Open With - editiranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Open With - editiranje

16.08.2011 | 19:57
Pdf-ove uglavnom otvaram sa Acrobat-om i ponekad sa Preview-om. Jel postoji mogućnost da sam definiram koje aplikacije želim da budu ponuđene za otvaranje filea? Isto se odnosi i na .jpg, .png, ...
16.08.2011 | 21:22
Ima Jabučnjak i tražilicu

www.jabucnjak.hr/forum/softver/37999-kak...-sa-aplikacijom.html
16.08.2011 | 21:40
Hvala joskocurkovic, znam za to, možda sam malo nejasan bio. Znači imam nekakav pdf koji se po defaultu otvara u Acrobatu, ako ga recimo želim otvoriti u Preview idem na desni klik, open with i onda imam ponuđene sve aplikacije koje su u mogućnosti otvoriti pdf file, a to ne želim, želim da mi se ponudi samo Preview.
16.08.2011 | 21:44
Ne, ja mislim da nije čovjek to pitao, nego bi on htio utjecati na sadržaj liste koja se dobije sa desnoklik pa "Open With".

Prenosim sa http://hints.macworld.com/article.php?story=20030730161311391:

One method of shortening the menu is to simply trash the applications you don't use. However, there are many vital applications that are set to be able to open common file types, such as .txt, .avi and .jpg. For example, how often do you open a JPEG file using QuickTime player or Project Builder? but you wouldn't want to trash those apps, either. The following is a way to avoid having these apps clutter your "Open With..." submenu without deleting the apps themselves.
Control-click (or right-click) the app in question and select "Show Package Contents"
Open the Contents folder in the app bundle. There you'll find a file called Info.plist. This is an XML property list that stores all sorts of information about the app.
Open the file with your favourite text editor. I recommend Hydra, but TextEdit will do just fine.
Search for something that looks like the following:

<key>CFBundleTypeExtensions</key>
<array>
<string>txt</string>
<string>srt</string>
<string>suffix1</string>
<string>suffix2</string>
....
and so forth, with the suffices the app is able to open contained within the tags. Then you simply delete the suffix for items you don't want the app to open.
Save the file, and close it (or quit the editor).
This will prevent them from being listed in the "Open With..." menu. The application will still be able to open the relevant file types. However, you will no longer be able to drop files with the suffices in question onto the app directly.

Dakle, na taj način izbrišeš stavke koje ne želiš na "Open With" listi za određeni tip dokumenta. Ako želiš dodati stavku onda umjesto da obrišeš redak, dodaš redak

<string>zeljenaekstenzija</string>
16.08.2011 | 21:47
Renzo kaže:
Hvala joskocurkovic, znam za to, možda sam malo nejasan bio. Znači imam nekakav pdf koji se po defaultu otvara u Acrobatu, ako ga recimo želim otvoriti u Preview idem na desni klik, open with i onda imam ponuđene sve aplikacije koje su u mogućnosti otvoriti pdf file, a to ne želim, želim da mi se ponudi samo Preview.

Jednostavnije ti je odvuci PDF fajl na Preview-ovu ikonu u Docku
16.08.2011 | 21:53
Jel postoji mogućnost da sam definiram koje aplikacije želim da budu ponuđene za otvaranje filea?

Postoji, ali je "prljava".

Svodi se na to da editiraš Info.plist SVAKE pojedine aplikacije koju NE želiš vidjeti na Open With popisu, potražiš u njemu CFBundleTypeExtensions key i obrišeš pojedine ekstenzije.

Evo i konkretnog primjera. Kad kliknem desnim dugmetom na PDF dokument, nudi mi razne aplikacije (od Acrobata do Safarija) koje čitaju PDF. Među njima je i QuickTime Player 7 u kojem, koliko se sjećam, nisam nikada otvorio PDF pa zapravo samo smeta na popisu (kao i mnoge druge).

Otvaram folder u kojem je QuickTime Player 7, desno dugme, Show Package Contents. Kliknem na Contents. Vidim Info.plist. Odvučem ga u text editor (poslužit će i sistemski TextEdit) i u njemu potražim "CFBundleTypeExtensions". Ima ih puno, ali mene zanima onaj koji definira PDF. Glasi ovako...

<array>
  <string>pdf</string>
</array>

Obrišem "<string>pdf</string>" tako da ostane samo ovo...

<array>
</array>

...i snimim.

Ako sad kliknem desno dugme na PDF dokument, Open With će i dalje prikazivati QuickTime Player 7.

Prikazuje ga zato jer se aplikacije kod prvog startanja registriraju u Launch Services bazu.

Za one koji žele znati više: Launch Services je API kojeg Finder koristi za otvaranje aplikacija, dokumenata i URLova, te za definiranje preferiranih aplikacija za otvaranje pojedinih tipova dokumenata i za registriranje informacija o tome koja aplikacija otvara koje tipove dokumenata. Ova činjenica ne ide u prilog onima koji tvrde da Mac nema registry.

Najelegantniji način za rebuildati taj registry je pokrenuti sljedeću skriptu (iz AppleScript Editora):

display dialog "The Finder must quit and will relaunch after the Launch Services rebuild is complete. The rebuild may take several minutes, during which time you should refrain from using any other apps." buttons {"Cancel", "Rebuild LS Database"} default button 2 with icon caution
ignoring application responses
  tell application "Finder"
    delay 2
    quit
  end tell
end ignoring
delay 5
tell application "System Events" to set running_applications_ to get name of every application process
if running_applications_ contains "Finder" then do shell script "killall Finder"
do shell script "/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Frameworks/LaunchServices.framework/Support/lsregister -kill -r -domain local -domain system -domain user"
tell application "Finder"
  delay 2
  activate
end tell
tell me to activate
display dialog "The Launch Services rebuild is now complete." buttons {"OK"} default button 1 with icon note

Kad skripta odradi svoje, desni klik na PDF više neće prikazivati QuickTime Player 7.

Dobra vijest je da nakon te operacije i dalje možemo PDFove vući na ikonu QuickTime Player 7 - i on će ih uredno otvarati.

Ova skripta gore je dobrodošla i nevezano za petljanje po Info.plistama aplikacija jer očisti iz registrya sve aplikacije koje smo u međuvremenu odvukli u smeće.

A loša vijest je da proces editiranja Open With izbornika na opisani način može potrajati. Moguće da postoji neki utility koji pokrati postupak, ali nisam ga još sreo - istina, nisam ga ni tražio jer mi ne smeta kupus u Open With izborniku.
16.08.2011 | 21:54
To je TO, hvala Smayoo.

Jednostavnije ti je odvuci PDF fajl na Preview-ovu ikonu u Docku

Me ne koristim Preview toliko često da bi zaslužio mjesto u Docku
16.08.2011 | 22:03
Djipi, hvala na iscrpnom i slikovitom prikazu.
16.08.2011 | 23:40
Renzo kaže:
Me ne koristim Preview toliko često da bi zaslužio mjesto u Docku

Mozes koristiti i Quicklook, koji je za PDF-ove vrlo blizu Previewa
17.08.2011 | 07:41
Pa zapravo i nije. Quicklook (OS 10.6.5) ima problema sa prikazom PDFova koji koriste novije verzije formata. Sve mi se češće dešava da PDF u Quicklooku prikaže bez ijednog slova osim hrvatskih (čćžšđ).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO