Filemaker - Excel - Xml
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Filemaker - Excel - Xml

17.01.2019 | 11:16
Imam FileMaker 17 i Excel 16.16.5. Jedna od domaćih tvrtki sa kojom surađujemo inzistira da se narudžbenice šalju ispunjene u obrascu napravljenom u excelu. Do sada nisam pronašao niti jedno drugo riješenje osim Filemaker exporta u xml i importa u Excel. Tu sam zapeo. Shvatio sam kako je potrebno napraviti iz postojećeg excel dokumenta .xsd i onda u njega importirati podatke. Nažalost već kod izrade .xsd file-a sam stao. Ukoliko netko ima vremena, volje i znanja objasniti mi kako se to radi bio bih mu neizmjerno zahvalan. Što se tiče dosadašnjeg rada ispunjavamo excel obrazac te imamo dnevno jedan dokument nad kojim nemam nikakvu kontrolu.
30.01.2019 | 18:51
Tek sad vidim ovo, sorry na kasnom odgovoru - jedna od opcija je ispunjavati Excel obrazac direktno iz FileMakera, preko AppleScripta. Ne koristim već dugo FileMaker pa pričam napamet, ali ideja je dodati "export" gumb koji na klik aktivira skriptu koja otvori (neispunjeni) Excel obrazac, "prepiše" podatke i snimi obrazac (pod odgovarajućim imenom). A može ga usput i proslijediti dalje (ako imate takav workflow).
30.01.2019 | 20:19
Ideja ti je super, zapravo! Ja sam se s pingom dopisivao privatno na ovu temu, ali ovo nam nije palo na pamet...
Naravno, to je pod pretpostavkom da MS Office podržava Apple Script (kako treba). Iako... tablica koju čovjek treba je zapravo vrlo jednostavna i mogla bi se na ovaj način generirati i u Numbersima pa eksportirati u XLSX
30.01.2019 | 20:55
AFAIK, podržava.

Drugi način koji mi sad pada na pamet (kad si već spomenuo xlsx) je da editira podatke direktno u njemu. Xlsx je zip container u kojem je worksheet spremljen kao XML fajl kojeg je jednostavno parsati i editirati (te tako mijenjati sadržaj, odnosno "popuniti"). Nakon editiranja ga spakiraš nazad u zip, preimenuješ u xlsx i gotovo. Bez "middlewarea".
30.01.2019 | 21:26
Mda... teoretski... Jednom sam to pokušao. Rezultat je bio XLSX koji je svakome svaki puta kod otvaranja vrištao "PAZIIIII!!! JA SAM ZLI MALWARE ZARAŽEN VIRUSOOOOM!!!!"
31.01.2019 | 22:13
Ovo sa skriptom je trivijalno jednostavno.

Ja tak ispunjavam iz svog knjigovodstvenog programa one excel tablice koje se šalju na poreznu. Ne znam neki normalan način na Macu to drukčije napraviti.

Jedino excel lmora imati otvorenu tabelu mada vjerojatno i postoji način da ga se natjera do to napravi ak je tabela na poznatom mjestu.

Ovako nekako:

tell application "Microsoft Excel"
tell document 1
tell sheet "SheetName"

set value of cell "A7" to "Iznos:"
set value of cell "A8" to "675,89"

end tell
end tell
end tell

To sve napucam u neki privremeni txt file, npr. Skript.txt pa onda pozovem ovo:

/usr/bin/osacompile -o ~/Desktop/Skript.app ~/Desktop/Skript.txt 2> ~/Desktop/SkriptErr.txt

Dobijem ili grešku ili Skript.app koji se samo dvoklikne i popuni se excel. Vrlo slično radi i sa Numbers. Zapravo je sve isto ali se na početku mora još nešto dopisat pa na kraju ima još jedan end tell.
06.02.2019 | 19:38
Hvala svima na pomoći. Jedan moj prijatelj voli reći kako skoro svaki dan ide na fuk. Sa naglaskom na skoro. Tako sam i ja skoro riješio svoj zadatak. Super je što je rješenje trivijalnije nego što sam mislio. Ipak parafrazirajući svog prijatelja i ja sam skoro riješio zadatak. Zapeo sam na exportiranju vrijednosti iz polja u filemakeru.

Za probu sam želio exportirati iz dva polja, roba (Text) i količina (Number).
U Filemakeru sam kreirao scriptu Export:

Set Variable [ $roba ; Value: Narudzbenica::Vrsta robe ]
Set Variable [ $roba ; Value: Narudzbenica::Kolicina ]

//Perform Applescript opcija je Native AppleScript//

Perform Applescript [ "tell application "Microsoft Excel"
open "Users:tomislav:Desktop:Narudzbenica test:Narudzbenica.xlsx"
set value of cell "C16" to "$roba"
set value of cell "D16" to "$kolicina"
end tell"]

Pokretanje skripte daje slijedeći rezultat:
- Otvara Excel
- Otvara dokument Narudzbenica
- U polje C16 upisuje $roba umjesto vrijednosti iz polja Vrsta robe npr bitumen
- U polje D16 upisuje $kolicina umjesto vrijednosti iz polja Količina npr 25000

Kao što sam rekao SKORO sam riješio zadatak. Pokušao sam pretraživati internet zadnjih par dana ali nisam uspio pronaći rješenje. Ukoliko bi me netko mogao uputiti na pravi put bio bi mu zahvalan.
06.02.2019 | 20:41
Pa... jednostavno u zadnje dvije naredbe (set value...) makni navodnike oko imena varijabli. Navodnici znače da izravno unosiš tekst koji se treba ubaciti u ćelije, a bez navodnika je to ime varijable...
06.02.2019 | 21:39
Onda dobijem slijedeću grešku:

Expected expression but found unknown token.
06.02.2019 | 22:36
Aha, sad sam skužio. Ti imaš embedded Applescript unutar Filemaker skripte. Gle, $roba i $kolicina su filemaker varijable, a AppleScript ne zna za njih. Zabij nos u FM manual (imaš ga za skinuti s njihovog weba) i vidi ima li "Perform Applescript" komanda još neke parametre. Trebaš na neki način prenijeti vrijednosti varijabli u Apple skriptu.
06.02.2019 | 22:37
Aha, evo... Moraš umjesto "native applescript" koristiti "calculated applescript" i formirati mu tekst skripte koristeći Filemaker scritp funkcije tako da na pravo mjesto ubaciš vrijednost varijabli.
07.02.2019 | 12:35
Pod calculated script sam napisao slijedeće:

"tell application \"Microsoft Excel\"" & ¶ & "open \"Users:tomislav:Desktop:Narudzbenica test:Narudzbenica.xlsx\"" & ¶ & "set value of cell \"C16\" to \"$roba\"" & ¶ & "set value of cell \"D16\" to \"$kolicina\"" & ¶ & "end tell"

Nažalost rezultat je isti. Tj. Otvori se Excel, otvori se Narudzbenica.xlsx, te se u definirana polja upiše $robe i $kolicina umjesto, Bitumen i 25000.
07.02.2019 | 14:29
Ti nemaš baš programerskog iskustva, zar ne?
"tell application \"Microsoft Excel\"" & ¶ & "open \"Users:tomislav:Desktop:Narudzbenica test:Narudzbenica.xlsx\"" & ¶ & "set value of cell \"C16\" to" & $roba & ¶ & "set value of cell \"D16\" to" & $kolicina & ¶ & "end tell"

Dakle, "calculated" ti služi upravo da na određenom mjestu u statički tekst ubaciš sadržaj varijable.
Eventualno vidi sad, ako se pobuni da ti je $kolicina numerička varijabla, onda trebaš napisati

GetAsText($kolicina)
07.02.2019 | 15:09
smayoo kaže:
Ti nemaš baš programerskog iskustva, zar ne?

Ne baš. Odnosno moglo bi se reći da sam skoro programer
07.02.2019 | 15:55
Samo hrabro! Svaki početak je težak.
Je li proradilo?
08.02.2019 | 09:41
Ne još. Nisam se stigao time baviti. Budem preko vikenda.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • gesundheit: Ima li tko crni titan band L za AWU2?
  • Yonkis: Također, ako pitaš bilo koji AI npr Grok, Perplexity, Copilot, ChatGPT i postaviš baš to pitanje (plus detalji) možda već dobiješ neki dobar lead za daljnje rješavanje.
  • Yonkis: Otvori novu temu u Forumu te navedi koji je OS i koji MBook kao i koja verzija softwarea jer tu na Vikalici ne možemo u detalje tj dopisivati se naširoko.
  • Novak: Netko tko mi može pomoći sa Mac-om! VideoProc Vlogger radi na HPu (Windows) ,ali taj isti program NE RADI na Macbooku!
  • Gjuroo: Mbappe je od modrića dobio jedan atomski slijeva.
  • Sarek: Možda je igrao i Football manager. Imam ja dva bliska prijatelja koja su rekli da to stvarno pomaže. Glavni su u kladionici
  • drlovric: @Ender: Normalno. Skidaj gace, nuklearke su u silosima :)
  • m@xym: ... ma ne, nego je to je zato što je Dalić primjenio Starcraft strategiju...
  • Ender: hoces reci da je trebalo da spusti gace i da se predaju, jer je to nuklearna sila? :)
  • drlovric: Izgubi nuklearna sila FRA na Poljudu :)
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.
  • Yonkis: Hvala Kile, vidi ovdje [link]
  • Kile: Za sve koje koriste Apple Watch od sada HT nudi multi sim tako da sat radi bez iPhona ako ima cellular opciju.
  • Yonkis: 18.3.2 verzije su dostupne kao i 15.3.2 za Sekvoju
  • kupus: eh moj dream, mislim da si fulao forum
  • dpasaric: Evo stiže tuce za tebe, cijena sitnica! :)
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, tino1, VanjusOS, Anonimci (435)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO