28.12.2022 | 14:03
Svaka čast. Ovo ste veoma lijepo objasnili. Kod mene su stupci uvijek stranice knjige, uglavnom formata 13x21,5 ili 14x21 cm. Radi se uglavnom o beletristici (priče, romani) za djecu i odrasle čitaoce. Nekada latinica, nekada ćirilica. Sada pripremam i neke slikovnice, gdje znam da moram odabrati veći font.
Uvijek sam želio da na nekom tečaju, ili slično, naučim solidan rad u InDesignu, Ilustraoru, Fotošopu... Nažalost, morao sam sam da učim, pa, koliko sam naučio to je to.
accom kaže:
Kao generalno pravilo vrijedi "optimalna širina stupca teksta", koja iznosi izmedju 40 do 70 znakova (uključujući sve znakove: space, zarez, dvotočka, uskličnik...).
Kod mene se stvari odvijaju otprilike ovako - od klijenta dobivam tekst, željeni format i broj stranica (o tome ovisi i vrsta uvijeza publikacije).
Onda napravim par variacija - različiti fontovi, veličine, prored, marginalije, tipografsku strukturu (Title, subtitle, body text, indented and buletted text itd, ovisi o publikaciji). Pri tom uvijek imam u vidu ono prvo, generalno pravilo o optimalnoj širini stupca. O čemu se tu radi? Ako ti je stupac širi od te optimalne širine, znači više od 70 znakova, onda moraš napravit veći prored. Zašto? Kad čitaš tekstove optimalne širine, na prijelazak sa kraja reda na početak novog je jednostavan, oko može pratit tu širinu stupca i ne gubi se medju redovima. Ako je stupac širi, i prored mora bit veći, da je to "spontano sljedenje" redovima moguće.
Što se tiče samog proreda - InDesign "po defaultu" ima definiran omjer 1:1,2, što znači 20% veći prored od veličine pisma. Taj omjer vrijedi za većinu pisama (tu primarnu ulogu igra omjer x-height-a i Cap-height-a, ali to su već detalji).
E, kad ja napravim tih par variacija, isprintam ih u ispravnoj veličini - znači 100%, bez uvečavanja/smanjivanja, pa onda idem čitat taj tekst. U par različitih svjetlosnih uvjeta, imajući u vidu i ciljnu publiku.
Na prvu ruku - 13 pt je dosta veliko pismo za body tekst, ali normalno - ovisi kome je publikacija namjenjena.