Brzina foruma
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Brzina foruma

11.01.2011 | 14:48
Ovih dana sam pratio što izaziva sporost foruma i našao sam jedan od većih uzroka. Upit na bazu za prikazivanje najnovijih tema (u stupcu sa strane "Novo na Jabučnjaku") je uzimao značajno vrijeme, pogotovo ako ste istovremeno u forumu. Za sada sam taj dio potpuno eliminirao dok ne nađem bolji način i već sada je brzina veća za 20-30%. Prosječno učitvaanje teme prije je iznosilo oko 3.5 sekunde, sada se kreće oko 2.5.
Ne stajem na ovome, pokušat ću naći još mjesta gdje ima prostora za poboljšanje. Hvala svima na strpljenju.
11.01.2011 | 19:48
Za sada sam taj dio potpuno eliminirao dok ne nađem bolji način i već sada je brzina veća za 20-30%.

Meni je taj dio bio jako koristan i danas sam prvo primjetio da mi fali, a onda našao i ovo objašnjenje.

Bi li pomoglo da u jednoj tablici čuvaš popis zadnjih 10 tema, a u drugoj zadnjih 10 poruka? U tom slučaju ne radiš nikakve kompleksne upite prema bazi nego samo čitaš te tablice i ispisuješ ih u Novo na Jabučnjaku. Sadržaj tih tablica se mijenja samo kad se dogodi editiranje posta unutar neke teme. Dakle, samo jednom za svaki edit.

Nadam se da sam jasan.
11.01.2011 | 21:19
Morat cu tako ako ne bude drugog rjesenja. Pogledat cu vec sutra.
11.01.2011 | 23:30
I ja sam primjetio da mi fali Poruke tab i odmah se sjetio tebe Riba Nisam te htija gnjavit, ali bilo bi zgodno kad bi se nekako mogao vratiti, a da zadržiš brzinu.
12.01.2011 | 00:00
Mnogo je bolje sa ovim modulom.
12.01.2011 | 13:49
Vratio sam nartag za daljnje istraživanje tako da će brzina ići gore i dole, samo za informaciju. Zanimljivo, ovu stranicu je učitao sada za 0.44 sekunde.
13.01.2011 | 01:56
Pitanje:
normalno je da se pozivaju neke stranice koje naprosto ne postoje? Pregledom konekcije vidio sam kako se odmah na početku pozivaju neke slike i datoteke za koje server vraća 404?
13.01.2011 | 10:14
Nije normalno, provjerit ću. U svakom slučaju ne utječe na brzinu.
13.01.2011 | 17:52
Vidim je popis tema vracen

To je stvarno jedan od osnovnih dijelova foruma. Mozda su reklame ili oglasi unutar tog modula?
13.01.2011 | 20:32
Kompletan modul je problematičan ali najviše tabovi za forum. Imam već rješenje, napravit ću da se rezultati svih upita u bazu cachiraju na disk (memory cache očigledno nije dovoljno velik) i tako drže i koriste nekoliko minuta i zatim osvježe. Na taj način neće svaki korisnik raditi query na bazu već nakon prvog idući će dobijati već spremljene rezultate. "Najveći problem" pritom je što se može dogoditi da prođe nekoliko minuta prije nego u modulu vidite novu izmjenu, ali problemi sa performanama bi zato trebali biti prošlost.
Vidjet ćemo kasnije večeras kada se malo raščisti Jabučnjak da vas ne ometam svojim eksperimentiranjem
13.01.2011 | 21:29
Nije mi dao vrag mira pa sam to napravio sada, kako vidim sada mu treba oko 0.6 sekundi za otvaranje, uvijek i svugdje. Cache vrijeme 4 minute, znaci da ce se popis novih tema i poruka osvjezavati svake 4 minute. Nadam se da cete moci zivjeti s time. Stovise to je cak i zgodan feature jer znaci da necete odmah svoje poruke vidjeti na popisu nakon postanja.
13.01.2011 | 23:51
Kod mene uglavnom oko 0,66sec, osim kad sam pogodio kliknut u vrijeme obnove keša pa mu je trebalo starih 4,2sec. Čini se kao dobar kompromis. Bravo Riba
14.01.2011 | 18:37
Upravo sam imao trenutak prosvjetljenja. Napravit cu flag u bazi koji ce se svaki puta postaviti kada se upiše nova poruka ili kakav drugi sadržaj u bazu. Ako flag postoji, napravit će se novi upit u bazu i osvježiti informacije u cacheu i flag će se ukloniti. Sve dok se flag opet ne pojavi info će se vući iz cachea.
Vuk sit a ovca cijela!!
14.01.2011 | 18:46
Jesi li siguran da ti uopće treba taj flag (stari dobri "dirty bit" )?

Vidi što sam gore napisao (prvi reply). Popis novih tema/poruka se ima smisla osvježiti samo nakon nekog edita (upis/promjena). Ako koristiš flag, onda flag setiraš u trenutku kad umjesto petljanja sa flagom možeš ažurirati tablice koje glume cache. Tako imaš korak manje.

Flag ima smisla samo ako vremenski odgađaš cijeli proces pa, recimo, svakih par minuta provjeravaš flag, a u međuvremenu ga editi postavljeju (ili ne postavljaju). Ako je to poanta, flag is way to go. Ako je poanta cache ažurirati čim se dogodi promjena, razmisli treba li ti uopće flag.
14.01.2011 | 19:23
Pa sa flagom eliminiram upisivanje i čitanje iz baze (osim flaga), i minimiziram pretjerano čačkanje po postojećem kodu.
14.01.2011 | 19:24
OK. Glavno da radi.
20.01.2011 | 22:20
Samo da se pohvalim da je brzina otvaranja stranice sada na stabilnih 0.17-0.18 sekundi. :-D
20.01.2011 | 22:33
Pohvala !
20.01.2011 | 22:45
Godinama smo bili na 3.5 sekundi. Možda sada stigne doći i više ljudi ))
20.01.2011 | 23:12
Riba svaka čast. Forum je sada osjetno brži. Palac gore!
20.01.2011 | 23:56
Sad mi ne treba šest piva:kiss:
21.01.2011 | 00:05
A taman sam se poceo cudit kako Reeder, odjednom, brze otvori stranicu...

Svaka cast, forum leti! (respect)
21.01.2011 | 03:24
Čudim se kako je forum ubrzan i sve si mislim da je to zato jer je skoro pola tri u noći i sada je vjerojatno najmanje opterećenje. Onda vidim ovu temu i skužim da je to zbilja poboljšanje. Pohvalno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 20 minuta
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D
  • Djuro genijalac: A jbg, sori
  • Yonkis: Baš hvala na spoileru. I to ne na Alfi.
  • Djuro genijalac: Dvostruka pobjeda Mercedesa! Opet runda za sve!
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO