ja ga koristim jer mi je super da nešto \"stuffam\" s CMD+S ili \"unstuffam\" s CMD+U.
SIT nema nikakvih prednosti u modernom viseplatformskom radu. ZIP je, htjeli mi ili ne, postao medjuplatformski standard za arhiviranje jos u devedesetima i upravo je zbog toga Apple ugradio u Tigru inteligentnu sistemsku podrsku za ZIP. ZIP citaju i Unix i Windowsi i Mac. Stuffit ne cita ni svaki Mac kako treba, upravo zbog novijih i novijih verzija i nekompatibilnosti.
Iako je Stuffit dobra i jednostavna aplikacija, ali kao arhivski zapis vise nema smisla; k tome, previse se cesto mijenja, sto u nikakvu ozbiljnom arhivskom stvara brdo problema.
ZIP je otvoreni standard i jedini ozbiljni nedostatak ZIP arhive je ogranicenost na 32-bitnu zapis (najvise 4GB po arhivi) ali vec je prihvacen novi 64-bitni zapis ZIP datoteke.