09.08.2006 | 08:04
...ali imam nekoliko pitanja i dvojbi u svezi s time.
Za mjesec dana ću postati gimnazijalac, te sam odlučio kupiti novo računalo. Računalo mi služi za izradu raznih školskih projekata, od čega sam dosad radio prezentacije, uređivao i izrađivao školski časopis, čak se okušao u snimanju i montiranju filma. Budući da sam počeo koristiti profesionalne alate (photoshop, fireworks...), potrebno mi je pouzdano i brzo računalo koje se neće zamrznuti na 60 sec. kod prelaska sa browsera na editor slike ili powerpoint.
Proučio sam većinu toga što se nudi, te se sad nalazim u veliko dilemi između Maca i PC-a. Mac mi je želja (u cijelom postu mislim na iMac), no okolina mi viče \"PC, PC\".
Zato imam nekoliko pitanja za Vas:
1. Da li Mac OS X \"izvlači\" više iz Maca (iMaca) nego što Windows sa PC-om iste (slične) konfiguracije?
2. Budući da nemam iskustva s dual bootom: Da li oba operativna sustava mogu biti pokrenuta istodobno? Koliko brzo rade Windows na Macu u usporedbi s PC-em iste (slične) konfiguracije?
3. Da li se isplati uzeti 20\" iMac u odnosu na 17\"?
4. Kolika je \"nabavljivost\" profesionalnih paketa alata (Adobe CS2, Maceomedia Studio 8) kod nas? (i verzije za Windows su teško \"nabavljive\")
5. Kako s TV-karticom do iMaca? (da li FrontRow može poslužiti kao program za gledanje televizije, kao MediaCenter na PC-u?
6. Kako stoje stvari s instalacijom malih korisnih programčića (ICQ-a, konkretno)?
Vjerojatno ću se sjetiti još kojeg pitanja, no to bi zasad bilo sve. Unaprijed hvala na savjetima. Važni su mi jer ćiu se valjda uspjet \"protegnut\" da kupim iMac, no loše za mene ako pri tome pogrješim.
Hvala.