Filemaker - Excel - Xml
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Filemaker - Excel - Xml

17.01.2019 | 11:16
Imam FileMaker 17 i Excel 16.16.5. Jedna od domaćih tvrtki sa kojom surađujemo inzistira da se narudžbenice šalju ispunjene u obrascu napravljenom u excelu. Do sada nisam pronašao niti jedno drugo riješenje osim Filemaker exporta u xml i importa u Excel. Tu sam zapeo. Shvatio sam kako je potrebno napraviti iz postojećeg excel dokumenta .xsd i onda u njega importirati podatke. Nažalost već kod izrade .xsd file-a sam stao. Ukoliko netko ima vremena, volje i znanja objasniti mi kako se to radi bio bih mu neizmjerno zahvalan. Što se tiče dosadašnjeg rada ispunjavamo excel obrazac te imamo dnevno jedan dokument nad kojim nemam nikakvu kontrolu.
30.01.2019 | 18:51
Tek sad vidim ovo, sorry na kasnom odgovoru - jedna od opcija je ispunjavati Excel obrazac direktno iz FileMakera, preko AppleScripta. Ne koristim već dugo FileMaker pa pričam napamet, ali ideja je dodati "export" gumb koji na klik aktivira skriptu koja otvori (neispunjeni) Excel obrazac, "prepiše" podatke i snimi obrazac (pod odgovarajućim imenom). A može ga usput i proslijediti dalje (ako imate takav workflow).
30.01.2019 | 20:19
Ideja ti je super, zapravo! Ja sam se s pingom dopisivao privatno na ovu temu, ali ovo nam nije palo na pamet...
Naravno, to je pod pretpostavkom da MS Office podržava Apple Script (kako treba). Iako... tablica koju čovjek treba je zapravo vrlo jednostavna i mogla bi se na ovaj način generirati i u Numbersima pa eksportirati u XLSX
30.01.2019 | 20:55
AFAIK, podržava.

Drugi način koji mi sad pada na pamet (kad si već spomenuo xlsx) je da editira podatke direktno u njemu. Xlsx je zip container u kojem je worksheet spremljen kao XML fajl kojeg je jednostavno parsati i editirati (te tako mijenjati sadržaj, odnosno "popuniti"). Nakon editiranja ga spakiraš nazad u zip, preimenuješ u xlsx i gotovo. Bez "middlewarea".
30.01.2019 | 21:26
Mda... teoretski... Jednom sam to pokušao. Rezultat je bio XLSX koji je svakome svaki puta kod otvaranja vrištao "PAZIIIII!!! JA SAM ZLI MALWARE ZARAŽEN VIRUSOOOOM!!!!"
31.01.2019 | 22:13
Ovo sa skriptom je trivijalno jednostavno.

Ja tak ispunjavam iz svog knjigovodstvenog programa one excel tablice koje se šalju na poreznu. Ne znam neki normalan način na Macu to drukčije napraviti.

Jedino excel lmora imati otvorenu tabelu mada vjerojatno i postoji način da ga se natjera do to napravi ak je tabela na poznatom mjestu.

Ovako nekako:

tell application "Microsoft Excel"
tell document 1
tell sheet "SheetName"

set value of cell "A7" to "Iznos:"
set value of cell "A8" to "675,89"

end tell
end tell
end tell

To sve napucam u neki privremeni txt file, npr. Skript.txt pa onda pozovem ovo:

/usr/bin/osacompile -o ~/Desktop/Skript.app ~/Desktop/Skript.txt 2> ~/Desktop/SkriptErr.txt

Dobijem ili grešku ili Skript.app koji se samo dvoklikne i popuni se excel. Vrlo slično radi i sa Numbers. Zapravo je sve isto ali se na početku mora još nešto dopisat pa na kraju ima još jedan end tell.
06.02.2019 | 19:38
Hvala svima na pomoći. Jedan moj prijatelj voli reći kako skoro svaki dan ide na fuk. Sa naglaskom na skoro. Tako sam i ja skoro riješio svoj zadatak. Super je što je rješenje trivijalnije nego što sam mislio. Ipak parafrazirajući svog prijatelja i ja sam skoro riješio zadatak. Zapeo sam na exportiranju vrijednosti iz polja u filemakeru.

Za probu sam želio exportirati iz dva polja, roba (Text) i količina (Number).
U Filemakeru sam kreirao scriptu Export:

Set Variable [ $roba ; Value: Narudzbenica::Vrsta robe ]
Set Variable [ $roba ; Value: Narudzbenica::Kolicina ]

//Perform Applescript opcija je Native AppleScript//

Perform Applescript [ "tell application "Microsoft Excel"
open "Users:tomislav:Desktop:Narudzbenica test:Narudzbenica.xlsx"
set value of cell "C16" to "$roba"
set value of cell "D16" to "$kolicina"
end tell"]

Pokretanje skripte daje slijedeći rezultat:
- Otvara Excel
- Otvara dokument Narudzbenica
- U polje C16 upisuje $roba umjesto vrijednosti iz polja Vrsta robe npr bitumen
- U polje D16 upisuje $kolicina umjesto vrijednosti iz polja Količina npr 25000

Kao što sam rekao SKORO sam riješio zadatak. Pokušao sam pretraživati internet zadnjih par dana ali nisam uspio pronaći rješenje. Ukoliko bi me netko mogao uputiti na pravi put bio bi mu zahvalan.
06.02.2019 | 20:41
Pa... jednostavno u zadnje dvije naredbe (set value...) makni navodnike oko imena varijabli. Navodnici znače da izravno unosiš tekst koji se treba ubaciti u ćelije, a bez navodnika je to ime varijable...
06.02.2019 | 21:39
Onda dobijem slijedeću grešku:

Expected expression but found unknown token.
06.02.2019 | 22:36
Aha, sad sam skužio. Ti imaš embedded Applescript unutar Filemaker skripte. Gle, $roba i $kolicina su filemaker varijable, a AppleScript ne zna za njih. Zabij nos u FM manual (imaš ga za skinuti s njihovog weba) i vidi ima li "Perform Applescript" komanda još neke parametre. Trebaš na neki način prenijeti vrijednosti varijabli u Apple skriptu.
06.02.2019 | 22:37
Aha, evo... Moraš umjesto "native applescript" koristiti "calculated applescript" i formirati mu tekst skripte koristeći Filemaker scritp funkcije tako da na pravo mjesto ubaciš vrijednost varijabli.
07.02.2019 | 12:35
Pod calculated script sam napisao slijedeće:

"tell application \"Microsoft Excel\"" & ¶ & "open \"Users:tomislav:Desktop:Narudzbenica test:Narudzbenica.xlsx\"" & ¶ & "set value of cell \"C16\" to \"$roba\"" & ¶ & "set value of cell \"D16\" to \"$kolicina\"" & ¶ & "end tell"

Nažalost rezultat je isti. Tj. Otvori se Excel, otvori se Narudzbenica.xlsx, te se u definirana polja upiše $robe i $kolicina umjesto, Bitumen i 25000.
07.02.2019 | 14:29
Ti nemaš baš programerskog iskustva, zar ne?
"tell application \"Microsoft Excel\"" & ¶ & "open \"Users:tomislav:Desktop:Narudzbenica test:Narudzbenica.xlsx\"" & ¶ & "set value of cell \"C16\" to" & $roba & ¶ & "set value of cell \"D16\" to" & $kolicina & ¶ & "end tell"

Dakle, "calculated" ti služi upravo da na određenom mjestu u statički tekst ubaciš sadržaj varijable.
Eventualno vidi sad, ako se pobuni da ti je $kolicina numerička varijabla, onda trebaš napisati

GetAsText($kolicina)
07.02.2019 | 15:09
smayoo kaže:
Ti nemaš baš programerskog iskustva, zar ne?

Ne baš. Odnosno moglo bi se reći da sam skoro programer
07.02.2019 | 15:55
Samo hrabro! Svaki početak je težak.
Je li proradilo?
08.02.2019 | 09:41
Ne još. Nisam se stigao time baviti. Budem preko vikenda.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 51 minuta
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, tino1, VanjusOS, Anonimci (648)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO