Inženjerski programi?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Inženjerski programi?

• dodori
  • Posjetitelj
16.04.2005 | 01:24
pozdrav!
trazim informaciju o inzenjerskim programima: proracun konstrukcija i elemenata, gradjevina, strojarstvo, arhitektonski, dizajn interijera.
ukoliko se nitko ne bavi time mozda da me uputi na mjesta gdje ih naci. klasicna pretraga po webu nije dala zadovoljavajuce rezultate.
naime, prelazak na Mac uvjetovan je softverskom podrskom, inace je uzaludan. zahvaljujem na razumjevanju i pomoci!
dodo
17.04.2005 | 01:22
ArchiCAD i Microspot Interiors. Ostalo teže, Mac nije idealna platofrma za inženjerske potrebe - koristiti emulaciju za usko specijalizirane programe.
  • dodori
  • Posjetitelj
17.04.2005 | 13:27
vec dvije godine trazim. i jednostavno ne mogu vjerovati da je to moguce. uz sve one sluzbene \"zasto se prebaciti s PC-a?\" postaje apsurdno. takvim se nacinom samo moze otjerati covjeka kojemu kompjutor sluzi kao alat a ne sam po sebi. mozda bi me netko trebao uvjeriti da je stabilnost sistema potrebnija u recimo ekonomiji ili pravu, podrucja za koja postoji podrska? ocito nitko nije racunao nesto sto ima nekoliko stotina ulaznih parametara, nekoliko tisuca izlaznih i onda dobio smrznutu sliku! argumenti za potuci \"konkurenciju\" nisu dizajn i Microsoft Word za Mac, rijec je o zaista bitnim stvarima gdje je pomoc racunala nuzna jer su stvari postale tako slozene da je rucni rad besmislen. ako u Apple-u misle da ce inzenjerima servirati lijepi proizvod i smatrati ga argumento - grdno se varaju, ti ljudi nesto i znaju! mozda uspije proci kod pravnika ili birokrata! neka se isti ne nadju uvrijedjeni, zaista nemam namjeru niti zelju vrijedjati nekoga, svacija utrosena energija je vrijedna, ali ocito je krajnje vrijeme da se stvari stave na svoje mjesto. od Apple-a sam ocekivao bar pokusaj - i jako sam razocaran. ocito tehnologija nije na njihovom prvom mjestu!
pozdrav
17.04.2005 | 14:32
dodori je napisao:
vec dvije godine trazim. i jednostavno ne mogu vjerovati da je to moguce. uz sve one sluzbene \"zasto se prebaciti s PC-a?\" postaje apsurdno. takvim se nacinom samo moze otjerati covjeka kojemu kompjutor sluzi kao alat a ne sam po sebi.

krivo si nasadjen... ovakva situacija zapravo je tvoja sansa da napravis nesto u tom podrucju (u koje se vjerojatno kuzis) i da zaradis brdo love jer ces biti prvi i inovativan... nasao si rupu u jednom segmentu i ako mislis da je ono sto tebi treba potrebno i drugim ljudima uzmi nekakav programski alat u ruke i napravi nesto...
17.04.2005 | 14:41
dodori je napisao:
vec dvije godine trazim. i jednostavno ne mogu vjerovati da je to moguce. uz sve one sluzbene \"zasto se prebaciti s PC-a?\" postaje apsurdno.

Kak je Davor već napisal. Postoje područja di je Wintel bolja solucija. Ako živiš od CAD-a, ostani na PC-u, pogotovo ako ne možeš naći ono šta ti treba. Emulacija sigurno nije ispravno riješenje. Si pogledao VectorWorks?
  • dodori
  • Posjetitelj
18.04.2005 | 00:11
zaista je prilika idealna, vec sam razmisljao o tome, samo sto je covjeku malo jedan zivot da nauci i bude maher u nekoliko poslova. prvo je potrebno dobro znanje u programiranju a za to treba iskustvo. drugo recimo da imam, ali sigurno ne sve sto je potrebno za jedan takav slozen i zahtjevan program. a od neceg treba i zivjeti! sad zalim sto kao mulac nisam imao afiniteta prema programiranju, stvari bi sigurno stajale malo drugacije! no eto vama prostora, sad znate gdje fali.
Od nekih ljudi iz Nemetscheka sam saznao za VectorWorks, ali to je prilicno nedoradjeno (barem ta verzija koju sam vidio). Nadje se nesto programa za statiku i analizu (Dr. Frame i sl.) ali to jos nije cjelokupan sustav koji bi vodio konacnom prakticnom proizvodu. Medjutim, svakako bolje nego nista. Riskantno je skupiti za svako podrucje samo po jedan program, vjerojatnost da mu nedostaje \"bas to\" je velika. Iskreno, nisam ocekivao ponudu kao za PC ali tako malenu sigurno ne.
Ljudi opcenito nisu upoznati sa drugacijom koncepcijom i misle da je ono sto im se forsira najbolje. NA srecu (ili sad bolje reci nesrecu) ja sam svoje prve korake napravio uz Atari. Samo zbog softvera isao sam na PC i kad su mi neki sa puno vise znanja savjetovali da se toga ostavim i uzmem Mac-nisam im vjerovao. Sve dok nisam upoznao drugu stranu medalje-ali to tako valjda ide. Jos kad sam imao prilike raditi u mrezi sa G3 koja je savrseno funkcionirala-dvojbe nije bilo. Kao sto sam spomenuo, kompjuter mi ne sluzi kao predmet proucavanja, nego iskljucivo alat i tu nema mjesta greskama, instaliranjima, zakrpama i drugim stvarcicama koje uz PC dolaze kao standardna oprema (Ctrl+Alt+Del bi trebali postaviti na tastaturu kao standardnu tipku).
Evo malo sam se izjadao, ako se netko dosjeti cega neka javi, ja jos necu odustati iako vise na mogu raditi na ovoj kanti, treba nova i mislim da cu opet biti prisiljen kupiti PC. Mozda se stvari uskoro promjene....
pozdrav
18.04.2005 | 00:33
dodori je napisao:
Evo malo sam se izjadao, ako se netko dosjeti cega neka javi, ja jos necu odustati iako vise na mogu raditi na ovoj kanti, treba nova i mislim da cu opet biti prisiljen kupiti PC. Mozda se stvari uskoro promjene....
pozdrav

Kljuc svega je u pocetku MAK-ovog clanka objavljenog na jabucnjaku:

\"Zašto Apple nema veći tržišni udio? (a mogao je, i čini se da će imati)
Ključ je u velikim brojkama prodanih sistema koje usisava biznis. Ali kako?\"
18.04.2005 | 13:59
ec dvije godine trazim. i jednostavno ne mogu vjerovati da je to moguce. uz sve one sluzbene \"zasto se prebaciti s PC-a?\" postaje apsurdno. takvim se nacinom samo moze otjerati covjeka kojemu kompjutor sluzi kao alat a ne sam po sebi. mozda bi me netko trebao uvjeriti da je stabilnost sistema potrebnija u recimo ekonomiji ili pravu ...

Dodori, ne zapocinji tirade. Imas dva-tri oke programa na Macu, a ako ti to ne pase, koristi Windows PC. A ako ti ni to ne pase, kupi neku Sun/SG/Stajaznam koju radnu stanicu i na njoj specijalizirani CAD softwer.

I kakve veze ima Apple s tvojom boli? CAD/CAm je bezvezno trziste, niti 0.01 posto cijele racunalne populacije. Appleu ne treba takva nisa da bi sam proizvodio i tratio resurse. No video i glazba je vec nesto drugo.
18.04.2005 | 17:06
Zvonimir je napisao:
I kakve veze ima Apple s tvojom boli? CAD/CAm je bezvezno trziste, niti 0.01 posto cijele racunalne populacije. Appleu ne treba takva nisa da bi sam proizvodio i tratio resurse. No video i glazba je vec nesto drugo.

Uh, na ovo moram reagirati. Covjek zeli raditi posao na pouzdanoj platformi, i nije mi jasno cemu omalovazavanje necega zato jer to koristi \"0.01 postao racunalne populacije\"? Nije li identicna situacija sa korisnicima Macintosha?
Ruku na srce, ja vise cijenim CAD/CAM nego video i glazbu. Produkt CAD/CAM-a je obicno korisna stvar, a ne novi spot Britney Spears na MTV-u. To sto je ovo prvo manje zanimljivo svekolikom maloumnom puku nije razlog za omalovazavanje, ali je shvatljivo da Apple podilazi trzistu koje je puno vece i profitabilnije.
  • dodori
  • Posjetitelj
18.04.2005 | 21:36
zvonimire, ne pricaj na takav nacin o stvarima koje ne poznajes. ovdje nisam dosao mudrovati,niti iz pretjerane zabave, ili dosade, nego jer me na to natjerala sila. i sve sto ocekujem je pomoc. ako nitko ne moze pomoci, najmanje sto moze uciniti jest da ne trabunja o podrucjima o kojima nema pojma.mislim da je covjek u postu prije mene najbolje opisao stvar.
pozdrav
19.04.2005 | 05:43
Reagirao sam najvise na dio Dodorijeve poruke u kojoj on kudi Apple sto nije ovo ili ono napravio jerbo zasto davat toliko para u skupu (Mac) platformu ako nemas na njoj sve, a najvise ono sto bas njega muci.

Braco i sestre, to je pogresno razmisljanje. I zato je 80% Dodorijeve poruke tracenje vremena. CAD i CAM su nise. To su trzista koja se vise od drugih drze nekih glupih tradicija, ksenofobicna su do kosti, pa je vjerojatnost da ce neka CAD/CAM aplikacija zalutat za neku drugu, novu platformu jednaka naporima djeda Tome da nauci svoje staro magare pjevat Figarov pir.

Iako Dodori misli drukcije (misli da ga napadam) i ja sam recimo u njegovoj situaciji: kao web dizajner, u svakodnevnom radu moram se nosit s milijun problema, a dvije od njih su mi bile nepremostive: .NET i Microsoftov IIS te upotrebljivi Flash. Jer na Macu svega toga skoro nema. Umjesto .NET i IIS imam open source rjesenja koja i sam vise volim, ali ima klijenata koji vec tjeraju svoje poslove godinama na MS rjesenjima. Sad, hocu li pametovati pred njima i trazit da se prebace na open source?

Takodjer, iako ih ima dosta na Windowsima, na Macu nema nijedne upotrebljive Flash aplikacije koja bi mi u malo vremena dala ono sto zelim. Macromedia Flash je odvatno grozan, kompliciran i poluupotrebljiv mastodont od programa sa sahovskim suceljem koji se mijenja od verzije do verzije.

Tako Dodori i ja imamo tri mogucnosti:

1. Sami napisati aplikacije koje zelimo. Hocemo li Dodori?
2. Pljuvat po Appleu da napravi ono sto nama bas sad treba i vikat kako je Mac preskup za ono sto nudi?
3. Potrosit malo para i kupit specificna rjesenja (i racunala) koja ce nam pomoci u radu, pa makar ne bila na Mac platformi?

Sjecam se clanka na webu, u kojem je Jobs pricao kako je Adobe fino od*ebao Appleove molbe da im naprave aplikacije tipa iPhoto, iDVD, i Movie i sl. Zasto? Jer Adobe nije imao nikakve vizije, niti ideje, niti pojma da ce to za par godina biti najvruce softwersko trziste. Sve sto je preostalo Appleu jest da sami napisu programe.

Isto tako, Quarkov CEO, prije ohoho godina od*ebao je Jobsa kad mu je ovaj prisao i rekao da zeli postscript za ekranski prikaz. Mislio je da je Jobs lud. I gle parodije: da je tada poslusao Jobsa, Quark bi danas imao prvu aplikaciju ikad napisanu za Mac OS X, i to u Cocoi! Ne bi izgubio desetke milijune dolara u borbi s Adobeom koji je odmah migrirao na OS X, vec bi prisvojio korisnike OS X-a smjesta.

Isto je mislio i glupi Gates, kad su ga upitali zeli li razvijati za NeXT. Rekao je da ce se radije popiskiti na nj. A eto, sad Microsoft lijepo zaradjuje pisuci upravo za taj isti NeXT! (zapakovan u OS X kutiju)

I tako dalje.

Poanta?

Tvrtke koje razvijaju CAD/CAM rjesenja nisu nista drugo doli slijepe i glupe budale, koje nemaju nikakve predozbe o tome gdje juri svijet racunalstva i koje su platforme budicnosti. Krivi njih, a ne Applea.

A ti Dodori, dok cekas buducnost, radije nadji neko privremeno rjesenje, kao i ja.
Korisnije je nego kuditi one koji to ne zasluzuju i koji naprosto nemaju vremena napraviti sve ono sto nama korisnicima padne na pamet.

Nadam se da je i Riba sad shvatio da sam ti ovim zapravo htio pomoci.
19.04.2005 | 14:10
Ovaj put si se izvukao.
  • dodori
  • Posjetitelj
19.04.2005 | 18:08
1. cini se da imas dar za preformulirati svoje izjave koristeci iste rijeci i stavljajuci ih u drugaciji kontekst. rijeci bi onda trebale sluziti da povezu jednu i drugu cjelinu. ako si nesto mislio reci u pocetku, mogao si to i uciniti. jer mala je vjerojatnost da smo svi krivo shvatili. koristi logiku jezika, a ne svoju internu! ucinit ces svima uslugu, i ustedjeti energiju.
2. populacija koje si se dotakao nije ksenofobicna do kosti. oni koji su zadovoljni pruzenim ne traze vise. oni koji nisu traze. znas nekoga tko bi zelio utrositi 15 dana u posao umjesto da to ucini u 3? ocito ne znas o cemu pricas. od ideje do konacnog proizvoda koji mene interesira, prema sadasnjoj softverskoj podrsci postoji 5 razlicitih koraka, medjusobno povezanih i nedjeljivih. prijelaz izmedju svakog treba obaviti rucno. softver za svaki korak ne pokriva cijelo to podrucje, nego je potrebno koristiti vise njih. postoje programi koji pokrivaju gotovo cijelo podrucje konstrukterstva. za Windowse. koji ne rade kako treba niti sa svojim osnovnim programcicima, a kamoli s jos njih dvadesetak. mislis da sam ja JEDINI koji gubi kosu i zivce. nisam, ali sam jedini koji se uhvatio s tobom raspravljati, ostali bi pobjegli i ne bi im vise palo na pamet da traze na mjestu gdje ih ne postuju. ponuda softvera za apple je jadna pa kad uzmes u obzir da je koncipirana kao i kod pc-a (puno svega=nista) dobijes porazavajucu sliku. obzirom da nisam u tom krugu - ja sam samo izrazio svoje iznenadjenje i razocaranost cinjenicama. cijenu nigdje nisam spomenuo.
3. oprosti, ali nas posao se ne moze usporediti, radi se o sustinski razlicitim stvarima. jedino sto je za usporedbu jest ulozena energija. ti neces ici na robiju ako ti se nesto raspadne i ubije 100 ljudi a JA HOCU! mene svaki dan tjeraju da spustam cijenu rada i odrzim istu kvalitetu da bi ti mogao mirno spavati. hoces li i za 10 godina spavati mirno pod svojim krovom ili setati bezbrizno trgovackim centrom? da bi to postigao ja MORAM traziti brze i bolje, jer nemam vremena igrati se s Windowsima! jer ako ne, uvijek ce se naci neki kukulj u nasoj bransi koji ce za male pare napraviti fus. to tako vise ne ide, svjet se poceo raspadati, i rasulo je neminovno. \"brze, jeftinije, prodaj\" nekoga ce prije ili kasnije stajati glave!
4. ljudi u projektnim uredima zedni su pouzdanosti, oni ne uzivaju u cackanju po kompjuterima, shvati to. oni rade svoj posao za kojeg su potrosili desetak godina redovnog skolovanja, ne racunajuci zivotnu skolu (prakse) i oni NE ZELE UCITI PROGRAMSKE JEZIKE DA BI NAPRAVILI ONO STO IM TREBA! OCEKUJU to od onih koji su za to skolovani- a oni im ne pruzaju.
Diskusija je ovim okoncana, nemam vise vremana za takve stvari. Ali zaista, umjesto da te prigrle sto si uvidio pravu sliku stvari, neki te lupe po glavi da jednostavno sam sebi ispadnes moron. *ebi se, to je to, ak ti se ne svidja - idi dalje! Tako se gubi trziste.
Jos jednom hvala svima na pomoci (i tebi zvonimire, iako ju nisam bas dozivio kako si ti ocekivao)
20.05.2005 | 19:14
Poštovana gospodo i kolege !

Da, ja jesam \"novi\" u forumu, no dvadeset godina radim sa računalima, još od Atarija, Amige i prvih XT PC-ja, i radim kao serviser računalne opreme u uglednoj Hrvatskoj računalnoj tvrtki. Moja tiha ljubav bio je oduvijek znak jabuke i eto prije tri godine priuštio sam si kupovinu iBooka G3. Kasnije sam kupio i Power Maca G4 na 433, a od nedavno sam vlasnik i Minija kojega sam digao memorijski na 1Gb,
dodao externi Firewire disk 250 GB i externi DVDRW. Mali odrađuje svoje zadatke sasvim cool. Znam, znam ovo nije tema ali ima veze sa njom.

Cijela dilema dali postoje CAD aplikacije za platformu OSX je kod nas možda i dilema
no u SAD-u, i još nekim državama postoje osobe koje se nazivaju \"aplication developers\" i rade specijalne aplikacije kojih na tržištu nema ili rade posebne dodatke, pluginnove. Cijeli je problem u tome što kod nas nema takovih osoba za
MAC, a i da ih ima pitaj dragog boga koliko bi tražili za takvu aplikaciju. Naravno, nisu ni vani jeftini, no nekoliko tisuća dolara ili nekoliko desetaka tisuća dolara za GLAVNI ALAT sa kojim radite morate dati. Ako radite u kompaniji tada ona naručuje taj alat, a ako ste selfemployed (privatnik) onda je taj trošak na Vama.

Prema tome, ako nekog alata nema na slobodnom tržištu to neznači da ga se nemože napraviti... Osobno poznajem kompanije koje nisu u Hrvatskoj, rade na Mac platformi i dali su razviti software za njih. Moj vjenčani kum radi u Muscatu
(država Oman) kao pilot putničkog zrakoplova, i bio sam prošle godine u posjetu.
Odveo me je da razgledam aerodrom, kontrolni toranj, i kancelarije. Svuda su bili
PowerMacovi na kojima je radio software prilagođen njihovim potrebama. Čak sam razgovarao sa jednim Britancem koji je šef održavanja mreže. Tada sam saznao nešto više o softwareu koji posjeduju. Nijedna druga kompanija na svijetu nema BAŠ TAJ ili inačicu tog programa. Koštao je za naše uvjete vrlo mnogo,
(oko 150.000 dolara) a radili su ga PAKISTANCI!!! Naravno, oni pružaju i svaki mogući support, i nadogradnje. Britanac je oduševljen, a rekao mi je i to da je i DUBAI AIR radio svoj software kod njih.

Pouka: Ne kriviti APPLE za nedostatak softwarea, oni su svoje učinili. Krivi su isključivo programeri koji daleko više mogu zaraditi praveći aplikacije za platformu
WINDOWS, koja je najraširenija od svih.
26.08.2005 | 00:03
Gordan je napisao:
Pouka: Ne kriviti APPLE za nedostatak softwarea, oni su svoje učinili. Krivi su isključivo programeri koji daleko više mogu zaraditi praveći aplikacije za platformu
WINDOWS, koja je najraširenija od svih.

Kako se uzme... Ako imaš Autodesk kao najvećeg i najjačeg proizvođača CAD softvera na svijetu i koji je prije 10 godina napustio Mac kao platformu to dovoljno govori o Appleovoj orijentaciji.

Kad sam prije 2 godine kupio PowerBook (koji mi je bio prvi Mac) bio sam prisiljen 100% preći na ArchiCAD (do tad sam paralelno koristio ArchiCAD i AutoCAD) i moram priznati da mi je to bila jedna od najboljih odluka u CAD-karijeri jer sam izgubio nepouzdanost PC platforme i 2D crtanje u AutoCADu, a zauzvrat sam načio koristiti ArchiCAD gotovo do kraja.

Kao što Apple može pregovarati s raznim kompanijama da razvijaju softver za OS X, tako bi se MORAO potruditi da i CAD/BIM alati budu dostupni. Vjerujem da bi Autodeskovim portom svojih programa na OS X i ostali slijedili njegov primjer... No, možda nikad nećemo saznati, baš me zanima.

Inače, u poslu koristim dual G5/2.0 na kojem vrtim ArchiCAD, Artlantis R, Cinemu 4D, Piranesi i SketchUp dok za rijetke potrebe AutoCADa moram pokrenuti XP pod VirtualPCem. Nije savršeno, ali dok ne dođe Intel Mac ne može bolje.
Praktički, za arhitekturu mi nedostaje samo native-AutoCAD i to ne zbog mene nego zbog kooperanata i instalatera koji svih isključivo koriste ACAD.
27.12.2005 | 15:45
Ko prvo, pozdrav svima.
Imao bih jedno, dva, pet pitanja u vezi CAD/CAM programske podrške za voljenog Mac-a.
Naime, u toj sam blaženoj mogućnosti i ludoj sreći da mi stric iz Norveške obećao kupiti neki skupi laptop za fakultet. Otprilike performansi sa najmanje gigom RAMa, moćnom grafičkom i minimum minimuma 15.4\" ekranom.
Htio sam ga pitati da mi uzme powerbook 17\", jer sam ostao fasciniran izradom, pažnjom detaljima, performansama, MacOS-om kojeg sam isprobao na 4-5 minuta na prijateljevom iBooku.
Po svemu sudeći, powerbook 17 je trebao biti ispunjenje moga sna, hehe.
(ups, nisam rekao, studiram arhitekturu).
I upravo zbog tog \"ups\"-a čitajući članak sam naišao na problem. Jer vidim da ne postoje, ili postoje ali su teško nabavljive inačice najpoznatijih CAD alata tipa ArchiCAD, AutoCAD, Rhinoceros, 3DSmax, Catia... itd..... koje bi meni trebale u svakodnevnom radu.
Sada vam molim da mi iskreno odgovorite šta je bolje:
1) je*avati se sa nalaženjem programa i uživati u čarima Maca
2) ostati na Windowsima, ne toliko lijepom notebooku, ali zato imati sve podrške, sve programe i alate

Još da napomenem da ne raspolažem nikakvom živom keš lovom koja bi mi osigurala kupovanje originalnih programa.
Stavljen je težak izbor pred mene, ili se prepustiti blaženstvu Maca ili se oduprijeti i relativno biti zadovoljan sa nekim tipa Toshiba M60, Dell, Sony Vaio a u glavi imati misao da sam mogao besplatno imati powerbook 17\" za koji neki dižu kredit.

Nadam se vašim odgovorima i uputama.
Hvala.
27.12.2005 | 19:14
Ako ti je primarni posao CAD/CAM i arhitektura, ja bih ti teskog srca, ali bez puno razmisljanja savjetovao da kupis PC laptop jer ces si time ipak uciniti svoj posao laksim. Sad opet ovisi da li si bas ogranicen nekim odredjenim softverom te da li ces morati izmjenjivati datoteke sa drugim ljudima (pretpostavljam da da), ali pogledaj na www.architosh.com/ site koji se bavi Arhitekturom i Macom.
No ima sad ovdje jedan drugi moment koji bi ti omogucio da vuk bude sit a ovca cijela, samo se moras malo strpiti. U toku 2006 godine ce gotovo sigurno izaci Powerbook zasnovan na Intelovim procesorima. Na taj ce powerbook sigurno biti moguce instalirati Windowse, makar kao virtualnu masinu putem Virtual PC-a ili neceg slicnog, i takav setup ce ti omoguciti da (u nuzdi naravno ) pokreces Windows softver punom brzinom, a istovremeno za sve ostalo koristis OS X i sve sto s njim ide.
27.12.2005 | 19:31
elektro je napisao:Imao bih jedno, dva, pet pitanja u vezi CAD/CAM programske podrške za voljenog Mac-a.
/cut/[/quote]
Dakle, diplomirah prije 3 godine pa sam još friški s detaljima o tome što tebi treba. Savjet: zaboravi Windowse i fino si uzmi Mac. Studentska verzija ArchiCADa košta punih 200 kuna što sigurno neće predstavljati preveliko opterećenje za tvoj budžet, a slobodno možeš zaboraviti na sve trice&kučine koje se vezuju uz Win-platformu. Sve ostalo vrlo jednostavno nabaviš - ili preko kave ili downloadaš s neta.

AutoCAD i 3D Studio ne postoje za OS X, ali vjeruj mi da ti apsolutno ne trebaju jer sve živo što trebaš na faksu možeš napraviti u ArchiCADu (uz MaxonForm - plugin za freeform modeliranje), a za renderiranje uzmi Artlantis R koji na Macu radi sjajno. Kvaliteta rendera koju dobiješ je u 90% slučajeva dovoljno dobra, a ako ti baš zatreba apsolutni high-end uvijek možeš posegnuti za naprednijim alatima tipa Cinema 4D ili Lightwave.

Javi mi se PM-om ako trebaš više detalja...
27.12.2005 | 21:19
Upravo tako kako sam i mislio, svaka strana ima svojih prednosti
Hvala vam obojici na odgovorima..
Morat ću detaljnije još malo istražiti, eventualno pitati profesore kakav je program rada i koje ćemo programe učiti, i dal bi mogao koristit Mac.. i tako, eh
Iako sam zabrinut jer mislim da cijela generacija prije mene radi sve u AutoCADu... i sâm sam početnik u tome, a negdje advanced level u ArchiCADu od kojeg sam baš radi te opće \"AutoCAD popularnosti i insistiranja na njemu\" odustao.........
A to za ArchiCAD verziju studentsku od 200 kuna nisam ni znao hvalaaaa!
P.S. mislim da me Riba pitao mogu li čekati dok se Apple ne prebaci na Intel... nažalost trebao bi mi komp šta prije, poželjno za četvrti semestar jer počinjem tada projekt višestambene zgrade (sada sam na obiteljskoj kući i to mogu nekako prekrpiti kod nekoga), znači - negdje do početka 3. mjeseca šta je ipak 3 mjeseca prerano, a i pitanje je kad će Apptel () doći u nas.
Stvarno šteta, hm....
(Eh... sad sam se sjetio da mi kolega sa faxa ima iBook 14\", pa ću ga pitat za iskustva, hehehe)
Eto, još jedanput hvala, a ja se bacam na istraživanje i nadam se da ću se ubrzo pridružiti ovoj iObitelji
28.12.2005 | 16:49
elektro je napisao:
Morat ću detaljnije još malo istražiti, eventualno pitati profesore kakav je program rada i koje ćemo programe učiti, i dal bi mogao koristit Mac.. i tako, eh

ZABORAVI! Isto se meni desilo kad je izašao Powerbook 17\" - raspitivao sam se kod ostatka arhitektonske populacije i stvarno nitko nema pojma o Macu! Pogotovo nemoj pitat Baletića & co na faksu jer su tek oni neznalice, ne samo oko Maca, nego i oko ArchiCADa! Što god ti treba, javi mi se pa ću te uputiti... inače ćeš završiti s hrpom beskorisnih i/ili krivih informacija.

Iako sam zabrinut jer mislim da cijela generacija prije mene radi sve u AutoCADu... i sâm sam početnik u tome, a negdje advanced level u ArchiCADu od kojeg sam baš radi te opće \"AutoCAD popularnosti i insistiranja na njemu\" odustao.........

Toliko o tome kako profesori/asistenti u kompjuterskom kabinetu na faksu rade svoj posao: uče studente radu na naprednom softverskom paketu prilagođenom baš za njihovu struku, a oni se nakon tih kvazi predavanja i vježbi prebacuju na tehnički softver kojim crtaju dvodimenzionalno umjesto da modeliraju virtualnu građevinu direktno u 3D-u?!

Za naučiti osnovnih 10-15 komandi u AutoCADu ti treba max. 2 sata, a za naučiti pošteno ArchiCAD barem mjesec dana, ali nakon toga si brži od bilo kojeg crtača u AutoCADu!

BTW, zaboravi priču o standardiziranom softveru (tj. AutoCADu) - za par godina će ZAKONSKI standard biti 3D modeliranje pa ćeš s odgodom morati savladati ono što si trebao na faksu. Savjet: uhvati se ArchiCADa jer će ti zlata vrijediti i na faksu, a pogotovo nakon diplome kad kreneš raditi. Zaboravi ljenčine koji ti kažu da kreneš s AutoCADom jer ćeš na kraju izgubiti puno više vremena i opet ćeš biti prisiljen učiti neki od alata za 3D modeliranje/projektiranje...

A to za ArchiCAD verziju studentsku od 200 kuna nisam ni znao hvalaaaa!

Zastupnik ne radi svoj posao jer bi to pisalo po cijelom faksu - ovako je to kao tajna koju si studenti došaptavaju!
Inače, svaki ArchiCAD CD je hybrid - možeš ga instalirati i na Mac i na PC tako da apsolutno ne ovisiš o platformi!

P.S. mislim da me Riba pitao mogu li čekati dok se Apple ne prebaci na Intel... nažalost trebao bi mi komp šta prije, poželjno za četvrti semestar jer počinjem tada projekt višestambene zgrade (sada sam na obiteljskoj kući i to mogu nekako prekrpiti kod nekoga), znači - negdje do početka 3. mjeseca šta je ipak 3 mjeseca prerano, a i pitanje je kad će Apptel () doći u nas.

Još jedan razlog više da pređeš odmah na ArchiCAD: pitaj samo nekog koliko mu vremena treba da u 3D-u u AutoCADu nacrta višeslojni zid i u njega ubaci dvokrilni prozor s klupčicom, kvakom i svim ostalim detaljima. Onda ga natjeraj da nešto promijeni pa vidi koliko mu vremena treba. Nakon svega upali ArchiCAD i istu stvar napravi za DOSLOVNO 30 sekundi! Bonus: imaš odjednom tlocrt, fasade, presjek, 3D, stolarsku stavku itd itd itd jer radiš u MODELU, a ne crtaš pojedinačne nacrte.

(Eh... sad sam se sjetio da mi kolega sa faxa ima iBook 14\", pa ću ga pitat za iskustva, hehehe)

Na mom skoro 3 godine starom Powerbooku G4/1 GHz sam bez problema odradio cijeli glavni projekt višestambene zgrade od 2200 m2 uz svakodnevnu koordinaciju s statičerem i instalaterima (svi koriste AutoCAD) bez ikakvih problema tako da ćeš svoj studentski projekt kao avion napraviti na novom 1,67 GHz Powerbooku s jačom grafičkom karticom, bržim diskom, boljim ekranom...

BTW, u cijelo vrijeme koliko ga imam, samo jednom sam ga formatirao jer sam upgradeao OS sa 10.3 na 10.4. Nije bilo potrebno, ali nekako sam htio napraviti \"generalno čišćenje\". Znaš li neki PC koji izdrži 3 godine bez reformatiranja i reinstalacije operativnog sustava?

Eto, još jedanput hvala, a ja se bacam na istraživanje i nadam se da ću se ubrzo pridružiti ovoj iObitelji

Pročitaj novi Vidi - imaju jako detaljan prikaz zašto OS X, a ne Windowsi. I to baš Vidi koji je oduvijek bio PC-hardveraški magazin!
29.12.2005 | 03:13
Hvala na svemu. Po Vidi idem sutra
Samo još jedna stvar koju sam svojom krivnjom zaboravio napomenuti, ali koja toliko i ne mjenja cijelu stvar, jer iako je kadar profesora valjda mlađi, mislim da su svi zagriženi AutoCADaši. Studiram arhitekturu u Splitu, heheh.
A to za ArchiCAD već znam da je bolji deset puta od AutoCADa. Pa zato sam se i više igrao s njim nego sa AutoCADom.
Dovoljno je odabrati Wall alat, uzet npr zid od AB-ploče, termoizolacije i fasadne opeke i potegnuti crtu po koordinati što bi u Auto CADU radio bar 20 minuta!
Ajoj, sad sam uvidio koliko prednosti ima Mac, da ako ne rješim ovo sa stricem u svoju Apple korist, poludit ću.....
Žao mi je šta sam ovaj topic pretvorio u osobni Help centar, ali mislim da će nakraju koristit svima koji imaju sličnih problema oko famozne Windows - Mac karte u jednome smjeru.
29.12.2005 | 10:56
elektro je napisao:
Hvala na svemu. Po Vidi idem sutra
Samo još jedna stvar koju sam svojom krivnjom zaboravio napomenuti, ali koja toliko i ne mjenja cijelu stvar, jer iako je kadar profesora valjda mlađi, mislim da su svi zagriženi AutoCADaši. Studiram arhitekturu u Splitu, heheh.

Zagriženi ili ne, loše im se piše na kraju balade tako da se na tvom mjestu ne bih uzrujavao oko toga. Na kraju krajeva, tvoj zadatak je predati programe u roku isprintane na papiru - tko te pita u čemu si ih radio? To što će tebi biti brže, ugodnije i lakše raditi u ArchiCADu, a pogotovo još ako si na Macu, tvoj je \"problem\", a oni nek si crtkaraju linijice na svojim kantama u AutoCADu!
29.12.2005 | 19:50
Kao poslovni PC AutoCAD, a privatni iBook korisnik osjecam se pozvanim ukljuciti se u raspravu koja je po meni otisla u krivom smjeru (archicad ili AutoCAD). To sto Autodesk (vjerojatno najjaca CAD software kompanija) nema AutoCAD na MacOS platformi vjerojatno nije appleov nego Autodeskov (i cini mi se nas) problem.
Zagriženi ili ne, moramo razluciti AutoCAD od ostalih Autodeskovih specijalziranih programa. Autocad kao osnovni (bazicni, nespecijalizirani) program za 2D i 3D crtanje (svojim linijicama na svojim kantama) daje vam mogucnost nacrtati bilo kakav tehnicki crtez bez stvarno ikakvih ogranicenja (brzina crtanja u AutoCAD je vrlo relativna stvar ovisna o vjestini).

elektro je rekao:
A to za ArchiCAD već znam da je bolji deset puta od AutoCADa. Pa zato sam se i više igrao s njim nego sa AutoCADom.

MarinRacic je napisao:
Što god ti treba, javi mi se pa ću te uputiti... inače ćeš završiti s hrpom beskorisnih i/ili krivih informacija.

Zalosno je da se ovakve misli roje mladim glavama zahvaljujuci strucnim objasnjenjima gospodina MarinRacica.
Na kraju krajeva nemojmo mjesati kruske i jabuke. Archicad kao usko specijalizirani program moze se eventualno usporedjivati s Autodeskovim Architectural desktopom koji mu je, buduci je nastao na AutoCAD bazi, po svemu superioran (to je mozda stvar za neku drugu diskusiju).

To što je brže, ugodnije i lakše raditi na Macu pokazuje cinjenica da u privatne svrhe koristim iBook. Ukoliko se Autodesk odluci vratiti MacOSu nitko sretniji od mene.
Pozdrav
Tomislav Burgund
29.12.2005 | 20:31
t_burgund je napisao:
/cut/

Šjor Burgund,
Probao sam sve dostupne BIM alate, uključujući i ADT (koji apsolutno ne spada u tu kategoriju) pa znam jako dobro o čemu pričam. Svima koji se trude baviti arhitekturom na kompjuteru prvo savjetujem neka otvore Google i potraže pojmove BIM, IFC, VirtualConstruction, primjere upotrebe u praksi u naprednijim zemljama te nakon toga isprobaju softver. Nakon probe dobro bi bilo odraditi nekoliko real-life projekata - od idejnog do izvedbenog uz usku suradnju s kooperantima i uza sve napraviti kvalitetan troškovnik, fiziku zgrade, svu ostalu papirologiju, katalog stanova i 3D prezentaciju. Sve ovo na AutoCADu izgleda smiješno sporo, pogotovo kad krenu izmjene i dopune projekta kojih, budimo iskreni, uvijek ima.

Zaključak: ArchiCAD je trenutno 2 koplja iznad konkurencije, pogotovo ADT-a koji je smiješna isprika za arhitektonski softver što najbolje govori ponašanje Autodeska koji je nakon što su shvatili koliko su s njim promašili pojurili kupiti cijelu firmu koja radi Revit (za 150 mil. USD što je bila rekordna cifra u toj branši prije 2 godine) da ne bi zaostali previše za ArchiCADom i Allplanom!
Autodeskov marketing govori dovoljno: samo i jedino Revit je na tapeti, ADT nitko nigdje ne spominje! Čak i prodaju Revit u kombinaciji s običnim AutoCADom kako bi nagovorili arhitekte da pređu na BIM. ADT je slijepa ulica, tu nema diskusije...

Miješanje pojmova je apsolutno nedopustivo jer AutoCAD, kao generalni crtaći alat koji je jedan kolega na jednom drugom forumu dobro opisao kao \"zamjenu za rotring i crtaću tablu\", služi za sve struke i sigurno je slabiji od bilo kojeg specijaliziranog sofvera, neovisno o primjeni. Pošto je mladi kolega student arhitekture i još uz to zainteresiran za Mac platformu, govorim mu svoja iskustva kako bi izbjegao pogreške koje doslovno svakodnevno vidim kod drugih kolega koji su se posvetili crtanju u AutoCADu i na kraju zaglibili. Ako želi raditi brže i preciznije, posvetiti će se ArchiCADu... a ako želi crtkarati, nek uzme AutoCAD i kraj priče.
29.12.2005 | 21:52
Istina.
t_burgund, uz dužno poštovanje, mislim da si komad moje poruke izvukao iz konteksta.
Ne mislim ja generalno da je ArchiCAD bolji alat od AutoCADa, jer bi bilo suludo uspoređivati dva programa koja imaju jednu nijansu zajedničku samo.
Mislim da je u arhitektonskoj struci ArchiCAD daleko povoljnije rješenje.
Dakako da je AutoCAD majka svih programa na tu shemu, i osnova crtanja u koord. prostoru itd.... i ne znači da će ga se bilo tko odreći pošto je osnova (štaviše, nekad se lijepo i vratiti na staro), ali mislim da je u arhitektonskom slučaju AutoCAD izgubio trku s ArchiCADom, ili je čak nije ni počeo.
Da skratim, ono šta je mene zanimalo je kakva je programska podrška na Macu imajući obzira da mi komp neće služiti za mail, fotke i word, već strukovno, za budući posao.
Moj budući posao je arhitektura (ako sve bude OK ) i ArchiCAD i Mac se javno vole! To je bar 50% onoga šta sam htio znati.
A u probleme zašto arhitekti najviše koriste AutoCAD, neću ulaziti, ali ću reći da mi je MarinRacic pomogao da shvatim neke stvari za koje mislim da su apsolutno točne, samo sam ih trebao pogledati iz drugog kuta.
30.12.2005 | 11:35
pametna raja se nasrala a tip je samo htio /good and worthy info about.../ a ne sranja s pjace. viva balkan
30.12.2005 | 12:05
gosinisha je napisao:
pametna raja se nasrala a tip je samo htio /good and worthy info about.../ a ne sranja s pjace. viva balkan

Slazem se.
Ukoliko se radi o MacOS platformi, Archicad je vjerojatno najbolje rjesenje.
Puno srece i uspjeha u buducem radu.
Tomislav Burgund
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 18 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO