Dokument A4 formata u PDF i veličina datoteke
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dokument A4 formata u PDF i veličina datoteke

11.04.2011 | 10:14
Kako skeniranu stranicu teksta A4 formata da spremim iz Photoshopa u PDF, a da mi datoteka bude mala? Datoteke koje dobijam od pošiljalaca vidim da su veličine 86 KB, 102 i slično, a ja kada spremim sličnu stranicu imam veličinu od 1 MB. Slanje takvih dve stranice majlom je nemoguće. Kompresovana takva stranica mi je 971 KB. Često sam prinuđen slati razne skenirane ugovore strankama, a ne znam kako to najbolje da riješim. Šta sve treba prilikom spremanja dokumeta da učinim?
11.04.2011 | 11:11
Trebaš razlikovati vektorsku grafiku od rasterske.
Tekst pisan u Photoshopu je vektor, dok se, radi nekog razloga, ne promijeni u raster. Stranica teksta skenirana u Photoshopu je raster tj. slika.
Kada radiš kompresiju, vektorska grafika se može smanjiti na jako male veličine datoteke, dok je smanjenje veličine datoteke rasterske grafike neznatno. To su ti primjeri koje ti spominješ.

To je jedna stvar, druga se tiče rezolucije.
Ona će ovisiti o namjeni fajla kojeg šalješ ili spremaš. Ako se taj fajl kasnije mora printati, ne bi trebao ići s manjom rezolucijom od 150 pixela/inch. Ako fajl neće napuštati računalo, možeš ga smanjiti na rezoluciju od 72 pixela /inch.
11.04.2011 | 11:17
Skenirana stranica širinew 21.27x29.53 cm, rezolucija 72 dpi, veličina PDF 1 MB. A još tome treba da se može i odštampati kao dobra kopija teksta. Precveliko, brate!
11.04.2011 | 12:20
Jedini izlaz vidim u nekom OCR programu koji bi u skeniranom tekstu prepoznao karaktere i onda ga pretvorio u vektore. Tako bi ti veličina fajla pala na vrijednosti od nekoliko desetaka do max. 100-njak KB.....
11.04.2011 | 12:35
Sad sam na nekoliko načina snimao *.pdf iz Photoshopa i nikako da dobijem veličinu datoteke = ili > od 1 MB. Kao predložak sam koristio jaaaako šarenu fotografiju formata A4 na 72 ili više dpi.
Dakle: File > Save as > Format: Photoshop PDF. Na sljedećem prozoru je dovoljno odabrati "Smallest File Size" kod Adobe PDF Preseta i to je to. Save PDF.

Opcija B:
Scaniranu sliku otvoriš u Previewu i snimiš ju kao (Save as...) PDF. Voila.
11.04.2011 | 12:36
Nažalost, nisam najbolje razumio. Ako skenirani tekst formata A4, npr. obradim u ABBY FineReader Expressu, spremim kao PDF, dobijem neznatno manju datoteku. Umjesto 1 MB, 987 KB. Moram zadržati rezoluciju, zbog kasnijeg printanja teksta.
11.04.2011 | 12:42
I kada takav tekst isprintam, šta ću dobiti? Nije to dobra rezolucija za printanje.

b]gjuroo kaže:[/b]
Sad sam na nekoliko načina snimao *.pdf iz Photoshopa i nikako da dobijem veličinu datoteke = ili > od 1 MB. Kao predložak sam koristio jaaaako šarenu fotografiju formata A4 na 72 ili više dpi.
Dakle: File > Save as > Format: Photoshop PDF. Na sljedećem prozoru je dovoljno odabrati "Smallest File Size" kod Adobe PDF Preseta i to je to. Save PDF.

Opcija B:
Scaniranu sliku otvoriš u Previewu i snimiš ju kao (Save as...) PDF. Voila.
11.04.2011 | 13:12
Slika otvorena u Previewu i spremljena kao PDF ima 606 KB. Još uvijek preveliko.
11.04.2011 | 13:15
Djuro je na dobrom tragu, trebas tekst tih stranica ugovora ocitati u ABBY-u da dobiješ editabilan tekst, ali ono sto tebi radi probleme, pretpostavljam, je to sto na stranici vjerojatno imas i neku sliku u podlozi, izblijedjeni logo ili tako nesto pa ti jpg kompresija u pdf-u ne moze dovoljno smanjiti fajl, zar ne?

Laki kaže:
Nažalost, nisam najbolje razumio. Ako skenirani tekst formata A4, npr. obradim u ABBY FineReader Expressu, spremim kao PDF, dobijem neznatno manju datoteku. Umjesto 1 MB, 987 KB. Moram zadržati rezoluciju, zbog kasnijeg printanja teksta.
11.04.2011 | 13:19
Slika nema, samo goli tekst napisan u wordu, sa malim logom na početku. Tekst mora biti u PDF-u i da je dobra rezolucija za štampanje od strane stranke. Da, na kraju je potpis i pečat firme.
11.04.2011 | 13:26
Laki kaže:
I kada takav tekst isprintam, šta ću dobiti? Nije to dobra rezolucija za printanje.

72 dpi je sasvim zadovoljvajuća rezolucija za printanje na kućnim printerima. Uostalom, i sam si rekao da ti je scan veličine A4 / 72 dpi.
Koliko ti je velika scanirana slika u kilobajtima?

Negdje radiš grešku, a ja ne znam gdje. Full color A4 priprema za tisak sa bitmapom preko cijele površine može biti tek nešto veća od 1 MBa, a ti mi veliš da ne možeš napraviti PDF za kućnu uporabu koji je manji od 1 MBa. Nešto nam tajiš.
11.04.2011 | 13:44
Skenirana stranica teksta A4 formata s logom na početku, 21.29x29.51 cm, 300 pixels/inch, kao fotografija je velika 602 KB. Uvijek skeniram svaku stvar na 300 dpi. Druga stranica teksta s potpisom i pečatom je 655 KB.

Otvorim je u Photoshopu > File Save > Photoshop PDF > Save Adobe PDF (prozor s opcijama) > Adobe PDF Preset: ? Šta odabrati da spremim tekst za kvalitetno štampanje a da datokeka bude mala?

Mislim da rezolucija od 72 dpi nije zdobra za printanje.

Vjerovatno kako kaže gjuroo negdje radim grešku, ali da znam gdje ne bih ni pitao.

Šta bih tajio. Vjerujem da i drugi šalju skenirane tekstove kao PDF i savjet će dobro doći. Jednom kada naučim, onda ću znati zauvijek.
PDF.jpg
11.04.2011 | 14:03
Laki kaže:
Skenirana stranica teksta A4 formata s logom na početku, 21.29x29.51 cm, 300 pixels/inch, kao fotografija je velika 602 KB. Uvijek skeniram svaku stvar na 300 dpi. Druga stranica teksta s potpisom i pečatom je 655 KB.

Aha! Znači da je ipak 300dpi, a ne 72.

Otvorim je u Photoshopu > File Save > Photoshop PDF > Save Adobe PDF (prozor s opcijama) > Adobe PDF Preset: ? Šta odabrati da spremim tekst za kvalitetno štampanje a da datokeka bude mala?

Kao što rekoh, odaberi "Smallest File size". Možeš probati i sa "High Quality Print", pa vidi koja je razlika.

Mislim da rezolucija od 72 dpi nije zdobra za printanje.

Krivo misliš. Rezolucija od 72 dpi je ODLIČNA za printanje. Probaj si isprintati taj scan, pa vidi. 300 dpi je rezolucija koja se koristi u tisku i zbilja je pretjerivanje koristiti je za kućni printer. Ako baš želiš biti siguran da je rezolucija dovoljno velika, koristi 120 dpi i miran si.

Vjerovatno kako kaže gjuroo negdje radim grešku, ali da znam gdje ne bih ni pitao.

Šta bih tajio. Vjerujem da i drugi šalju skenirane tekstove kao PDF i savjet će dobro doći. Jednom kada naučim, onda ću znati zauvijek.

Zatajio si da je scan na 300 dpi Slobodno scaniraj na 72 dpi i uz malo kontrasta te inih 'adjustmenta' dobit ćeš sasvim zadovoljavajući rezultat. 120 dpi ti je uvrh glave. Isprintaj si na raznim rezolucijama, pa usporedi isprinte. Pretpostavljam da to printaš na običnom papiru, a ne na "SuperQualityUltraGloss" papiru.
11.04.2011 | 14:24
Aha! Znači da je ipak 300dpi, a ne 72.

Da, 300 dpi.

Kao što rekoh, odaberi "Smallest File size". Možeš probati i sa "High Quality Print", pa vidi koja je razlika.

Hig Quality Print = 7.9 MB
Smallest File size = 254 KB,

Krivo misliš. Rezolucija od 72 dpi je ODLIČNA za printanje. Probaj si isprintati taj scan, pa vidi. 300 dpi je rezolucija koja se koristi u tisku i zbilja je pretjerivanje koristiti je za kućni printer. Ako baš želiš biti siguran da je rezolucija dovoljno velika, koristi 120 dpi i miran si.

Zatajio si da je scan na 300 dpi Slobodno scaniraj na 72 dpi i uz malo kontrasta te inih 'adjustmenta' dobit ćeš sasvim zadovoljavajući rezultat. 120 dpi ti je uvrh glave. Isprintaj si na raznim rezolucijama, pa usporedi isprinte. Pretpostavljam da to printaš na običnom papiru, a ne na "SuperQualityUltraGloss" papiru.[/quote]

Stranke će taj ugovor ptintati na običnom papiru. Skeniran tekst i na 300 dpi, spremljen u PDF s opcijom Smallest File size daje veličinu 254 KB. Nemam ovdje printer sada, ali ću isprintati i vidjeti kakvu kvalitetu dobijem. Ovo bi inače zadovoljilo što se slanja i veličine tiče.
11.04.2011 | 14:39
Standard postavka je isto dobra, prepiksla ti sliku od 300 na 150 dpi, to bi ti trebalo biti OK sto se tice kvalitete.
Takodjer, ako ides preko Distillera uvijek mozes npr uzeti Standard postavku, lagano je izmjeniti, npr. u rubrici Images staviti manju kvalitetu slike ili drugu metodu kompresije, npr. ZIP i SAVEati pod drugim imenom. I naravno distilati s tom postavkom.
11.04.2011 | 15:01
Spominješ Word. OK. Očito nemaš original. Gore su ti dobro preporučili. ABBY FineReader ti bude pretvorio rasterska slova u tekst, a slika (logo, potpis i pečat) bude kao slika. Sad to sve otvori u programu za obradu teksta, a ne u Photoshopu. Kad si zadovoljan rezultatom jednostavno isprintaj u PDF (ako imas MAC). Ne bi trebao biti ogroman file.
Ako treba još stisnuti, mislim da bude ipak trebao Acrobat. S njime imaš punu kontrolu nad PDF-om. Ovisi kako radiš, ali Acrobat pakira i font u dokument i onda imaš vrlo male fileove. Rezolucija nije bitna osim za rasterske slike jer je font upakiran i kao takav je vektorski (mislim da se to zove embed fonts).
11.04.2011 | 15:06
Meni je važno da ugovor s logom, potpisom i pečatom na dvije strane koji šaljem stranci, stranka može kvalitetno isprintati, potpisati i vratiti mi jednu kopiju nazad poštom, ili kako već.
11.04.2011 | 16:17
Laki - josko ti je napisao: vektorska grafika i pixel grafika. Kada skeniras tekst onda to nije tekst vec slika sastavljena od pixsela. Mali PDFovi koje ti spominjes su tekst (embedani font) u PDFu.
Kod scana nema puno kaj mozes napravit. Mozes smanjivati rezoluciju i gubiti na kvaliteti ispisa. Za print ce ti biti dovoljno 150dpi. Mozes prebaciti u Garyscale, ako nema boja, ali spominjes neki logo. Mozes traceati font sa nekim softvareom.

Josko - Vektorska grafika se ne kompresira kod nje je jedna tocka jednaka velicini od jednog bytea (nisam siguran 100%) - ona je mala po defaultu
11.04.2011 | 17:31
Još da pitam nekaj. Koliko stranica ima ugovor? Postoje servisi (DropBox) gdje se može dosta veliki dokument postaviti i druga strana skine dokument bez problema.
11.04.2011 | 22:59
Laki kaže:
Kako skeniranu stranicu teksta A4 formata da spremim iz Photoshopa u PDF, a da mi datoteka bude mala? Datoteke koje dobijam od pošiljalaca vidim da su veličine 86 KB, 102 i slično, a ja kada spremim sličnu stranicu imam veličinu od 1 MB.

Ne printas na papir pa onda skeniras, vec direktno iz Worda spremas (printas) u pdf file. Ako vec imas na papiru, onda ti treba neki OCR program.
Postoje programi koji omogucavaju editiranje pdf fileova. Standardni je Acrobat, a alternativa je Foxit Editor (nisam siguran jel postoji Mac verzija).
Tako editiranom dokumentu (ubacen potpis recimo) moze se zabraniti dalje editiranje ili kopiranje, moze se postaviti otvaranje samo uz password ili samo printanje...
12.04.2011 | 13:53
Vektorska grafika je OPISANA nekom formulom. Recimo da šalješ nekom sliku pravca na A4 papiru. Pozadina je bijela i preko nje ide crta. Ako ju šalješ kao raster, tj. sliku, onda imaš za opisati 21x29,7 cm površine puta rezolucija i otud onda ona sila informacija.
S druge strane, možeš poslati samo informaciju ovog tipa y=ax+b (što je jednadžba pravca) i o kojoj se boji radi. I gotovo. Poslao si desetak znakova. Upravo to je poanta vektorske grafike. I onda takvu grafiku možeš povećavati bez ograničenja tj. gubitka kvalitete
13.04.2011 | 10:37
Uvažavajući sve odgovore, na kraju, nije mi sasvim jasno šta raditi. Ako taj ugovor koji ima dvije stranice popunim u wordu podacima koji treba da su naknadno dodani (ime i prezime, adresa itd.), pa spremim u PDF, dobiću logo i tekst, ali ne i potpis i pečat. Bez potpisa i pečata veličina datoteke je 541 KB. Preveliko! Dodam li potpis i pečat kao sliku, veličina će se povećati.

Skeniram li samo prvu stranicu teksta s logom i obradim u ABBY FineReader Expressu, spremajući ga kroz Converter to Serachable PDF, dobiću tekst, logo, potpis i pečat, ali i veličinu 979 KB, a s drugom stranicom, potpisom i pečatom, ihaj! Ne dolazi u obzir. Ogromno.

Ovo sam već rekao: Meni je važno da ugovor s logom, potpisom i pečatom na dvije strane koji šaljem stranci, stranka može kvalitetno isprintati, potpisati i vratiti mi jednu kopiju nazad poštom, ili kako već.

Zabac je dao dobar prijedlog, koga se nisam odmah sjetio, mada koristim Dropbox. Samo, koliko će se stranka snaći kada joj pošaljem link. Često mi ljudi kažu: Nisam uspio skinuti dokument. Tada bi ugovor išao kao dvije slike.
13.04.2011 | 11:16
Laki - kakvu vezu koristis kad ti je 900 KB ogromno, modemsku?
13.04.2011 | 11:20
ADSL, ali nije 900 KB, nego će za dvije stranice biti duplo.

Laki - kakvu vezu koristis kad ti je 900 KB ogromno, modemsku?
13.04.2011 | 11:34
900KB na adsl se skida 10 sec. ne kuzim problem.
13.04.2011 | 12:23
Laki, možeš li ti te scanove staviti negdje na raspolaganje (npr. dropbox), pa da vidim o čemu se tu radi. Ako uspijem napraviti zadovoljavajuć *.pdf, reći ću ti kako to ide.
13.04.2011 | 13:06
Može. Evo skenova. Službenik popuni obrazac s podacima, udari pečat, potpiše i to su te dvije stranice.

dl.dropbox.com/u/4924592/Prva%20strana.jpg

dl.dropbox.com/u/4924592/Druga%20strana.jpg
13.04.2011 | 14:46
Daklem...

Osim što su ti scanovi na 300 dpi, puni su i "prljavštine". Papir se prozire pa se odskenira i ono što je s druge strane. To se može izbjeći pri samom skeniranju, a ja sam to maknuo pomoću 'krivulja' (Curves) u PSu.
Smanjio sam rezoluciju na 120 dpi jer tvrdoglavo ostajem pri tvrdnji da ti za kućni printer ne treba veća rezolucija. I manja bi bila ok.

Napravio sam jednu verziju u boji:
http://dl.dropbox.com/u/17995074/Ugovor1.pdf

i jednu u grayscale:
http://dl.dropbox.com/u/17995074/Ugovor3.pdf

Razlika je u 100tinjak KB.

PDF sam napravio iz Photoshopa. Istovremeno otvoriš oba scana, a zatim odeš: File>Automate>PDF Presentation... Klik na "Add Open Files" i namjestiš redosljed stranica. Nakon klika na "Save" otvorit će ti se poznati "Save Adobe PDF"...

Ovdje su snimke postavki koje sam koristio:
http://dl.dropbox.com/u/17995074/Postavke.zip
14.04.2011 | 11:55
Gjuroo, postupak je interesantan, pa sam ga odmah isprobao. Ovo saznanje ću sačuvati za ubuduće. Ali, nije to baš ono što želim.

Mogu skenirati stranice bez obostranog teksta, tako da ne bude prljavštine koja se vidi prosvjetljenjem papira, mogu ekspermentisati s rezolucijom, spremiti kroz Photoshop u PDF, ali kada to isprintam, dobijem sitni raster od tačkica preko stranice s tekstom koji donekle oštrinom može zadovoljiti. Naravno, imam i logo, potpis i pečat, čak i u boji, ako je printer u boji.

Ipak, dolazim do zaključka da je bolje dokument napisan u wordu popuniti potrebnim podacima i spremiti kao PDF. Tada dobijerm file veličoine 545 KB, malo neoštar logo, ali super čitljiv i čist tekst.

E, sada, šta s potpisom i pečatom u wordu? Mogu li dobiti i potpis i pečat, ili da napišem ono uobičajeno: (Ugovor popunjen na računalu vrijedi bez pečata i potpisa).

Kako u ugovor napisan u wordu ubaciti potpis i pečat, pa sve skupa snimiti kao PDF?
14.04.2011 | 14:17
Skeniraš sliku potpisa i pečata na bijelom listu papira i snimiš to kao PNG s prozirnom pozadinom i onda ubaciš to kao sličicu u Word, s opcijom "Behind text".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 16 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Bertone, drlovric, Riba, ZeljkoB, Anonimci (781)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO