28.12.2005 | 16:49
elektro je napisao:
Morat ću detaljnije još malo istražiti, eventualno pitati profesore kakav je program rada i koje ćemo programe učiti, i dal bi mogao koristit Mac.. i tako, eh
ZABORAVI! Isto se meni desilo kad je izašao Powerbook 17\" - raspitivao sam se kod ostatka arhitektonske populacije i stvarno
nitko nema pojma o Macu! Pogotovo nemoj pitat Baletića & co na faksu jer su tek oni neznalice, ne samo oko Maca, nego i oko ArchiCADa! Što god ti treba, javi mi se pa ću te uputiti... inače ćeš završiti s hrpom beskorisnih i/ili krivih informacija.
Iako sam zabrinut jer mislim da cijela generacija prije mene radi sve u AutoCADu... i sâm sam početnik u tome, a negdje advanced level u ArchiCADu od kojeg sam baš radi te opće \"AutoCAD popularnosti i insistiranja na njemu\" odustao.........
Toliko o tome kako profesori/asistenti u kompjuterskom kabinetu na faksu rade svoj posao: uče studente radu na naprednom softverskom paketu prilagođenom baš za njihovu struku, a oni se nakon tih kvazi predavanja i vježbi prebacuju na tehnički softver kojim crtaju dvodimenzionalno umjesto da modeliraju virtualnu građevinu direktno u 3D-u?!
Za naučiti osnovnih 10-15 komandi u AutoCADu ti treba max. 2 sata, a za naučiti pošteno ArchiCAD barem mjesec dana, ali nakon toga si brži od bilo kojeg crtača u AutoCADu!
BTW, zaboravi priču o standardiziranom softveru (tj. AutoCADu) - za par godina će ZAKONSKI standard biti 3D modeliranje pa ćeš s odgodom morati savladati ono što si trebao na faksu. Savjet: uhvati se ArchiCADa jer će ti zlata vrijediti i na faksu, a pogotovo nakon diplome kad kreneš raditi. Zaboravi ljenčine koji ti kažu da kreneš s AutoCADom jer ćeš na kraju izgubiti puno više vremena i opet ćeš biti prisiljen učiti neki od alata za 3D modeliranje/projektiranje...
A to za ArchiCAD verziju studentsku od 200 kuna nisam ni znao
hvalaaaa!
Zastupnik ne radi svoj posao jer bi to pisalo po cijelom faksu - ovako je to kao tajna koju si studenti došaptavaju!
Inače, svaki ArchiCAD CD je hybrid - možeš ga instalirati i na Mac i na PC tako da apsolutno ne ovisiš o platformi!
P.S. mislim da me Riba pitao mogu li čekati dok se Apple ne prebaci na Intel... nažalost trebao bi mi komp šta prije, poželjno za četvrti semestar jer počinjem tada projekt višestambene zgrade (sada sam na obiteljskoj kući i to mogu nekako prekrpiti kod nekoga), znači - negdje do početka 3. mjeseca šta je ipak 3 mjeseca prerano, a i pitanje je kad će Apptel (
) doći u nas.
Još jedan razlog više da pređeš odmah na ArchiCAD: pitaj samo nekog koliko mu vremena treba da u 3D-u u AutoCADu nacrta višeslojni zid i u njega ubaci dvokrilni prozor s klupčicom, kvakom i svim ostalim detaljima. Onda ga natjeraj da nešto promijeni pa vidi koliko mu vremena treba. Nakon svega upali ArchiCAD i istu stvar napravi za
DOSLOVNO 30 sekundi! Bonus: imaš odjednom tlocrt, fasade, presjek, 3D, stolarsku stavku itd itd itd jer radiš u MODELU, a ne crtaš pojedinačne nacrte.
(Eh... sad sam se sjetio da mi kolega sa faxa ima iBook 14\", pa ću ga pitat za iskustva, hehehe)
Na mom skoro 3 godine starom Powerbooku G4/1 GHz sam bez problema odradio cijeli glavni projekt višestambene zgrade od 2200 m2 uz svakodnevnu koordinaciju s statičerem i instalaterima (svi koriste AutoCAD) bez ikakvih problema tako da ćeš svoj studentski projekt kao avion napraviti na novom 1,67 GHz Powerbooku s jačom grafičkom karticom, bržim diskom, boljim ekranom...
BTW, u cijelo vrijeme koliko ga imam, samo jednom sam ga formatirao jer sam upgradeao OS sa 10.3 na 10.4. Nije bilo potrebno, ali nekako sam htio napraviti \"generalno čišćenje\". Znaš li neki PC koji izdrži 3 godine bez reformatiranja i reinstalacije operativnog sustava?
Eto, još jedanput hvala, a ja se bacam na istraživanje i nadam se da ću se ubrzo pridružiti ovoj iObitelji
Pročitaj novi Vidi - imaju jako detaljan prikaz zašto OS X, a ne Windowsi. I to baš Vidi koji je oduvijek bio PC-hardveraški magazin!