HDD particija nije prepoznata
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HDD particija nije prepoznata

04.01.2011 | 10:58
Pozdrav,

Nedavno sam u Windowsima (BootCamp) preuredio Drive lettere vanjskog eksternog diska spojenog preko FireWirea. Disk ima tri particije, sve formatirane u MacOS Journaled datotečni sustav. Prva i treća particija su dobile nove Lettere, dok je druga ostala bez njega. Sve je bilo napravljeno kroz Windows program Computer Management (desni klik na My Computer - Manage), Disk management pod Storage dijelom.

Problem se javio kada sam se vratio u OSX. Prva i treća particija su mi prepoznate i mountane, dok je druga ostala zasivljena i nemountabilna. Disk Utility kaže da je datotečni sustav FAT. Probao sam repairati particiju kroz Disk Utility, ali on kaže da ne može i savjetuje da preformatiram particiju.

Kako pokušati spasiti podatke (koje programe preporučate) i iz kojeg OS-a?
04.01.2011 | 19:43
1. Ako pod windowsima nisi particiji dodijelio drive letter niti NTFS mount point, a particija je windowsolika (NTFS, FAT), Windowsi su ti je izbrisali iz particijske tablice pa Mac ne zna točno gdje počinje, niti kako da joj pristupi. Probaj joj najprije vratiti drive letter pod Windowsima (zašto si uopće išao čačkati po tome? zar te kruha tražilo?) pa vidi što će se desiti.

2. Ako ni onda Mac ne vidi particiju, možeš joj probati pristupiti pod Windowsima.

3. Postoje daljnje opcije, podaci u svakom slučaju *sigurno* nisu izgubljeni, ali to što treba raditi nadilazi razinu korisnika vulgaris i nije baš moguće objasniti ovako preko foruma.
04.01.2011 | 22:47
Smayoo, hvala ti na odgovoru. Puno si mi pomogao.

Pod Windowsima sam assignao drive letter i Windowsi su prepoznali particiju i sadržaj je netaknut. Odmah sam rebootao u OSX, ali tamo je stara priča ... particija se ne može mountati i Disk Utility tvrdi da je FAT, a ustvari je HSF+ (takvu je Windowsi i vide).

Na particiji se nalaze osobe stvari (privatni podaci, dokumenti, ... ) pa tu particiju, kad ne trebam, automatski unmountam. Kao preventivna mjera zaštite kad sam spojen na net. Recimo da sam paranoik.

Nisam neki početnik što se računala tiče, više sam se puta izvlačio iz ovakvih situacija, ali to je sve bilo na Windowsima (MBR diskovi i NTFS datotečni sustav). S Macom i OSX-om nemam toliko iskustva.

Dal postoji neko rješenje u vidu popravljanja strukture particijskih tablica diska (ili što već treba), ili moram prekopiravati 300-tinjak GB podataka.
05.01.2011 | 00:09
Ako mene pitaš, jedino što ti je 100% ziher je kopiranje 300 GB podataka.
Ako zaista, ali *zaista* znaš što radiš, imaš fdisk utility u terminalu.

sudo fdisk /dev/(imetvojegvanjskogdiska)

(pazi, ne volumea, nego baš diska kao komada hardwarea - npr. ugrađeni osnovni disk je tipično /dev/rdisk0)

Gornja komanda ti ispiše particijsku tablicu u human readable formatu.

sudo fdisk -d /dev/... > fdisk.txt

ispiše ove iste podatke u config formatu i spremi ih u fajlu fdisk.txt u tekućem direktoriju. Odmah nekamo spremi backup te fajle, za nedajbože.

editiraj tu fajlu vi ili emacs editorom (NE PETLJAJ TextEditom!!) ili TextWranglerom ako ga imaš pa na sje... particiji promijeni treći parametar koji vjerojatno glasi 0x0C (FAT) - ali možda i nekako drugačije - u 0xAF (HFS+), u onom retku koji se odnosi na tvoju zbrljanu particiju i snimi fajlu.

sudo fdisk -r /dev/imediska < fdisk.txt će tvoje promjene zapisati natrag u particijsku tablicu

Postoji li način da dovoljno naglasim da i najmanjim neoprezom u ovim operacijama možeš prilično štete nanijeti SVIM particijama na tom disku? A i drugim diskovima ako krivo napišeš ime diska.

Ako nešto pođe po zlu, uvijek možeš probati ponovno zapisati originalnu particijsku tablicu koju si backupirao.

Ne upuštaj se u ovo ako ZAISTA ne znaš što radiš!
13.01.2011 | 18:46
Hvala smayoo, problem je riješen. Pošto je disk 2TB, nisam se upuštao u ručnu promjenu strukture, već sam kopirao podatke, formatirao particiju i podatke vratio natrag.

Više mi ne pada na pamet raditi bilo kakve sistemske zahvate iz Windowsa (pa makar to bio i update drivera, hehe).

Hvala još jednom
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, VanjusOS, velejaj, Anonimci (385)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO