27.04.2022 | 18:32
smayoo kaže:
OK, hvala. Bez namjere da podjeb..., ispričavam ti se, ali i dalje ne kužim.
Možda je problem u tome što si ti profesionalni ITjevac pa ti pisijaško-vindovsaški mumbo-jumbo nešto konkretno znači, dok je meni to, evo već sretnih 15 godina, samo load of bullshit.
Prvo, što znači da TB4 ima "kao zahtjev"? Prema kome ili čemu "zahtjev"? Prema meni, tj. korisniku? Ako nije prema meni, prema kome je onda i zašto to mene treba biti briga? Ako je prema meni, wtf, valjda sam ja, korisnik, taj koji ima neke zahtjeve, a ne da jbn komad kabela od mene nešto zahtjeva?
ad1
Nemam pojma što je PCIe sabirnica? Ima li Mac to? Gdje? Čemu to služi?
ad2
Što znači "minimalno 1 charging port"?, odnosno što znači da TB3 ovo MOŽE, ali NE MORA imati? I kakve to veze ima s kupnjom kabela? Dakle, ako kupim TB3 kabel, mogu li preko njega ili ne mogu puniti MBP koji ima TB3 portove? A ako ima TB4? Mogu li TB3 kabelom puniti MBP koji ima TB4 portove, ili mi treba TB4 kabel?
ad 3 do 5
Kužim da to ima neke veze sa spojenim uređajima, ali opet, ni iz tablice, ni iz tvog objašnjenja, ne bih se znao snaći po pitanju toga treba li mi TB4 ili mi je dovoljno dobar TB3 kabel? Na primjer, trebam TB kabel jer njime želim spojiti vanjski TB4 disk sa svojim TB4 MBPom. Ako uzmem TB3 kabel, hoće li to raditi?
Evo, nadam se da sada barem ti razumiješ što je meni iz tablice nejasno.
Thunderbolt je proprietary tehnologija Intela. I iako je standard "javno dostupan" svim proizvođačima hardwarea certifikacija košta.
"Kao zahtjev" znači - minimalni tehnički uvjet da bi određeni komad hardvera (računalo, kabel, priključen uređaj na TB lanac) zadovoljio definirani standard. (Nekakva klimava analogija tebi razumljivija bi bila - CAT6 ethernet kabel da bi bio CAT6 mora zadovoljiti nešto u smislu ukupne propusnosti X na udaljenosti Y)
ad 1.
Evo ti objašnjenje što je
PCI Express bus. Standardna matična ploča u svijetu računala baziranih na Intel/AMD procesorima koji su još uvijek u većini današnjih računala imaju arhitekturu takvu da svi ulazno izlazni uređaji koriste isti "autoput" kojim šibaju podatke (ranije je to bio PCI, danas je PCI Express). Semafori koji upravljaju prometom na tom autoputu nalaze se u northbridgeu (NB, po smještaju u odnosu na CPU socket) i southbridgeu (SB). NB u pravilu upravlja komunikacijom CPU-GPU-RAM, dok SB je zadužen za diskove, zvuk, mrežu... vidi
SLIKU.
Ima li to (tvoj) Mac? Naravno da ima. PCIe koriste i SATA mehanički i SSD diskovi i USB stickovi i vanjski diskovi i m.2 SSD-ovi i WIFI/BT adapteri i... well, you got the point.
Pojavom M1 Appleovog SoC-a arhitektura se promijenila pa više nemaš odvojen CPU/GPU/MEM/AUDIO/ i I/O kontroler nego je "sve na istom mjestu" (System On Chip) ali je i dalje u upotrebi PCIe sabirnica kao najbrža - jer Thunderbolt i periferija.
ad 2.
I opet "minimalno jedan" znači da mora odgovarati TB4 standardu i da kroz taj 1 port moraš moći i dobiti/poslati struju i gurati podatke na i sa vanjskog diska ili sliku na ekran ili zvuk do nekakve vanjske zvučne kartice ili nekog komada periferije. TB3 port "ne mora moći" (odnosno nema definirano standardom - možda će raditi s kabelom i adapterom proizvođača X a sa Y neće) sve to odjednom na istom portu.
TB3 kabelom ćeš moći puniti MBP koji ima TB3 port, no to ne znači da ćeš kroz isti taj port nužno moći istovremeno poslati video signal na monitor (stvar može ovisiti o tome koliko imaš dodatne periferije spojene). Jedini benefit TB4 kabela je u slučaju da imaš neki hub na koji vežeš periferiju a onda imaš jedan kabel između tog huba i MB-a. Korištenjem TB4 kabela ćeš osigurati maksimalnu propusnost između računala i huba (pa će ti recimo prijenos podataka između uređaja spojenog na HUB i računala biti "brži" - ona priča o "duploj širini" 32 umjesto 16 Gb/s propusnosti). TB4 je unazad kompatibilan sa TB3 pa će se u slučaju da koristiš TB3 kabel ponašati kao TB3 port.
ad 3-5.
Ako koristiš TB3 kabel dobit ćeš TB3 performanse po pitanju propusnosti (koristit ćeš 50% kapaciteta sabirnice). I to će te vjerojatno zadovoljiti ako ne radiš nešto s puno čitanja pisanja po vanjskim brzim diskovima (nvme SSD) i nemaš puno uređaja u lancu koje "hraniš" preko TB4 portova.