Kako programirati u C-u na Macu-molim Vas pomoc!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako programirati u C-u na Macu-molim Vas pomoc!

07.10.2015 | 05:59
Koristim Macbook vec par godina, ali krenula sam na faks i hitno trebam pocet koristit C, pokusavala sam xcode ali mi ne pokrece program jer kao netocnih redaka a isti kod ma windowsu radi. Molila bih za pomoc, hitno mi je. Pozz i hvala unaprijed
07.10.2015 | 07:59
Ako se netko bas bavi programiranjem u ovom programu na Macu,ako je spreman pomoci i instalirati mi sve potrebno nije problem platiti za uslugu.
07.10.2015 | 08:46
Prije svega ,dobro dosla u zajednicu jabucara na Jabucnjak.hr

Na pravom si mjestu postavila pitanje ,samo nije bas ovo LIVE HELP !

Dok se neko od eksperata ne javi (ne bih se mjesao u ovo polje oko programiranja ,ima tu starih vukova ) ,programiraj na windowsu za sada
07.10.2015 | 08:54
Hvala
Nadam se da ce se netko javiti barem da mi u tom slucaju opise korake.
07.10.2015 | 12:24
Za male, jednostavne programčiće kakvi se obično pišu na prvoj godini faksa, moj ti je prijedlog da preskočiš sve te ogromne razvojne okoline jer tu moraš hrpu toga poklikati prije nego ti najobičniji hello world proradi. Imaš u terminalu klasični, najobičniji gcc, odnosno cc.

Dakle, nađi neki tekst editor namijenjen programiranju (da ti bude lakše, da ima syntax highlihting) - preporučam besplatni Text Wrangler.

Napiši svoj c program (sve po školski, na početku #include <stdio.h> i ostalo, pa main(), pa {, pa program, pa }) i snimi ga u svoj home folder (to je onaj kojeg ti Finder pokaže kad otvoriš novi prozor, /users/tvojekorisničkoime) kao nekoime.c .

Otvori Terminal (klik na Applications, pa Utilities, pa Terminal, ili klik na povećalo gore desno, utipkaj Terminal i lupi enter)

C compiler pozoveš komandom

cc nekoime.c -o nekoime

Ako je sve OK prošlo, dobiješ gotov kompajliran izvršni program, koji se zove nekoime (bez nastavka). Pokreneš ga komandom

./nekoime

Ako nije OK prošlo, tj. ako imaš kompilacijskih grešaka, vraćaš se, naravno u tekst editor i popravljaš source...

Napomena - cc je standardni BSD C i C++ prevoditelj. Također radi i za Apple Objective-C. gcc je GNU C i C++ prevoditelj (za temeljnu školsku primjenu, razlike između cc i gcc zapravo i nema).

Ali ako slučajno (čuo sam i za to) na faksu programirate u C#, to se na Macu može (nekako) korištenjem OmniSharp alata, ali to zahtijeva znatno predznanje i snalaženje u programerskim alatima i okruženjima tako da ti je u tom slučaju vjerojatnije rješenje instalirati na Mac besplatni VirtualBox, napraviti virtualni Windows stroj i u njemu programirati u C#.
07.10.2015 | 15:23
Podržavam Smayin prijedlog, ali, komocije radi, umjesto TextWranglera preporučio bih Sublime Text (v2 je aktualna verzija).

Sublime Text je komercijalan, ali ima beskonačan trial period koji može odlično poslužiti u akademske svrhe. Njegova ključna prednost, u kontekstu komocije, je integrirani Build System s kojim se preskače kompajliranje i pokretanje programa iz terminala - naravno da je to nešto što bi svakako trebalo svladati, ali za utipkavati, pokretati i prije svega debuggirati "školske programčiće", jednostavnije je kliknuti CMD+SHIFT+B (ili Run u izborniku) i vidjeti odmah output u konzoli.

Sublime standardno dolazi sa C++ Build Systemom, ali ne i sa C. Može ga se dodati koristeći "New Build System..." opciju iz Tools izbornika te u template koji otvori (untitled.sublime-build), umjesto onoga što ponudi kopipejstati ovo...

{   
"cmd" : ["gcc", "$file_name", "-o", "${file_base_name}", "-lgsl", "-lgslcblas", "-lm" , "-Wall"],
"selector" : "source.c",
"shell" : false,
"working_dir" : "$file_path",

"variants":
    [
        {
            "name": "Run",
            "cmd": ["bash", "-c", "gcc '${file}' -Wall -o '${file_path}/${file_base_name}' && '${file_path}/${file_base_name}'"]
        }
    ]
}

...i snimiti kao "C.sublime-build" u defaultni path (kojeg će ponuditi). Nakon toga će (trajno) biti raspoloživ na popisu Build Systema i dostupan sa CMD+B (build), odnosno CMD+SHIFT+B (run).

Na sličan način ga se može prilagoditi i za C# (koristeći prethodno instaliran Mono).
07.10.2015 | 17:47
Može se to sve i u TextWrangleru ispodešavati, samo nisam htio iskomplicirati. Kad jednom uspješno iskompajlira kroz terminal ručno, onda je sigurna da joj je source dobar. Onda neka se upusti u automatizirano buildanje.
07.10.2015 | 18:29
smayoo kaže:
Može se to sve i u TextWrangleru ispodešavati

Probao? Jer TextWrangler pomaže sa pokretanjem svega što ima shebang, ali za ovo mu treba nespretna AppleScript kemija i nema konzolu nego output šalje u novi fajl unutar sebe. Ukratko: nije zamišljen za buildanje - za razliku od Sublimea.

Kad jednom uspješno iskompajlira kroz terminal ručno, onda je sigurna da joj je source dobar. Onda neka se upusti u automatizirano buildanje.

Ne sporim. Ali što prije build&run svedeš na jedan klik u editoru, manje se baviš napikavanjem u terminalu, a više programiranjem - i utoliko bi trebalo biti korisno.
07.10.2015 | 18:43
Hvala puno na odgovorima. Vec sam sinoc preko sublimea uspjela pokrenut nesto skroz jednostavno, ali mi za naredbu printf pokazuje worning za kod koji je danas profesoru na predavanju radio
07.10.2015 | 20:37
Daj malo konkretnije. Kakav warning? I koji je kôd?
07.10.2015 | 20:41
Izgleda da je to bila moja greska u koracima. Sve zasad funkcionira,4-5 vjezbi sam presla i ispisala su mi se tocna rjesenja. Stvarno hvala puno
07.10.2015 | 20:44
Djipi kaže:
smayoo kaže:
Može se to sve i u TextWrangleru ispodešavati

Probao? Jer TextWrangler pomaže sa pokretanjem svega što ima shebang, ali za ovo mu treba nespretna AppleScript kemija i nema konzolu nego output šalje u novi fajl unutar sebe. Ukratko: nije zamišljen za buildanje - za razliku od Sublimea.

Je, slažem se, petljavo je. Sublime nisam probao, ali vjerujem ti da je bolji izbor, samo što nije besplatan.
07.10.2015 | 20:44
Ninaa505 kaže:
Izgleda da je to bila moja greska u koracima. Sve zasad funkcionira,4-5 vjezbi sam presla i ispisala su mi se tocna rjesenja. Stvarno hvala puno

Nema na čemu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 46 minuta
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO