Big Sur na MacPro3,1 - OpenCore
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Big Sur na MacPro3,1 - OpenCore

02.11.2023 | 09:54
Ovo je sjajna vijest!

Mi ti planiramo sada preko zimskog perioda, kada je muzej otvoren samo subotom, malo urediti dio sa 16-bitnicima, Amiga je tu naravno glavna, plus Atari (s fokusom na MIDI). Amige obožavamo, imamo u muzeju originalnu 1000, više komada modela 500, 2000 i 1200, nažalost 3000 i 4000 su davno prodane, a sada nam je žao. Imamo i one rijetke serije koje je oslikala njemačka umjetnica, zaboravio sam joj ime!

Uglavnom, moguće da će mi trebati nešto demoa, treba mi originalni Boing, a imam ga negdje u skladištu, ali toliko je toga da mogu tražiti tjednima. Ako još nisi bio u kod nas u PEEK&POKE-u, osjećaj se pozvanim, slijedi kustos tura od mene, a i mnogo toga bih volio srediti za Amige da bude pic-pic i na čast tom hardveru koji je za svoje vrijeme bio genijalan!

Znamo da smo off-topic, ali bit će nam oprošteno, ovo je odlično!
04.11.2023 | 08:35
VooDoocarp kaže:
... Mislim da ću uzeti Kingston, imaju ok cijene i mislim da su zadovoljavajuće kvalitete...

Kako su ti već napisali, danas skoro da nemaš problema sa kompatibilnošću SSD-a. Što se tiče Kingstona, koristio sam sam ga baš u MBP 13" i 15" (oba 2011) i radili su bez ikakvih problema, ali ako već nadograđuješ potroši koji € više i uzmi barem 512 GB SSD jer od viška glava ne boli.

Što se pak tiče OCPL-a, tu imam loše iskustvo koje možda nije ni vezano za korištenje OCPL-a već je jednostavno došlo vrijeme da mi MBP krepa, ali nakon instalacije Cataline, došlo je do problema sa punjenjem baterije, odnosno MBP je radio dok je imao struje u bateriji i ne puni bateriju niti može raditi na napajanju sve dok je baterija fizučki spojena na MBO, ako isključim bateriju sa MBO, MBP se može upaliti i radi OK na napajanju. Kažem, možda je jednostavno problem u mom hardveru, ali se dogodilo nakon korištenja OCPL-a pa samo da podijelim iskustvo.
04.11.2023 | 10:41
VooDoocarp kaže:
Da, da Amiga od neke 1992. pa sve do danas ( čak s još jednim frendom uređujem i Amiga web stranicu na hrvatskom www.amigawarp.org )

Ooooh, aktivni domaci Amiga site! Dodat cu u linkove!
05.11.2023 | 10:39
dpasaric kaže:
Ovo je sjajna vijest!

Mi ti planiramo sada preko zimskog perioda, kada je muzej otvoren samo subotom, malo urediti dio sa 16-bitnicima, Amiga je tu naravno glavna, plus Atari (s fokusom na MIDI). Amige obožavamo, imamo u muzeju originalnu 1000, više komada modela 500, 2000 i 1200, nažalost 3000 i 4000 su davno prodane, a sada nam je žao. Imamo i one rijetke serije koje je oslikala njemačka umjetnica, zaboravio sam joj ime!

Uglavnom, moguće da će mi trebati nešto demoa, treba mi originalni Boing, a imam ga negdje u skladištu, ali toliko je toga da mogu tražiti tjednima. Ako još nisi bio u kod nas u PEEK&POKE-u, osjećaj se pozvanim, slijedi kustos tura od mene, a i mnogo toga bih volio srediti za Amige da bude pic-pic i na čast tom hardveru koji je za svoje vrijeme bio genijalan!

Znamo da smo off-topic, ali bit će nam oprošteno, ovo je odlično!

Nisam još bio u P&P, ali imam u planu doći, tako da, da javiti ću se svakako. A po pitanju Amige, uvijek sam tu da pomognem koliko mogu, ako budeš trebao nešto konkretno javiš se i riješiti ćemo nekako. ....i nije lijepo što ste prodali A3000 i A4000 meni je recimo žao što sam raspodao sve kartice (bppc,bvision,usb,fast ata....) iz svoje A1200 kad sam prešao na AmigaOne..

dosta OT!
05.11.2023 | 10:44
Bertone kaže:
VooDoocarp kaže:
... Mislim da ću uzeti Kingston, imaju ok cijene i mislim da su zadovoljavajuće kvalitete...

Što se pak tiče OCPL-a, tu imam loše iskustvo koje možda nije ni vezano za korištenje OCPL-a već je jednostavno došlo vrijeme da mi MBP krepa, ali nakon instalacije Cataline, došlo je do problema sa punjenjem baterije, odnosno MBP je radio dok je imao struje u bateriji i ne puni bateriju niti može raditi na napajanju sve dok je baterija fizučki spojena na MBO, ako isključim bateriju sa MBO, MBP se može upaliti i radi OK na napajanju. Kažem, možda je jednostavno problem u mom hardveru, ali se dogodilo nakon korištenja OCPL-a pa samo da podijelim iskustvo.

Iskreno, što više čitam na netu o OCLP-u i modelu MBP-a koji ja imam, postoji dosta različitih problema. Ja bih htio da mi navedeno računalo radi manje više normalno, sa svim aplikacjama koje koristim na dnevnoj bazi recimo Adobe aplikacije, mail, web preglednik. Problem kod High Sierre je problem što više ne mogu koristiti zadnje verzije Adobe aplikacija, mail klient više ne radi kako treba i slično.

Zato sam mislio sada uzeti neki SSD probati na njega srediti oclp i recimo Monterey OS i vidjeti kako će to raditi. Nisam proučavao može li se to recimo napraviti kao neki dual boot da i dalje krostim interni HDD s postojećim OS-om, a na vanjski disk postavim OCLP i noviiji OS?
05.11.2023 | 10:44
Riba kaže:
VooDoocarp kaže:
Da, da Amiga od neke 1992. pa sve do danas ( čak s još jednim frendom uređujem i Amiga web stranicu na hrvatskom www.amigawarp.org )

Ooooh, aktivni domaci Amiga site! Dodat cu u linkove!

Da, da uz aktivni domaći site, bude tu i koje Amiga okuplanje uz pizzu i pivo
05.11.2023 | 11:35
VooDoocarp kaže:
Zato sam mislio sada uzeti neki SSD probati na njega srediti oclp i recimo Monterey OS i vidjeti kako će to raditi. Nisam proučavao može li se to recimo napraviti kao neki dual boot da i dalje krostim interni HDD s postojećim OS-om, a na vanjski disk postavim OCLP i noviiji OS?

Trebalo bi to raditi, da. Ali ja ne znam to baš sam napraviti, nama je to složio Davor.
05.11.2023 | 11:43
Radi, meni na Macbook 13" 2012, instalirao uz Mountain Lion BigSur. Jedino se OSovi tj diskovi međusobno ne prepoznaju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 3 minuta
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO