Open With - editiranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Open With - editiranje

16.08.2011 | 19:57
Pdf-ove uglavnom otvaram sa Acrobat-om i ponekad sa Preview-om. Jel postoji mogućnost da sam definiram koje aplikacije želim da budu ponuđene za otvaranje filea? Isto se odnosi i na .jpg, .png, ...
16.08.2011 | 21:22
Ima Jabučnjak i tražilicu

www.jabucnjak.hr/forum/softver/37999-kak...-sa-aplikacijom.html
16.08.2011 | 21:40
Hvala joskocurkovic, znam za to, možda sam malo nejasan bio. Znači imam nekakav pdf koji se po defaultu otvara u Acrobatu, ako ga recimo želim otvoriti u Preview idem na desni klik, open with i onda imam ponuđene sve aplikacije koje su u mogućnosti otvoriti pdf file, a to ne želim, želim da mi se ponudi samo Preview.
16.08.2011 | 21:44
Ne, ja mislim da nije čovjek to pitao, nego bi on htio utjecati na sadržaj liste koja se dobije sa desnoklik pa "Open With".

Prenosim sa http://hints.macworld.com/article.php?story=20030730161311391:

One method of shortening the menu is to simply trash the applications you don't use. However, there are many vital applications that are set to be able to open common file types, such as .txt, .avi and .jpg. For example, how often do you open a JPEG file using QuickTime player or Project Builder? but you wouldn't want to trash those apps, either. The following is a way to avoid having these apps clutter your "Open With..." submenu without deleting the apps themselves.
Control-click (or right-click) the app in question and select "Show Package Contents"
Open the Contents folder in the app bundle. There you'll find a file called Info.plist. This is an XML property list that stores all sorts of information about the app.
Open the file with your favourite text editor. I recommend Hydra, but TextEdit will do just fine.
Search for something that looks like the following:

<key>CFBundleTypeExtensions</key>
<array>
<string>txt</string>
<string>srt</string>
<string>suffix1</string>
<string>suffix2</string>
....
and so forth, with the suffices the app is able to open contained within the tags. Then you simply delete the suffix for items you don't want the app to open.
Save the file, and close it (or quit the editor).
This will prevent them from being listed in the "Open With..." menu. The application will still be able to open the relevant file types. However, you will no longer be able to drop files with the suffices in question onto the app directly.

Dakle, na taj način izbrišeš stavke koje ne želiš na "Open With" listi za određeni tip dokumenta. Ako želiš dodati stavku onda umjesto da obrišeš redak, dodaš redak

<string>zeljenaekstenzija</string>
16.08.2011 | 21:47
Renzo kaže:
Hvala joskocurkovic, znam za to, možda sam malo nejasan bio. Znači imam nekakav pdf koji se po defaultu otvara u Acrobatu, ako ga recimo želim otvoriti u Preview idem na desni klik, open with i onda imam ponuđene sve aplikacije koje su u mogućnosti otvoriti pdf file, a to ne želim, želim da mi se ponudi samo Preview.

Jednostavnije ti je odvuci PDF fajl na Preview-ovu ikonu u Docku
16.08.2011 | 21:53
Jel postoji mogućnost da sam definiram koje aplikacije želim da budu ponuđene za otvaranje filea?

Postoji, ali je "prljava".

Svodi se na to da editiraš Info.plist SVAKE pojedine aplikacije koju NE želiš vidjeti na Open With popisu, potražiš u njemu CFBundleTypeExtensions key i obrišeš pojedine ekstenzije.

Evo i konkretnog primjera. Kad kliknem desnim dugmetom na PDF dokument, nudi mi razne aplikacije (od Acrobata do Safarija) koje čitaju PDF. Među njima je i QuickTime Player 7 u kojem, koliko se sjećam, nisam nikada otvorio PDF pa zapravo samo smeta na popisu (kao i mnoge druge).

Otvaram folder u kojem je QuickTime Player 7, desno dugme, Show Package Contents. Kliknem na Contents. Vidim Info.plist. Odvučem ga u text editor (poslužit će i sistemski TextEdit) i u njemu potražim "CFBundleTypeExtensions". Ima ih puno, ali mene zanima onaj koji definira PDF. Glasi ovako...

<array>
  <string>pdf</string>
</array>

Obrišem "<string>pdf</string>" tako da ostane samo ovo...

<array>
</array>

...i snimim.

Ako sad kliknem desno dugme na PDF dokument, Open With će i dalje prikazivati QuickTime Player 7.

Prikazuje ga zato jer se aplikacije kod prvog startanja registriraju u Launch Services bazu.

Za one koji žele znati više: Launch Services je API kojeg Finder koristi za otvaranje aplikacija, dokumenata i URLova, te za definiranje preferiranih aplikacija za otvaranje pojedinih tipova dokumenata i za registriranje informacija o tome koja aplikacija otvara koje tipove dokumenata. Ova činjenica ne ide u prilog onima koji tvrde da Mac nema registry.

Najelegantniji način za rebuildati taj registry je pokrenuti sljedeću skriptu (iz AppleScript Editora):

display dialog "The Finder must quit and will relaunch after the Launch Services rebuild is complete. The rebuild may take several minutes, during which time you should refrain from using any other apps." buttons {"Cancel", "Rebuild LS Database"} default button 2 with icon caution
ignoring application responses
  tell application "Finder"
    delay 2
    quit
  end tell
end ignoring
delay 5
tell application "System Events" to set running_applications_ to get name of every application process
if running_applications_ contains "Finder" then do shell script "killall Finder"
do shell script "/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Frameworks/LaunchServices.framework/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain system -domain user"
tell application "Finder"
  delay 2
  activate
end tell
tell me to activate
display dialog "The Launch Services rebuild is now complete." buttons {"OK"} default button 1 with icon note

Kad skripta odradi svoje, desni klik na PDF više neće prikazivati QuickTime Player 7.

Dobra vijest je da nakon te operacije i dalje možemo PDFove vući na ikonu QuickTime Player 7 - i on će ih uredno otvarati.

Ova skripta gore je dobrodošla i nevezano za petljanje po Info.plistama aplikacija jer očisti iz registrya sve aplikacije koje smo u međuvremenu odvukli u smeće.

A loša vijest je da proces editiranja Open With izbornika na opisani način može potrajati. Moguće da postoji neki utility koji pokrati postupak, ali nisam ga još sreo - istina, nisam ga ni tražio jer mi ne smeta kupus u Open With izborniku.
16.08.2011 | 21:54
To je TO, hvala Smayoo.

Jednostavnije ti je odvuci PDF fajl na Preview-ovu ikonu u Docku

Me ne koristim Preview toliko često da bi zaslužio mjesto u Docku
16.08.2011 | 22:03
Djipi, hvala na iscrpnom i slikovitom prikazu.
16.08.2011 | 23:40
Renzo kaže:
Me ne koristim Preview toliko često da bi zaslužio mjesto u Docku

Mozes koristiti i Quicklook, koji je za PDF-ove vrlo blizu Previewa
17.08.2011 | 07:41
Pa zapravo i nije. Quicklook (OS 10.6.5) ima problema sa prikazom PDFova koji koriste novije verzije formata. Sve mi se češće dešava da PDF u Quicklooku prikaže bez ijednog slova osim hrvatskih (čćžšđ).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 21 sati
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO