11.11.2022 | 11:40
Ovaj paket definitivno može poslužit kao alat za ozbiljan rad. Imao sam par slučajeva kad me je Affinity Designer doslovce spasio. Prvi primjer je bio katalog - tehničke skice, koje sam dobio kao dwg fajlove, pretpostavljam eksportirane iz nekog sw za konstruiranje (catia, pro-engineer ili nešto slično). Sami dwg fajlovi bili su toliko kompleksni, da ih je illustrator otvarao više od minute - bušetine npr., kružić bi bio sastavljen od nekih 50-ak ravnih linija, a bušetina bi moglo bit 10, čak i više... i onda cijela konstrukcija... Illustrator nije bio u stanju prikazivat JEDAN file za normalan rad, a bilo ih je oko 1000. Tad sam preklopio na Affinity, i Designer je fajlove otvarao u par sekundi, zoom/panning itd je radio u realnom vremenu. Ukratko: LIFESAVER!
Drugi primjer: mapa u pdf-u generiranim sa openmaps sajta. Krenem otvorit pdf u illustratoru i pun očaja gledam, kako se progress bar sporo pomiče u desno... poslije par minuta, krenem na bookici otvarat isti pdf sa affinity designerom. I dok je Designer već davno otvorio file i počeo sam ga "čistit", Illustrator je još poneko vreme otvarao taj isti. Illustrator na MacPro 6-core, Affinity na MBP i7.
Evo, jučer i danas sam se ponešto igrao v2 aplikacijama. Na iPadu je Publisher prilično bugovit. Designer radi b.p., Photo isto. Na Macu mi sve radi b.p. Otvaranje idml fajlova iz indesigna je brzo, aplikacije su stabilne i ne ruše se. Za mene su velika mana napredne funkcije indesigna (span/split text unutar jednog textboxa, variables itd), ali ipak večina stvari radi b.p.
Publisher je memory hogger. Isti dokument (trenutno 250 stranica, lijeva strana text, desna 2 slike) otvoren u obje aplikacije: indesign zauzme oko 6GB memorije, Publisher oko 50GB! A izgleda da nije neki memory leak, jer dodje do tih cca 50GB i tu stoji, i stabilan je.
Na iPadu je bagovit do neupotrebivosti. Dva puta mi kreširao s velikim fajlovim (128 stranica teksta i slike). Ali kad sam shvatio UI, mogao sam brzo radit, bez nekih velikih poteškoča. Na kraju snimim file na RAID, otvorim na Macu i sve štima... Recimo - export pdf-a na iPadu mi nije uspjelo napravit - jednom je pdf bio corrupted, u ostalim slučajevima se objesio UI (otvori se neki prozor bez ikakvih polja - sve sivo).
Toliko zasad.