Mac Mini M1 - vanjski HD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini M1 - vanjski HD

11.05.2023 | 15:56
Još malo o Miniju.
256 giga se napuni dok veliš keks. Pogledao malo što se priča o vanjskim diskovima i našao ovo -
Ukratko, Hagibis vanjski USB hub sa predviđenom montažom 2.5" diska (ili čak i kartice sa NVMe spajanjem) i nekakav SSD 1TB u njega. Sve lijepo i krasno osim što to nisam našao nigdje osim na Amazonu na kojem je shipping skuplji od uređaja i Aliexpressu na kojem se elektronika NE kupuje jer ako nešto ne radi, povratni shipping košta više od uređaja. Dakle, ja bih nešto kod nas, gdje netko podržava garanciju. Iskustva? Savjeti?
Znam da je vanjsko kućište za HD dosta jeftinije od huba, ali mi dodatni USB portovi jako dobro dođu a i baš je zgodan design - kućište je istih dimenzija kao Mini.

Btw, digao paralellse koji su sami skinuli win 11 arm (nisam ja ništa, tastature mi) i sve to radi fino, osim što mi u donjem desnom kutu ekrana stoji poluprozirno upozorenje da treba aktivirati windoze, a gdje god slijedeći upute klikaš da to napraviš - ne desi se ništa, niti u MS dućanu uopće postoji ikakva ponuda da kupiš aktivaciju (probao sam čak i taj zaobilazni način). To je ono kad ja hoću Gejcu dat pare pa on neće. Nu dobro, osim tog upozorenja, nema drugih utjecaja na rad winblowsa, niti imaju ikakvo demo ograničenje.
11.05.2023 | 16:39
Imam na MBA M1 vanjski SSD SAMSUNG T7 od 2 TB - Prst u uho i deri, ni brige, ni pameti
11.05.2023 | 17:49
+1 za Samsung T7, radi besprijekorno.

P. S. ako ne želiš plaćati Parallels, možeš vrtiti Win 11 ARM na besplatnom VMwareu. aktivacija nikad nije bila neophodna...
11.05.2023 | 17:58
Zar je VMware besplatan? Otkad?
11.05.2023 | 18:03
Paralellsi su već legalizirani, nego me winblows snošaji u mozak tim natpisom u uglu - ide malo na živce ali no big deal. Bizarno je to što želim to legalno aktivirati, pa su zabrljali u MS-u.
A što se diska tiče, molim bacite oko na ovih par:
laptopi.hr/proizvod/toshiba-canvio-basic...sb-3-0-25-inca-crni/
laptopi.hr/proizvod/western-digital-wd-e...-1000-gb-crni-249-g/
laptopi.hr/proizvod/vanjski-tvrdi-disk-s...-1000-gb-crni-230-g/
laptopi.hr/proizvod/toshiba-canvio-basics-1-tb-crna-202-g/

Ima toga brdo još u okviru 60 eura što nije zanemariva razlika u cijeni prema Samsungu (cca 100 eura za 1 TB odnosno 170 za 2 TB), a ovo su, dok sam ja još bio mlad bili vrlo renomirani proizvođači diskova... komentari?

Edit:
laptopi.hr/proizvod/tvrdi-disk-vanjski-4...sn-usb-3-2-2-5-crni/
4 gige za manje para nego Samsung od 2 gige. Pa si mislim...

I još jedan edit sa definitivnim favoritom:
www.links.hr/hr/tvrdi-disk-vanjski-4tb-s...-crni-051520718?utm_
Cijena odlična, a Seagate je ipak ime.
11.05.2023 | 19:55
smayoo kaže:

Personal Use licenca je besplatna uz registraciju: link
11.05.2023 | 20:13
grof kaže:
Paralellsi su već legalizirani, nego me winblows snošaji u mozak tim natpisom u uglu - ide malo na živce ali no big deal. Bizarno je to što želim to legalno aktivirati, pa su zabrljali u MS-u.
A što se diska tiče, molim bacite oko na ovih par:
laptopi.hr/proizvod/toshiba-canvio-basic...sb-3-0-25-inca-crni/
laptopi.hr/proizvod/western-digital-wd-e...-1000-gb-crni-249-g/
laptopi.hr/proizvod/vanjski-tvrdi-disk-s...-1000-gb-crni-230-g/
laptopi.hr/proizvod/toshiba-canvio-basics-1-tb-crna-202-g/

Ima toga brdo još u okviru 60 eura što nije zanemariva razlika u cijeni prema Samsungu (cca 100 eura za 1 TB odnosno 170 za 2 TB), a ovo su, dok sam ja još bio mlad bili vrlo renomirani proizvođači diskova... komentari?

Edit:
laptopi.hr/proizvod/tvrdi-disk-vanjski-4...sn-usb-3-2-2-5-crni/
4 gige za manje para nego Samsung od 2 gige. Pa si mislim...

I još jedan edit sa definitivnim favoritom:
www.links.hr/hr/tvrdi-disk-vanjski-4tb-s...-crni-051520718?utm_
Cijena odlična, a Seagate je ipak ime.

pardon jer tek sad vidim da tražiš HDD, a ne SSD. od ovih brandova sam imao iskustva s Western Digital, koje nije bilo jako pozitivno - no, to je samo moje iskustvo.

ako ikako mogu biti koristan, potpuno subjektivno ti nudim alternativu:
www.hgspot.hr/eksterni-tvrdi-disk-2-tb-t...ron-gray-ts2tsj25m3s

Transcend me nikad nije iznevjerio - imam dva ovakva, jedan iz 2009. i jedan nešto noviji - rade bez problema i jedan i drugi.
11.05.2023 | 20:45
andy kaže:
pardon jer tek sad vidim da tražiš HDD, a ne SSD.

U biti sam tražio SSD, no nisam siguran da li mi je nužno platiti više za nešto što mi možda i ne treba. Naime, imam sad prikopčan jedan stari (cca 6 godina) HDD od 500 mega preko 2.0 USB-a i sasvim pristojno radi to što treba. Inače, imao sam nekih 4-5 Seagatea do sada u raznim Macovima i nikad se nijedan nije pokvario (ako je i bilo bad sektora, bilo ih je premalo da bi se to osjetilo u radu). Makar, jasno, ništa više nije ko nekad i diskovi više ne traju 20 godina (ionako po kapacitetu zastare za najviše 3).
Puno hvala na preporuci no svrbi me što bih za 14 eura više (ima Transcenda i u jeftinijim dućanima) imao 4 tera umjesto 2. Uf...
11.05.2023 | 21:09
andy kaže:
smayoo kaže:

Personal Use licenca je besplatna uz registraciju: link

Hvala na info, nisam to znao!
12.05.2023 | 12:50
grof kaže:

Zašto si ne kupiš odvojeno kućište za 2,5" HDD/SDD i disk (SSD/HDD) prema trenutnim potrebama pa kasnije lako nadogradiš na bolje/veće ako ti zatreba jer većina gotovih rješenja ima zalemljen USB kontroler/konektor na HDD pa ako krepa kontroler ili disk bacaš sve umjesto da zamijeniš samo pokvareni dio?
12.05.2023 | 21:48
Bertone kaže:
Zašto si ne kupiš odvojeno kućište za 2,5" HDD/SDD i disk (SSD/HDD) prema trenutnim potrebama pa kasnije lako nadogradiš na bolje/veće ako ti zatreba jer većina gotovih rješenja ima zalemljen USB kontroler/konektor na HDD pa ako krepa kontroler ili disk bacaš sve umjesto da zamijeniš samo pokvareni dio?

U stvari je to i bila početna ideja (isto to preporuča i onaj video). No zapeo sam sa traženjem kućišta, Hagibisa nema u Hrvatskoj (šteta, jer mu design i cilja na Mini Maca) a izvana ga se ne isplati nabavljati jer shipping košta više od kućišta. I dok sam tražio nekakva druga kućišta, našao sam da praktički za cijenu kućišta dobijem čitav vanjski disk. Ok, to još treba malo istražiti.
Ovo što veliš ima itekako smisla pa bih volio tako riješiti stvari, no vidjet ću još koliko što košta jer ovo dosad se međusobno tuče za čitavi red veličine.
12.05.2023 | 22:51
Koji video??

Ako si mislio na ovo, ja ne bih išao na takav model docka, odnosno išao bih ali na model (ne nužno istog proizvođača) ali koji ima mjesta za dva diska i svoje napajanje, a ne da struju vuče iz USB-C utora,... npr., nešto ovakvo, ok, cijena je malo veća, ali to ionako kupuješ jednom u sto godina.

EDIT: Sad sam otišao na početak stranice pa sam vidio video, sorry, kad sam otvorio temu vidio sam i pročitao samo zadnjih par postova.

EDIT2: Evo, malo sam prekopao po spremljenim linkovima, pa jedan video koji pojašnjava razlike u brzini tih dockova.

• Daddo
  • Posjetitelj
13.05.2023 | 04:53
@grof - oba modela tih mac mini hubova dostavljaju u Njemačku na adresu mailboxde servisa. Shipping do DE je 12$. Iz DE u HR je 10 EUR. Ako se odlučiš za tu varijantu i trebaš adresu, imam account koji sam višestruko i uspješno koristio baš za ovakve pothvate.

“Običan vanjski HDD” bilo kojeg proizvođača ne bih kupio sebi nikad. Previše sam ih se nagledao krepanih.

Eksterno kućište i u njega disk proizvođača i veličine po želji. Moj omiljeni proizvođač tih kućišta je nizozemski ORICO (dobavljiva su kod nas i neskupa). Trenutno za mini 2014 koristim 2.5” usb-c kućište sa originalnim 2TB iz minija kao TM backup destinaciju.
13.05.2023 | 20:29
@Bertone - ono što očito nisam znao jest da ta kućišta primaju DVA diska istodobno, odnosno, možeš ubaciti i 2.5" SSD i NVMe? Ako je tako, onda je to definitivno odlično rješenje - u startu uložim novac u kućište i neki skromniji 1-2 tera a poslije dodajem i mijenjam po želji. Ja sam mislio da je to ili/ili spajanje.
Očito sam dugo izvan događanja, za ovaj NVMe prvi put čujem, mislio sam da je to nekakav RAM dok nisam vidio kapacitet.

@Daddo - pogledao Orico i zbilja je jeftin. Kao što gore rekoh, dugoročno mi se više sviđa uzeti kutiju za 2 diska, no ovo je zbog cijene vrijedno upamtiti. Što se tiče isporuke, vrtim neku kemiju preko Italije pa ću još vidjeti što je s time, a bude li zapelo, svakako ću te zamoliti za pomoć ovom Dojč linijom.

Svima puno hvala na odgovorima.

Edit: što velite na ovo? Dakako, brzina je niža od svega onog gore, no svejedno sasvim dovoljna, a cijena je sjajna - kućište za 2 diska za 26 eura.
iponcomp.hr/shop/proizvod/axagon-adsa-d2...i-dock-black/2005458
14.05.2023 | 07:33
Imam Axagon stariji model sa 3,5 diskovima ili 2,5 diskovima ili kombinacijom. Meni odlično služi te preporuka, ako ti je to dovoljno, a i brz je koliko ti treba.
14.05.2023 | 08:12
jzelko kaže:
Imam Axagon stariji model sa 3,5 diskovima ili 2,5 diskovima ili kombinacijom. Meni odlično služi te preporuka, ako ti je to dovoljno, a i brz je koliko ti treba.

Thx, vrlo koristan info. I sviđa mi se (ako je to točno) što to kućište ne limitira kapacitet diska. Sad gurneš 2 komada po 2 tera, jednog dana to baciš i gurneš 2 komada po 200 tera... kad budu na akciji, ne.
14.05.2023 | 09:49
Pitanje za grofa, da li će taj vanjski disk biti konstantno priključen na Mac?

Ukoliko bude, postoji mogućnost pojave problema nasumičnog isključivanja diska koji je spojen klasičnom USB vezom (USB 3.0, USB 3.1), kada se koristi na MacOS Ventura.

Osobno sam imao taj problem na MBA M1, no riješio sam ga kupnjom vanjskog SSD diska sa USB-C konekcijom, konkretno SAMSUNG T7 2TB. Da je skup, je, ali sada više ni ne znam za njega - jednostavno radi, a brzina je kakva treba biti za današnje standarde. Fluidno i brzo.

Ukoliko koristite Venturu, dajte si to provjerite prije kupnje ako možete.
14.05.2023 | 09:56
drpongrac23 kaže:
Ukoliko koristite Venturu, dajte si to provjerite prije kupnje ako možete.

Ups. Upravo naručio ovaj dupli dock.
Da, bit će stalno uključeno na usb 3.0 i u biti će služiti 90% za steam mapu, te 10% za arhivu. Kvragu. Daj pliz opiši "nasumično isključivanje" - sam se dismauntao usred rada, ili?
14.05.2023 | 10:21
@grof - Na MacBook Air M1 (Ventura) sam preko adaptera putem USB-a spojio vanjski mehanički HDD WD od 3TB, uglavnom biblioteka mp3 glazbe. Svako malo, ne uvijek, nakon dizanja iz sleep-a dobivao sam poruku da se disk neispravno isključio?!?

Ništa nije pomoglo, no kad sam u MacBook direktno preko USB-C priključio vanjski SSD - taj problem je nestao.

E sad, na starom repariranom MacBook Pro iz 2010 (Mac OS High Sierra 10.13.6), taj vanjski WD radi ko urica.

Očigledno je problem u MacOS Ventura. To su moja iskustva.
14.05.2023 | 10:27
Dakle nije disk nego ili adapter ili Ventura. Hm. Meni se na Powerbooku jedan vanjski disk uvijek sruši u sleepu, a drugi je uvijek gore. A ovaj koji se ruši, taj se pak NE ruši na minimalcu s venturom. I sad ti znaj.
Ništa, što je tu je, dock će ionako biti ukopčan preko usb huba (aktivnog s napajanjem) pa ću vidjeti kako to radi. Thx na upozorenja u svakom slučaju.
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.05.2023 | 11:11
Iskreno, nisam baš siguran koji ti je krajnji cilj s tim vanjskim diskovima. Počeli smo priču s USB C i propusnosti od 10+ GBps, NVME i SSD a dogurali na USB 2.0 i mehaničke diskove koji su za red ili dva veličine sporiji po pitanju prijenosa podataka.

No ajd da prvo razbijemo mit o tome da “kućište ne limitira kapacitet”.
Samo kućište je plastika i/ili metal i naravno da ne može limitirati kapacitet.

U tom kućištu ima ponešto elektronike na nekoj tiskanoj pločici sa čipovima. E tu je limit. Ovisno o izboru proizvođača i ugrađenom kontroleru postoji ograničenje u kapacitetu diskova. Naravno, pošto je riječ o “kineskoj” robi, nijedan “proizvođač” ne navodi model i proizvođača tog kontrolera. U najboljem slučaju kaže maksimalan kapacitet diska koji možeš priključiti. Performanse čitanja i pisanja također ovise o kontroleru, pa i to ne navedu (osim teoretske maksimalne propusnosti sučelja).

Bottom line, nije isključeno da dobiješ mačka u vreći.

Što se konkretne izvedbe tiče, u zadnjih 20ak godina koristio sam cca 15ak različitih kućišta i po načinu spajanja (od USB 1.1 i IDE do USB C NVME raznih proizvođača na HR tržištu - Orico, DELOCK, LC POWER, Sharkoon, Scythe). Ovakva “uštekaj disk” rješenja su se jako grijala (u odnosu na zatvoreno kućište), a u kombinaciji sa 2 diska znalo se događati da jedan na trenutak nestane ili da prijenos uspori/stane.
14.05.2023 | 11:19
Kao što rekoh, krajnji cilj je steam disk uz ponešto arhive. I ispravka, počeo sam time da sad vrtim 6 god stari vanjski disk na Usb 2.0 i to radi sasvim dobro (samo što će ubrzo biti premali), dakle, sve od USBa 3.0 na bolje je super. Ono, nije da ne bih prvu klasu, ali kad možeš dobiti drži-vodu za duplo manje novaca... u najgorem slučaju, bacit ću sve skupa 50ak eura na arhiviranje pa onda kupiti nešto bolje ako ovo ne bude držalo vodu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 19 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO