Bluetooth Serial Adapters
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Bluetooth Serial Adapters

16.08.2011 | 01:29
Ima li netko iskustva s programiranjem komunikacije preko Bluetooth<>Serial adaptera na Macu?

Konkretno, spajam Mac na uređaj koji ima samo serial port, koristeći USB<>serial adapter. I s tim dijelom nemam problema. Pokušavam isto to napraviti koristeći Bluetooth<>serial adapter (konkretan model je Sphinx Elektronik's PICO Plug), ali trenutno nemam clue odakle zapravo krenuti.
16.08.2011 | 09:25
Nisam to radio na Macu, ali u načelu ti otvaraš serijski port i nije te briga koji je medij u pitanju. Ako prije toga moraš podići bluetooth vezu prema ranije uparenom uređaju, ima funkcija za to.

A zašto ne koristiš ugrađeni bluetooth od Maca?
16.08.2011 | 13:04
Nisam to radio na Macu, ali u načelu ti otvaraš serijski port i nije te briga koji je medij u pitanju. Ako prije toga moraš podići bluetooth vezu prema ranije uparenom uređaju, ima funkcija za to.

A zašto ne koristiš ugrađeni bluetooth od Maca?

Koristim ugrađeni BT od Maca. Preko njega moram poslati podatke spomenutom BT<>serial adapteru koji ih potom konvertira u serijski stream i feeda dalje uređaju s kojim komuniciram (a koji ima samo serial port).

Nemam dokumentaciju od BT<>serial adaptera, a nisam to nikad radio tako da nemam pojma koji koraci se očekuju.

BT<>serial adapter je uparen s Macom, dakle, trebam dignuti konekciju i poslati "nešto". Konekcija je, pretpostavljam, manji problem, ali ne znam što BT<>serial adapter potom očekuje primiti od podataka i u kojem obliku.
16.08.2011 | 21:57
Jednom kad otvoriš BT kanal (a uređaji su još prije toga upareni), dalje bi ti sve trebalo biti isto kao da su ti dva stroja spojena null-modem kabelom. Flow control ne koristiš "hardware" (RTS/CTS), nego "software" (Xon/Xoff) ako ga implementiraš sam, ili "none".

Ne znam što je to s druge strane, ali ja bi otvorio seq file for input, mountan na taj serijski port i napravio read petlju koja čita iz filea dok ne naiđe na EOT (ctrl-Z) EOF, ili što god već odabereš kao marker kraja.
16.08.2011 | 22:46
Djipi kaže:
Ima li netko iskustva s programiranjem komunikacije preko Bluetooth<>Serial adaptera na Macu?

Konkretno, spajam Mac na uređaj koji ima samo serial port, koristeći USB<>serial adapter. I s tim dijelom nemam problema.

Dakle, kad sve spojiš preko jednog od ovih igrački sve radi?

Pokušavam isto to napraviti koristeći Bluetooth<>serial adapter (konkretan model je Sphinx Elektronik's PICO Plug), ali trenutno nemam clue odakle zapravo krenuti.

Pretpostavljam da koristiš neki od ovih drivera ili taj BT uređaj ima svoje?
16.08.2011 | 23:30
Pretpostavljam da koristiš neki od ovih drivera ili taj BT uređaj ima svoje?

Da, koristim PL2303 driver. I sve radi (sa USB<>serial adapterom). Sad uklanjam kablove pa selim isto to na BT komunikaciju.
16.08.2011 | 23:43
Upravo sam naletio na ovo: todbot.com/blog/2006/02/23/howto-mac-os-...uetooth-serial-port/

...pa ispada da rješenje mog problema graniči s trivijalnim. No, postaje manje trivijalno kad ne mogu iskopati Bluetooth Serial Utility koji je zadnje viđen na OS X 10.3.9. (reviews.cnet.com/8301-13727_7-20002757-263.html). Mrmlj.

UPDATE#1: moguće da je rješenje ovdje - docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.6/en/5181.html

UPDATE#2: OK, nije - sve ovo gore služi da ugrađeni BT glumi serial, što kod mene nije slučaj jer moram povezati BT u Macu s BT<>serial adapterom (što je BT<>BT komunikacija). Back to square one. Mrmlj#2.
17.08.2011 | 01:28
Sjetio sam ovog razgovora od prije par godina - baci pogled, nešto ih threadovi muče koliko vidim. Kao, najbolje radi kad je sve jedan background thread.

forums.macrumors.com/showthread.php?t=811419
forums.macrumors.com/showthread.php?t=121125
17.08.2011 | 12:54
Tnx - ovaj prvi link sam već obišao (i bio je koristan utoliko što me pointao na konkretne dijelove Appleove dokumentacije), a ovaj drugi sam promašio iako se čini korisnijim od prvog. Zavirit ću u sourceove koji se spominju u threadu.
19.08.2011 | 15:58
Može netko pokušati kompajlirati primjer s ovog linka: jakub.fedyczak.net/post/19/ ?

Kad pokušam kompajlirati sa standardnom 32-bitnom schemom (Xcode 4) puca mi kod linkanja i kaže:

Undefined symbols for architecture x86_64:
"_OBJC_CLASS_$_IOBluetoothDeviceInquiry", referenced from:
objc-class-ref in main.o
ld: symbol(s) not found for architecture x86_64
clang: error: linker command failed with exit code 1 (use -v to see invocation)

Kad switcham na 32-bitnu schemu, kaže:

Undefined symbols for architecture i386:
".objc_class_name_IOBluetoothDeviceInquiry", referenced from:
pointer-to-literal-objc-class-name in main.o
ld: symbol(s) not found for architecture i386
clang: error: linker command failed with exit code 1 (use -v to see invocation)

Pokušao sam kompajlirati i sa Xcode 3, slična situacija (ne sjećam se točnih grešaka, ali svodi se na isto). :/ Našao sam na webu neke druge primjere koji koriste iste libove, ali priča se ponavlja pa pretpostavljam da nešto krivo radim.
19.08.2011 | 18:45
Ne vidim projekt koji bih mogao skinuti. Jel možda trebam sam stvorit novi projekt i ubacit source unutra?

Napiši koju o tipu projekta (Console C?) i koji framework treba ubaciti.
19.08.2011 | 18:49
Ne vidim projekt koji bih mogao skinuti. Jel možda trebam sam stvorit novi projekt i ubacit source unutra?

Da, samo otvori i ubaci source.

Napiši koju o tipu projekta (Console C?) i koji framework treba ubaciti.

Ja otvaram Command Line / Foundation. I ne ubacujem frameworke. Hm. Možda bih trebao.
19.08.2011 | 18:56
Yep. Framework je riješio problem. Khm.

Tnx!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 21 sati
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO