29.10.2008 | 00:42
Ja sam zaključio da na Macu postoje oni normalni Unix permissioni koji nisu pokvarljivi (oni su recimo ko Gavrilović zimska
) i oni koji su pokvarljivi (to bi bio recimo parizer
).
Svrha je tog popravljanja permissiona otkloniti greške u radu nekog software-a.
Ti, dakle, pokvarljivi permissioni su neka nadgradnja standardnog Unix sustava dozvola, koja omogućava da se dozvole (čitanja, kreiranja, mijenjanja, pokretanja, brisanja...) akcija nad pojedinim datotekama i folderima dodjeljuju za svakog korisnika sustava ponaosob. Osim onih korisnika koje očekuješ (tebe, tvojih ukućana i sl.) na sustavu je prijavljen određen broj "bot" korisnika koji služe za pokretanje procesa određenih (složenijih) aplikacija i sl, a što opet služi tome kako bi software mogao raditi nešto za što bi inače korisniku trebale administratorske ovlasti, a da korisnik te ovlasti nema (ovo je npr. problem koji Windowsi još uvijek nemaju do kraja riješen, pa tako npr. AutoCAD ni u najzadnjoj verziji, ni na najzadnjim windowsima ne radi ako korisnik nema administratorske ovlasti).
"Pokvarljivi" permissioni, dakle, omogućavaju npr. tim "bot" korisnicima da rukuju tvojim datotekama (kojih si ti vlasnik) kao da su oni vlasnici, a da je to sve za tebe kao korisnika transparentno.
E, sad, problem je u tome što standardni Unix filesystem nema mjesto ni logiku pohrane takvog proširenog sustava dozvola pa ih onda OSX pohranjuje kao posebne skrivene datoteke koje svukuda prate svoje osnovne datoteke.
Kad se iz bilo kojeg razloga dogodi da neka od tih posebnih skrivenih datoteka ne bude propisno zatvorena (npr. zato što 2 procesa nekoordinirano prčkaju po dozvolama iste datoteke, zato što je stroj ostao bez napajanja, zato što je neki software napisan "prljavo", ne poštujući konvencije operacijskog sustava, itd.), permission se "pokvari". I to može, ali i ne mora izazvati vidljive posljedice.
I onda "repair permissiona" može (ali i ne mora
) te vidljive posljedice otkloniti.
Ono što ja još nisam shvatio jest na temelju čega Mac zaključuje koji su permissioni pokvareni i što treba učiniti da se poprave. Pretpostavljam da čuva još neku sekundardnu backup bazu svih permissiona koju koristi kao referentnu.