Terminal ne prihvaca killall i druge naredbe
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Terminal ne prihvaca killall i druge naredbe

13.12.2009 | 18:31
Terminal mi vec 2-3 tjedna ne prihvaca ni jednu naredbu. Zasto bi se to moglo desavati i kako to rijesiti?
terminalwindow.png
13.12.2009 | 23:43
Utipkaj komandu printenv pa potraži redak koji počinje s PATH=

Što piše u tom retku?
14.12.2009 | 16:58
Nece ni to prihvatit:
Screen_shot_2009_12_14_at_4.png
14.12.2009 | 18:24
tipkaj onda najprije

cd /usr/bin

pa zatim

printenv
14.12.2009 | 19:49
Evo uspjelo:
ipetri68MacBook:~ ipetri68$ cd /usr/bin
ipetri68MacBook:bin ipetri68$ printenv
MANPATH=/opt/local/man:/opt/local/man:
TERM_PROGRAM=Apple_Terminal
TERM=xterm-color
SHELL=/bin/bash
TMPDIR=/var/folders/YQ/YQ1G+3CzEOqexgGt+4IjW++++TI/-Tmp-/
Apple_PubSub_Socket_Render=/tmp/launch-B0ab2r/Render
TERM_PROGRAM_VERSION=272
OLDPWD=/Users/ipetri68
USER=ipetri68
COMMAND_MODE=unix2003
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/launch-S73tXO/Listeners
__CF_USER_TEXT_ENCODING=0x1F5:0:0
PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:/opt/local/bin:/opt/local/sbin:/opt/local/bin:/opt/local/sbin:
PWD=/usr/bin
SHLVL=1
HOME=/Users/ipetri68
LOGNAME=ipetri68
LC_CTYPE=UTF-8
DISPLAY=/tmp/launch-hFpPaU/:0
_=./printenv
ipetri68MacBook:bin ipetri68$ 
14.12.2009 | 22:16
Evo vidi, u ovom je problem:

PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:/opt/local/bin:/opt/local/sbin:/opt/local/bin:/opt/local/sbin:

Ovako je kod mene i tako bi trebalo biti kad je sve normalno:

PATH=/usr/bin:/bin:/usr/sbin:/sbin:/usr/local/bin:/usr/X11/bin

Ne znam što ti je /opt folder (imaš li ga uopće?) niti što si to instalirao što ti je izmijenilo PATH environment varijablu. Pa probaj najprije to doznati prije nekih radikalnih koraka. Dobar početak je vidjeti što to imaš sve u /opt folderu.

U međuvremenu, da riješiš svoj problem privremeno, kreiraj u home folderu datoteku imena .profile (s točkom na početku) i u njoj napiši redak

PATH=/usr/bin:/bin:/usr/sbin:/sbin:/usr/local/bin:/usr/X11/bin:$PATH

Ako ti .profile datoteka već postoji, dodaj ovaj redak na njen kraj.

Nemoj koristiti TextEdit za to, jer on brljavi s text encodingom, ovo mora biti čisti 7-bit ASCII. Ako nemaš ništa drugo, najbolje je koristiti običan vi editor iz terminala (moraš ga pozvati sa
/usr/bin/vi ~/.profile
) - lupi a za početak edita, pretipkaj taj gornji redak, ESC za izlaz iz edita, pa tipkaj :w i ENTER za snimanje i :q! i ENTER za izlaz iz vi-ja.
14.12.2009 | 22:59
Ovo s .profile radi! Puno hvala Ali u vi editoru sam nasao nesto zanimljivo:
PATH=/usr/bin:/bin:/usr/sbin:/sbin:/usr/local/bin:/usr/X11/bin:$PATH
# MacPorts Installer addition on 2009-10-05_at_21:56:23: adding an appropriate PATH variable for use with MacPorts.
export PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:$PATH
# Finished adapting your PATH environment variable for use with MacPorts.

##           
# Your previous /Users/ipetri68/.profile file was backed up as /Users/ipetri68/.profile.macports-saved_2009-11-20_at_15:07:49
##

# MacPorts Installer addition on 2009-11-20_at_15:07:49: adding an appropriate PATH variable for use with MacPorts.
export PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:$PATH
# Finished adapting your PATH environment variable for use with MacPorts.

~                                                                               
~                                                                               
~                                                                               
~                                                                               
~                                                                               
~                                                                               
"~/.profile" [readonly] 14L, 683C
Da li je moguce da je problem povezan s MacPortsom(kojeg sam morao instalirati kad sam pokusavao instalirati Wine)?
14.12.2009 | 23:21
Sigurno je povezan s tim. Ako si siguran da ti ništa od toga više nije potrebno, probaj preimenovati .profile u svom home folderu, ovako:

mv .profile moj.backup.profile

onda quit-aj Terminal pa ponovno pokreni i probaj da li onda sve radi normalno. Ako da, možeš izbrisati taj rename-ani profil. Ako ne, onda ga rename-aj natrag:

mv moj.backup.profile .profile
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 17 minuta
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?