23.01.2011 | 15:56
Nešto pokušavam pomoći nećaku, ali imam problem što ne znam kako pokrenuti C program jednom nakon što je uspješno kompajliran.
Imam, dakle, neki trivijalni C programčić koji je uspješno iskompajliran, bilo da sam to napravio iz Terminala pomoću GCC, bilo pomoću Xcode.
Skužio sam da se u Xcode nakon pokretanja interakcija s programom odvija kroz debugger console, međutim, iz nekih svojih razloga bi više volio pokrenuti ga iz Terminala.
U oba slučaja (i pomoću gcc, i kroz Xcode) dobijem executable binary. GCC kreira a.out u tekućem direktoriju, a Xcode kreira file s imenom projekta smješten u Build/Debug/ unutar mape projekta. U oba slučaja unix dozvole su postavljene tako da je file executable, dakle
-rwxr-xr-x
Koliko se sjećam (ali davno je to bilo), na Unixu je bilo nakon toga dovoljno utipkati ime programa i enter i program bi se pokrenuo. Ovdje, međutim, dobijem poruku "command not found". Isto i nakon što sa chmod 0777 pretvorim dozvole u
-rwxrwxrwx
Isto i ako pokušam pokrenuti sa sudo.
Što sam to zaboravio? Ili na Appleu ima negdje neka kvačica koja onemogućava pokretanje izvršne datoteke ako nije na određenom mjestu na disku?