Želio bih kupiti Mac, moj prvi Mac...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Želio bih kupiti Mac, moj prvi Mac...

09.08.2006 | 08:04
...ali imam nekoliko pitanja i dvojbi u svezi s time.

Za mjesec dana ću postati gimnazijalac, te sam odlučio kupiti novo računalo. Računalo mi služi za izradu raznih školskih projekata, od čega sam dosad radio prezentacije, uređivao i izrađivao školski časopis, čak se okušao u snimanju i montiranju filma. Budući da sam počeo koristiti profesionalne alate (photoshop, fireworks...), potrebno mi je pouzdano i brzo računalo koje se neće zamrznuti na 60 sec. kod prelaska sa browsera na editor slike ili powerpoint.

Proučio sam većinu toga što se nudi, te se sad nalazim u veliko dilemi između Maca i PC-a. Mac mi je želja (u cijelom postu mislim na iMac), no okolina mi viče \"PC, PC\".

Zato imam nekoliko pitanja za Vas:
1. Da li Mac OS X \"izvlači\" više iz Maca (iMaca) nego što Windows sa PC-om iste (slične) konfiguracije?
2. Budući da nemam iskustva s dual bootom: Da li oba operativna sustava mogu biti pokrenuta istodobno? Koliko brzo rade Windows na Macu u usporedbi s PC-em iste (slične) konfiguracije?
3. Da li se isplati uzeti 20\" iMac u odnosu na 17\"?
4. Kolika je \"nabavljivost\" profesionalnih paketa alata (Adobe CS2, Maceomedia Studio 8) kod nas? (i verzije za Windows su teško \"nabavljive\")
5. Kako s TV-karticom do iMaca? (da li FrontRow može poslužiti kao program za gledanje televizije, kao MediaCenter na PC-u?
6. Kako stoje stvari s instalacijom malih korisnih programčića (ICQ-a, konkretno)?

Vjerojatno ću se sjetiti još kojeg pitanja, no to bi zasad bilo sve. Unaprijed hvala na savjetima. Važni su mi jer ćiu se valjda uspjet \"protegnut\" da kupim iMac, no loše za mene ako pri tome pogrješim.

Hvala.
09.08.2006 | 08:08
Ispričavam se na brzopletosti, preselite poruku u Switch.
  • User
  • Posjetitelj
09.08.2006 | 15:22
1. Jednostavno - da. Nece ti blokirat, nece pocet stekat do neiskoristivosti kad instaliras hrpu softvera i sl.

2. Ne mozes vrtit i OS X i Windowse u isto vrijeme. Dual boot ti je mogucnost odabira operativnog sustava kod restarta. Medjutim, ako zelis mozes instalirat Parallels Workstation ili VMware (kad izadje) i vrtit Windowse unutar prozora, a kako imaju direktan pristup hardveru radit ce dosta brze nego pod cistom emulacijom. To ti je dobro rjesenje za razne programe ali ne i za igre.

3. Definitivno ako imas para

4. Ovisno jel kupujes originalne ili... Originalni ti nisu problem, jedino sta ce ti oni jos neko vrijeme radit pod emulacijom kako nisu izasle Universal Binary verzije koje rade i na Intel Macovima pored onih PowerPC baziranih.

5. Ne znam za podrsku TV-a u front rowu jer taj softver jos nisam vidio. Sto se TV kartica tice, pronadji neku koja ima podrsku za OS X i nece bit problema.

