01.02.2009 | 20:55
Kako bi rekao jedan mudrac, ajmo kompenzirat s pljugom..
dakle..
svaki posel ima workflow i svaki profesionalac ce ga
prihvatit i slegnut s ramenima i odradit..
Ja s ovom pricom nisam imao posla ili jesam pa nisam niti bio svjestan da sam imao posla), ali slicnu situaciju imam cesto sa panasonic p2 (ili je to isto pa me zaboli penis kaj je to isto)..
Prebacit P2 zahtjeva vremena jer ga fcs prebacuje u 422 ili intermidijejt.. i kaj onda.. znam da ce mi za jednu karticu treba toliko i toliko i pokrenem prebacivanje i miran sam.. zapalim pljugu i gledam kak neki kreteni kuhaju na teveju..
opet traje krace od prebacivanja u realnom vremenu materijala sa DVa na disk..
i sad se ja pitam, gdje je problem........ ne vidim ga..
kaj se tice VOBa i MPG2... imam stav prema editiranju njih kao sto apple ima prema pisanju po ntfsu.. necu dirat te formate jer buju se sjebali.. vob je ionako zadnji u lancu kod edita.. onaj koji ide krajnjem potrosacu..
onaj naaaajgoooooriiiii moguci da se ipak sacuvaju kolikotoliki gabariti gledljivosti. i da ak bu neko prckao po njemu, ispalo bu jos gore..
u proslosti (prije par godina) kad su se proizvodili vhsi za ducane i videoteke, master se pustao sa bete ili umatica i snimao u isto vrijeme na 50 - 200 vhs rekordera (ovisno o umnozavaonici i njihovim mogucnostima).. tada se pazilo da signal koji ide sa mastera (koji je jebački po kvaliteti) dodje na VHS u takvoj kvaliteti da ako se presnimava sa te kazete na neku drugu, budu vidjivi gubici..greške, smetnje..
ako su tada, u doba analogije brinuli o takvim stvarima, vjerujem da je vob zadnje smece od paketa čije kodeke treba koristiti za skladistenje ili ne daj boze daljnje editiranje materijala..
tak da mi ni zao sto fcp to ne koristi i podrzava.. morti bi mi bilo zao da to imovie ne koristi da koristim taj program.. jer je ta filozofija bliza ajmuviju nego fcpu..