12.03.2022 | 10:38
Nisam tip od novih aplikacija. Još uvijek radim na 10.13, a AutoCAD je 2018 (aktualna verzija je 2022, uskoro 2023) jednostavno zato što nisam vidio ništa korisno u novim vezijama i ne želim eksperimentirati s novim verzijama u kojima se često polomi nešto od onog što mi je bitno. Nemam za to vremena.
S druge strane, osim digitalnog potpisivanja, problem su i 2-3 windows aplikacije koje ne trebam često, ali ih trebam redovito, i koje uredno rade na Windows XP, za koje imam uredno kupljenu licencu (prije 14 godina
), ta virtulka ne vidi interneta, ne treba nikakav antivirus ni update. Postigao sam nemoguće za windowse - "It just works".
Sve to mogu baciti u smeće ako prijeđem na M1 sada. A nemam čak ni loše alternativno rješenje. Imam samo lošije od lošeg - da sve to radim samo i isključivo iz ureda, s neke PC kante ili s nekog starog Intel Maca. I onda mi za to ne treba samo Mac, nego i monitor, moram smisliti i organizirati kompletno drugačiji uredski setup...
Sadašnji Mac mi je 2015, koristim ga od 2018. Tad kad sam ga uzeo, nisam ga uzeo jer me prethodni više nije zadovoljavao (koji je bio Mid2012 non-retina), nego zato što mog sina njegov prethodni više nije služio (late 2008). Znači, on je svog prethodnog upokojio nakon 10 godina heavy duty uporabe (najprije moje, pa njegove), a vidim da će uskoro trebati slično. Njegov sadašnji je moj bivši, dakle Mid 2012, koji je kupljen krajem 2012. godine, dakle uskoro će mu 10 godina. Sin se još ne žali, ali, kad je ovdje s snama, vidim da stroj stenje (Matlab, proračuni, neka čuda softvera koja ni ne poznajem...) i... Inače, da ne razmišljam o tome, derao bih svoj 2015 još tri godine sigurno. I fućka mi se za nove OSove i nove aplikacije.