6. Imas ICQ za Mac ali radije instaliraj Adium... Ljepsi je, funkcionalniji i podrzava vecinu IM mreza - dakle ICQ, MSN, Yahoo i sl. ICQ za Mac je dosta zastario.
09.08.2006 | 19:09
Tako je jednostavno, kupi Mac (7 PC-a sam prije Mac-a promijenio). Za tvoje gore navedene radnje dušu dao. No odmah računaj na ugradnju barem još 512 MB RAM-a za što ugodniji rad. Da te okolina zovne da im se pridružiš u kolektivnom samoubojstvu, bi li pošao? Razmisli, budi svoj. Mac te nikad neće izj....i kao PC. Pozdrav.
09.08.2006 | 20:01
5. alternativa front rowu - www.equinux.com/us/products/mediacentral/index.html
podržava i dvb-t, iptv, google i youtube video feedove...
  • User
  • Posjetitelj
09.08.2006 | 20:03
Dražen je napisao:
Mac te nikad neće izj....i kao PC. Pozdrav.

Nemoj odma tako ucit mlade gimnazijalce

ZaFRKavam se

Inace, da, jos bar 512 RAMa za normalan rad...
09.08.2006 | 21:37
Još jedno pitanje: koliko će vremena (po vašoj procjeni) proći dok će Apple ugraditi podršku za Vistu u Boot Camp?
09.08.2006 | 23:30
Mislim da podrška za Vistu ide sa sljedećom generacijom OSX-a. U BootCamp-u koji će biti sastavni dio operativnog sustava. Tako je bar bilo najavljivano iz nekih izvora...
  • User
  • Posjetitelj
10.08.2006 | 01:43
Oxigenium je napisao:
Još jedno pitanje: koliko će vremena (po vašoj procjeni) proći dok će Apple ugraditi podršku za Vistu u Boot Camp?

\"Redmond, start your photocopiers\"
\"Leopard - Vista 2.0\"
\"Redmond also has a cat. A copycat\"

You don't need Vista . Ako mislis uzet windowse samo zbog igara probaj prije s Ciderom (www.transgaming.com). Uskoro izlazi a omogucava ti da igre za Win vrtis na Intel Macovima pod OS X-om potpuno jednostavno i bez gubitka na brzini.

Ako stvar nije samo u igrama... moja sucut
10.08.2006 | 09:35
Možda zvuči čudno, no uopće se ne igram na računaluB)

Ma, brine me Photoshop i njegova družina, jer nema baš \"onih\" verzija, ako znate što mislim:) . Ja sam ipak učenik i tek se učim raditi s tim alatima, te ih ne koristim u komercijalne svrhe.

Hvala na odgovorima.

Pitanje: Koliko košta nadogradnja na sljedeću verziju OS X-a?
10.08.2006 | 10:07
Ako ti nije kriticno zbog posla, ne brini se sto se sada nema \"onih\" verzija, jer ce ih biti.
OS X 10.x verzije pri izlasku kostaju oko 100-120 USD.
  • User
  • Posjetitelj
10.08.2006 | 15:29
Riba je napisao:
Ako ti nije kriticno zbog posla, ne brini se sto se sada nema \"onih\" verzija, jer ce ih biti.
OS X 10.x verzije pri izlasku kostaju oko 100-120 USD.

Mislim da se \"onih\" ne odnosi na Universal Binary aplikacije nego na one \"Yo ho ho and a bottle o' rum\" verzije

Ali da, i to se moze nac ali razmotri i neke od dobrih, a besplatnih alternativa poput GIMP-a i sl. Vecinu stvari koje u Photoshopu trebas ima i GIMP a sigurno i vise od toga. A GIMP ima i jednu bitnu prednost nad Photoshopom - radi nativno na intel Macovima bez emulacije . To sto je malo ruzniji ces valjda preboljet s obzirom na cijenu (0kn).
10.08.2006 | 20:36
User je napisao:

Ali da, i to se moze nac ali razmotri i neke od dobrih, a besplatnih alternativa poput GIMP-a i sl. Vecinu stvari koje u Photoshopu trebas ima i GIMP a sigurno i vise od toga. A GIMP ima i jednu bitnu prednost nad Photoshopom - radi nativno na intel Macovima bez emulacije . To sto je malo ruzniji ces valjda preboljet s obzirom na cijenu (0kn).[/quote]

Znam da je offtopic, ali ovakve izjave slusam samo od ljudi koji su ili mazohisti, ili nisu nikad pokusali napraviti nesto zahtjevnije u GIMPu. Ima jedna druga korisnicka izjava, s kojom se puno vise slazem:

\"Reading the comments, everyone seems to hate gimp. Not midly but with a deep burning hatred hate.\"

http://www.gimptalk.com/forum/topic.php?t=1608&start=1
  • User
  • Posjetitelj
10.08.2006 | 21:29
hdogan je napisao:
Znam da je offtopic, ali ovakve izjave slusam samo od ljudi koji su ili mazohisti, ili nisu nikad pokusali napraviti nesto zahtjevnije u GIMPu.

Nisam mazohist ali istina - nisam nikad radio nista specijalno zahtjevno u GIMP-u, ali dalo bi se i raspravljat sta se smatra zahtjevnim. Ne vjerujem da ce Oxigenium radit iste zahtjevne i detaljne stvari koje se rade u grafickim studijima. Znam dosta ljudi koji koriste Photoshop jer za drugo nisu culi i kao misle da ce bolje odradit posao ako koriste profesionalni softver a sve sta rade mogu napravit i u programima tipa Picase ili iPhotoa s manje muke nego s Photoshopom, a isto to mogu napravit i s GIMP-om. BTW covjek krece u gimnaziju ove godine a ja ne znam ni za jednog gimnazijalca kojemu treba skup softver od par tisuca kuna da bi malo poboljsao ili obradjivao poneku sliku koju uslika najobicnijim mainstream fotićem. A i spiskat toliku lovu na Photoshop da bi se malo izmijenio brightness i contrast na slikama s ljetovanja definitivno nije isplativa investicija. Da ne spominjem da osim GIMP-a ima i drugih, vise user-friendly alternativa ali eto meni je on potpuno normalan i vise nego dovoljan softver (iako se treba malo naviknut na drugaciji raspored) koji se na Macu pod X11 pokrece dvoklikom kao i sve drugo, dakle bez kompliciranja ko na ostalim UNIX-based OS-ovima.

Puno ljudi voli mislit da su pametni i da su profesionalci zato jer koriste profesionalni softver, a mnogi takvi ne otkriju niti 5% mogucnosti takvog softvera
  • User
  • Posjetitelj
10.08.2006 | 21:40
Dakle nije stvar u tome je li GIMP bolji od Photoshopa jer NIJE. Pravo pitanje lezi u tome koliko mogucnosti korisnici realno trebaju i koliki im je stupanj znanja o obradi fotografija. I financijske mogucnosti su u igri, naravno.

E sad ako Oxygenium nadmasuje GIMP svojim znanjem o obradi fotografija, sta drugo rec nego svaka cast (nije sarkazam), ali imam pravo na opravdanu sumnju u to s obzirom da tek krece u srednju skolu i sl.
11.08.2006 | 13:39
Chocoflop je na tragu Paint.NETa za XP.
www.macupdate.com/info.php/id/22357
12.08.2006 | 07:39
Da se javim: svjestan sam da ja ne koristim ni 5% onog što Photoshop pruža (in fact, u zadnje vrijeme ga ne koristim, dijelom i zbog doga jer mi je na sadašnjem kompjuteru prespor). Uglavnom sad vježbam vektorsku grafiku, a za to mi puno bolje odgovara Fireworks. Istina, možda bi mi odgovarao neki drugi program, no budući da sam se već privikao na rad u ovim profesionalnim programima, svaki prelazak na niže je težak, jer ću sigurno otkriti nedostatke u odnosu na profesionalne programe.

U tom slučaju, Mac mi nikako ne odgovara (Mac OSX, da budem precizniji), jer nemam para da uz Mac kupujem još i sve te programe koje koristim samo u edukativne i neprofitne svrhe (budući da iste za Windows već imam).

Moram razmisliti.s
  • User
  • Posjetitelj
12.08.2006 | 16:35
Oxigenium je napisao:
no budući da sam se već privikao na rad u ovim profesionalnim programima, svaki prelazak na niže je težak, jer ću sigurno otkriti nedostatke u odnosu na profesionalne programe.

S obzirom da priznajes da bas i ne iskoristavas profesionalne programe onda neces bas iskoristit ni ove \"slabije\" ali dobro kad bas ne zelis. iako mi mali glasic govori da bi tebi i iPhoto bio cisto dosta. Sta se tice vektorskog crtanja, pogledaj malo Inkscape i sta su ljudi radili u njemu i shvatit ces da te profesionalni softver nece naucit kvalitetnom i lijepom dizajniranju vec da za to moras imat \"ono nesto\" i volje za rad i ucenje.

http://www.inkscape.org/
http://wiki.inkscape.org/wiki/index.php/Galleries

Oxigenium je napisao:
U tom slučaju, Mac mi nikako ne odgovara (Mac OSX, da budem precizniji), jer nemam para da uz Mac kupujem još i sve te programe koje koristim samo u edukativne i neprofitne svrhe (budući da iste za Windows već imam).

Moram razmisliti.s

Heh ako nemas para za sve te profesionalne programe koje koristis u edukativne i neprofitne svrhe onda nemas para ni da ih kupis za PC nego imas \"one\" verzije. I da, to sto se radi o edukativnim i neprofitnim svrhama ne daje ti opravdanje da i koristis \"one\" verzije... Bilo na windowsima bilo na macu.
13.08.2006 | 01:32
Manje-vise, svi se \"oni\" programi mogu nabaviti za OS X.

Ako je ikome u interesu da ih ljudi nauce koristiti, to bi trebale biti upravo tvrtke koje ih i prodaju. Znam dosta ljudi koji rade sa komercijalnim programima, a isto bi mogli napraviti i u nekom free/shareware-u. Naravno da ostaju pri onome sto vec znaju koristiti (jos od vremena kada su nabadali po \"onim\" programima na svojim kompovima), jer vrijeme koje bi im trebalo da nauce koristiti drugi program radije utrose u svoj posao (konkretno, istrazivanje).

Ipak, mozda stvarno ne bi bilo lose da razmotris alternative \"onim\" programima, jer ima stvarno dobrih stvari.

Sto se tice izbora izmedju \"kante\" i Mac-a, meni je nakon 10-ak godina petljanja sa \"kantama\" trebao samo JEDAN popodnevni susret s PB-om i OS X-om da se \"preobratim\". I jos sam uvijek odusevljen kao i prvog dana.
13.08.2006 | 06:06
ne brini se oko softwarea za mac i njegova nabavljanja, sve se da srediti

odaberes li mac neces pozaliti, a i zaboravit ces na vistu
13.08.2006 | 07:21
Uzmi Mac definitivno. Windowse mozes imati na njemu preko BootCamp-a, ali ako i treba samo radi nekih programa, najbolje rjesenje je Parallels + VirtueDesktops.
Radi tako da se kombinacijom tipki prebacujes iz jednog OS-a u drugi. Recimo OSX, Windows XP i Linux Sve to radi odlicno, sam sam isprobao. Evo i video:
youtube.com/watch?v=Dbt9upE6hpM
Inace za to treba malo vise RAM-a, barem 1GB.
16.08.2006 | 19:32
Znam da ne bi smjeli promovirat.. ali torrentsi... ring a bell I ja se pridruzujem da cu nabaviti sve potrebno od pofesionalnih alata
09.09.2006 | 21:00
samo predi.. ja sam to napravio prije 6mjeseci i vec sam kupio drugog mac-a. a sto se tice photoshopa, CS 2 za maca mi stoji u ladici;)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 28 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BoroZvijer, drlovric, m@xym, Riba, rusty, Anonimci (919)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO