Time Machine i MacStudio M2
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine i MacStudio M2

18.10.2024 | 08:37
Dobro jutro,

u posljednje vrijeme imam jedan problem.

Naime prosle godine sam nabavio Mac Studio M2/ 64 GB RAM-a.
Uz njega sam uzeo Kingston SSD 1TB USB C disk kao time machine.
Ukopcan je sa prednje strane.

U posljednje vrijeme poceo je da se gubi iz sustava. Nekada se znalo desavati ako bih "cackao" USB HUB koji je spojen na drugi USBC konektor da se na trenutak izgubi, ali sam to pripisivao kontaktu.
Sada se bez ikakvog doticanja izgubi. Spajao sam ga i na OWC-ov hub, isti problem.

Na Ubuntu i Windowsu normalno radi, nisam ga duže testirao, kada se izgubi iz sustava jedino restart pomaže, ako ga iskopčam i ukopčam opet se izgubi, odnosno iako je vidljiv u disk utility-u ne može mu se pristupiti.

Testiranjem u Ubutu nisam nasao gresku.

Neki savjet?
18.10.2024 | 09:17
Mac Studio ima više portova, za početak ga isprobaj zasebno u svakom od njih.
18.10.2024 | 10:35
Imao sam isti problem na MBA M1, isto preko USB hub-a. Kada sam vanjski SSD SAMSUNG spojio direktno, radilo je sve ok. To je bilo na Sonomi.

Sada je gore Sequoia, usb hub i problema nema. Mislim da je neki bug u Sonomi, pod pretpostavkom da je još uvijek imaš gore.

I da, formatirao sam vanjski SSD kao Apple file system, a ne kao exFAT.
18.10.2024 | 15:12
Miro Spiro kaže:
ako ga iskopčam i ukopčam opet se izgubi, odnosno iako je vidljiv u disk utility-u ne može mu se pristupiti.

Znači, vidiš ga u Disk Utilityju, ali, kad ga odabereš, gore desno ti ne da uklikati "Mount" gumb? (Na hrvatskom piše "Podigni"). Može screenshot?
18.10.2024 | 19:48
Ja tom TimeMachine jednostavno ne vjerujem. Uvijek se raspadne i pukne prije ili kasnije.

Koristim ga, ali daleko je to od neke pouzdane i napredne backup solucije.
18.10.2024 | 21:24
Ja ga koristim od 2010. godine. Dakle, 14 godina, na 8 različitih Macova, od čega trenutno na njih 4 paralelno. Kad bi se to kumulativno pomnožilo i zbrojilo, ispalo bi negdje između 25 i 30 godina svakodnevno aktivnog Time Machinea. U svo to kumulativno vrijeme, to što opisuješ dogodilo mi se JEDNOM. I pri tom je sam prijavio da se raspao i jednostavno sam preko noći pustio novi inicijalni backup. Zero hassle. A koristio mi je nebrojeno puta, uglavnom radi nehotičnog brisanja i, još češće, radi vraćanja na neku stariju verziju dokumenta.
18.10.2024 | 21:33
dpasaric kaže:
Mac Studio ima više portova, za početak ga isprobaj zasebno u svakom od njih.

Isto se desava testirano i sa prednje strane, straznje strane, i na docku.

smayoo kaže:
Znači, vidiš ga u Disk Utilityju, ali, kad ga odabereš, gore desno ti ne da uklikati "Mount" gumb? (Na hrvatskom piše "Podigni"). Može screenshot?

Odjednom izbaci da disk nije ispravno otpusten i ne vidim ga vise u finderu. U Utility-u ga tada nema, kada ga ukopcam, pojavi se u finderu ali klik na njega otvara praznu stranu Kingstona i kotacic koji se okrece, nakon nekog vremena kaze da je nedostupan, tada prva pomoc utilitia vidi disk ali ne dopusta prvu pomoc, jer kaze da ne moze da unmounta disk itd. Restart stroja pomogne i radi neko vrijeme sve uredno pa onda isto izbaci.

Na starom Mac Pro-u 6.1 sam imao obican firewire dock preko thunderbolt adaptera spojen i 1 TB mehanicki disk, bez ikakvih problema od 2014. godine je radio.
18.10.2024 | 21:44
Kažeš da si ga probao na Ubuntu i Windowsu, ali ga nisi dulje testirao. Kako je disk particioniran i kako je formatirana time machine particija? Probaj na Ubuntu neku masovniju operaciju. Pusti da se na disk zapisuje 20-30 GB nečega pa vidi da li stvarno na Ubuntu radi pouzdano ili se nakon nekog vremena isto izgubi.
18.10.2024 | 21:49
smayoo kaže:
Kažeš da si ga probao na Ubuntu i Windowsu, ali ga nisi dulje testirao. Kako je disk particioniran i kako je formatirana time machine particija? Probaj na Ubuntu neku masovniju operaciju. Pusti da se na disk zapisuje 20-30 GB nečega pa vidi da li stvarno na Ubuntu radi pouzdano ili se nakon nekog vremena isto izgubi.

1. particija , AFP protokol.

Probam veceras pa vidim.
18.10.2024 | 22:08
drlovric kaže:
Ja tom TimeMachine jednostavno ne vjerujem. Uvijek se raspadne i pukne prije ili kasnije.

Koristim ga, ali daleko je to od neke pouzdane i napredne backup solucije.

Koristim ga od prvog dana kada je uveden i to na svim Macovima, znači pod mojom kontrolom ih je jedno desetak. Nikada problem, a spasio mi je dupe više puta.
18.10.2024 | 22:51
Ja sam ovdje na forumu trazio pomoc kad mi se to desilo...

Koristio sam TM u nekoliko razlicitih scenarija i u pukao je u 80% slucajeva.

1. Shared Folder kreiran na Synology NAS - Pukao.

2. Shared folder na mrezi (externi disk u router) - Pukao.

3. WD Externi disk spojen u USB port na TB monitoru. Odspaja se, zablesira. Zaboravi disk. Moram ga odspojiti, pa spojiti. Pali monitor u pola noci. Odustao.

Sada koristim externi WD 2TB kojeg drzim u ladici. 1-2x tjedno ga spojim na Mac cisto da odradi refresh TM. Dok poslovne podatke backupiram na Synology NAS i Cloude koristeci neke druge alate.

Cak sam razmisljao da kupim neki dock u koji mogu ugraditi disk, pa da ga koristim iskljucivo za TM. Pokusam pa javim kako je proslo.

Imam osjecaj da bi TM dobro radio u nekom racunalu kao Mac Pro gdje je disk instaliran unutar racunala, a ne putem nekog sucelja (mreznog/usb i sl).

dock.jpg
18.10.2024 | 22:53
dpasaric kaže:
Koristim ga od prvog dana kada je uveden i to na svim Macovima, znači pod mojom kontrolom ih je jedno desetak. Nikada problem, a spasio mi je dupe više puta.

Gdje ti se fizicki nalazi disk na koji backupiras te Macove i na koji nacin je spojen?
18.10.2024 | 22:55
smayoo kaže:
Ja ga koristim od 2010. godine. Dakle, 14 godina, na 8 različitih Macova, od čega trenutno na njih 4 paralelno. Kad bi se to kumulativno pomnožilo i zbrojilo, ispalo bi negdje između 25 i 30 godina svakodnevno aktivnog Time Machinea. U svo to kumulativno vrijeme, to što opisuješ dogodilo mi se JEDNOM. I pri tom je sam prijavio da se raspao i jednostavno sam preko noći pustio novi inicijalni backup. Zero hassle. A koristio mi je nebrojeno puta, uglavnom radi nehotičnog brisanja i, još češće, radi vraćanja na neku stariju verziju dokumenta.

Ja imam sa TM samo probleme. Isto kao i sa Plex, iako se ljudi kunu da je to valjda najstabilniji softver koji postoji.

Kako ti je spojen taj vanjski disk na kojeg backupiras svoj MBP?
19.10.2024 | 00:00
drlovric kaže:
dpasaric kaže:

Gdje ti se fizicki nalazi disk na koji backupiras te Macove i na koji nacin je spojen?

Kod 8 je interni, kod jednog MBP je vanjski USB i kod Valjka je vanjski USB. Strojevi su većinom Sonoma, ali ima ih 3-4 još na Montereyu.

I da, sada sam se sjetio da sam imao jednom slučaj vanjskog USB diska koji se odspojio sam od sebe i da je to zbrčkalo Time Macine backup, ali to se dogodilo valjda jednom na desetljeće i samo sam pustio rebuild cijelog backupa od nule i ciao.
19.10.2024 | 08:47
drpongrac23 kaže:
Sada je gore Sequoia, usb hub i problema nema. Mislim da je neki bug u Sonomi, pod pretpostavkom da je još uvijek imaš gore.

Ne vidim da je odgovorio koji OS koristi.

Mene isto Sonoma zeza sa USB diskovima, nakon backupa i nakon što ode u sleep javi da je disk iskopčan nepropisno. Doduše, imao sam sreće da nikad nije i pokvario TimeMachine backup ali to je izgleda pitanje trenutka.

Na Venturi i svemu ranijem kao i na Sequoi se to ne dešava. Kad mi je M1 Air bio na Sonomi to je bilo skoro svaki put kod spavanja prilikom backupa. Sad sam ga digao na Sequoiu pa je prestao. Još uvijek imam Sonomu na jednom MacBook intelu i tamo zeza s tim diskovima.
19.10.2024 | 12:20
drlovric kaže:
Kako ti je spojen taj vanjski disk na kojeg backupiras svoj MBP?

Na dva Mac Pro stroja SATA HDD je u jednom od HDD bayeva.
Na mom MBP je HDD uvijek uštekan u jednom od dva slota OWC thunderbolt 2 HDD docka koji je uštekan u thunderbolt 4 monitor (prije je bio uštekan u Apple Thunderbolt Display), budi se i spaja automatski svaki put kad priključim Mac na monitor TB4 kabelom (napajanje Maca i thunderbolt 4 po istom kabelu).
Mini kojeg koristi moja supruga preko mreže na document serveru (ovo je trenutno van funkcije jer više nemamo document server kao prije, nego Synology, ali gazi me vrijeme, nisam to još podesio).
Prije na starijim MBPovima imao sam obični vanjski disk u nekom običnom USB kućištu s posebnim napajanjem (ne napaja se iz USB porta).

Ono što nisam nikad koristio za TM backup je - mali vanjski HDD (2,5", onaj za laptope) u prenosivom kućištu koji se napaja iz USB porta. Jednostavno zato što takvi diskovi ni inače ne rade pouzdano. Potegnu na mahove malo više struje, USB port ne može dati toliko i - prc.

Zato sam i pitao čovjeka je li siguran da mu isti disk stvarno radi na Ubuntu kad ga natovari.
19.10.2024 | 12:46
Kod mene Time machine uredno radi. Na 5k iMacu je spojen vanjski disk putem usb-a, u Mac Pro-u 5,1 je TM na interni HDD, a dva MB Pro-a rade TM backup na Synology. U zadnjih 7-8 godina otkako koristim synology nikada nisam imao problem, totalno brainless...
21.10.2024 | 13:03
Moja iskustva su drugacija i ja mogu samo da vam zavidim

Kada sam po forumima trazio pomoc i uzrok problema svi su mi rekli da TM nije oficijalno podrzan na mrezne destinacije. Sam Apple ne preporuca da se TM backup usmjerava na Synology NAS.

Sada cu pokusati neki dock sa integriranim SSD diskom u kojeg cu ustekati monitor, nesto slicno kao Smayoo sto radi. Pa cu probati tako.

Meni je jako bitno da imam TM. Cisto u slucaju da mi u pola radnog vremena umre moj Mac, mogu uzeti neki drugi i klonirati identican setup.

Pitao sam evo i Perplexity sta misli

Apple's Time Machine is not officially supported for use with Synology NAS devices. While users have reported varying degrees of success in using Time Machine with Synology, the experience can be inconsistent and problematic.

Reliability Issues:
Many users have experienced issues where Time Machine backups fail or stop unexpectedly when using Synology NAS. Some attribute this to the protocol used, suggesting that switching from SMB to AFP improves reliability14.

Mixed Feedback:
Some users report that Time Machine works well with Synology, especially when configured correctly, such as ensuring each Mac has its own user account and quota set on the NAS23. However, others have noted significant problems, particularly after macOS updates, requiring them to restart backups entirely.

Technical Challenges:
Users have faced challenges related to the NAS waking up from hibernation and connectivity issues over Wi-Fi, which can interrupt the backup process.

Official Stance
Apple does not promote the use of Time Machine with third-party NAS devices like Synology. Their official guidance primarily supports local backups using USB or Thunderbolt drives. However, Synology provides documentation on how to set up Time Machine with their devices, indicating that while it can work, it is not guaranteed to be reliable.

Conclusion
While many users successfully back up their Macs to Synology NAS devices using Time Machine, the lack of official support from Apple means that users may encounter issues that are not easily resolved. For critical data backup needs, it is advisable to consider alternative solutions or additional backup methods alongside Time Machine.
21.10.2024 | 13:20
E jeste s ovom temom prizivali vraga.

Moj MBP 2015 od jučer ne želi raditi backup. Ne znam što mu je, ne javi nikakvu grešku, samo prestane na otprilike 40% i stoji tako i gleda me nedužno ko malo dijete kad se u gaće. Datum zadnjeg backupa ostane nepromijenjen i to ga odaje

Sve se desilo identično za tri destinacije, dva USB3 diska i Synology. Onda sam na jednom disku kompletno izbrisao njegov backup i krenuo ispočetka ali nakon što kaže da će sve trajati oko 18 sati, na otprilike 10% samo pukne i stane bez ikakve greške.

Gledao sam TimeMachine Log i nema ništa, nikakva greška.

printf '\e[3J' && log show --predicate 'subsystem == "com.apple.TimeMachine"' --info --last 6h | grep -F 'eMac' | grep -Fv 'etat' | awk -F']' '{print substr($0,1,19), $NF}'

Skinuo sam The Time Machine Mechanic (T2M2) i ništa sumnjivo ne javlja, samo da zadnji backup nije završen i da je i dalje u procesu. Da destinaciji postoji onaj InProgress file koji nije obrisan nego čuči kao da backup ide i dalje.

Mislim da ću izbrisati cijeli sadržaj diska na kompu i vratiti zadnji backup koji imam.

Zanimljiv link od ovog lika što je napravio T2M2 utility: eclecticlight.co/2020/02/08/time-machine...that-never-complete/
21.10.2024 | 18:57
IgorD kaže:
E jeste s ovom temom prizivali vraga.

Sto bi tebi bilo bolje nego meni
21.10.2024 | 21:21
Imam jednu 2TB kapsulu viška, pa ako je itko zainteresiran, neka se javi
24.10.2024 | 00:02
kupus kaže:
Imam jednu 2TB kapsulu viška, pa ako je itko zainteresiran, neka se javi

Baš sam nedavno uzeo na ebayu povoljno jedan 2TB Time Capsule. Ne znam što ću kad disk krepa, jel ima načina da se disk zamijeni i stavi veći?

Imam Powerline po stanu, a Time Capsule stoji na skroz drugom kraju stana. Inicijalni backup je trajao i trajao, ali sad ovi manji svakodnevni idu skroz brzo. Ne vidim ga, ne čujem ga, a još mi služi i kao router. Ide kabel iz powerlinea u njega i onda dalje prema Synologyu i prema TV-u.
Imam jedan stari 1.5 TB eksterni HDD koji spojim jednom mjesečno, samo reda radi.

Nego, kad se već o Time Machine priča, jel mogu dva različita stroja backupirati na isti Time Capsule? Sjećam se da sam jednom davno probao, ali je svaki stroj htio Time Capsule postaviti isključivo za sebe.
24.10.2024 | 00:44
da pokusam da odgovorim, posto imam takav TC.
- moze da se zameni hard u TC i da se stavi veci, citao sam malo, ima i na ifixit.com kako se to radi, frajeri su stavljali do 8 TB hard.
- mogu dva Mac-a da imaju svoje backup-e, samo treba da imas dovoljno prostora kod mene tako radi moj Air i suprugin Air.

i da, slazem se da mi to radi fino, i transparentno, plus radi mi kao ruter, a na njemu je i neka kolekcija filmova pa odatle gledam filmove preko AppleTV.
24.10.2024 | 06:10
Par stvari vezano za Time Machine (TM) koje su me koštale živaca. Neću ići previše u detalje jer sve možete lako zgooglati.

Synology kao target za TM meni radi pouzdano već 6+ godina. Ako ste kao ja i ne volite mijenjati ono što radi, može vam se dogoditi da Apple šutke promijeni preference, a vi u čudu ostanete da zašto dans ne radi a jučer je. Jedna od takvih preferenci je da se preferira SMB, a ne AFP.

Druga je da credentiale za pristup TM share-u Mac čuva u keychain-u. Iz nekog razloga, npr. kod ovog zadnjeg uvođenja Passwords aplikacije, TM ne pokupi credentiale kako treba, a backup ne odradi kako treba uz čudnovate greške.
Ako imate fitilj kratak kako ja završite resetiranjem kompletnog backupa.
Rješenje je da iz keychaina izbrišete credentiale za NAS i ubacite ih ponovo u Backup aplikaciji. Zaključavanje i otključavanje keychaina samo u teoriji pomaže.

NAS zna biti jako spor kada iz TM backupa pokušavate vratiti cijeli stroj ili tražiti verzije foldera ili dokumenata od prije par mjeseci.

Ono s čime sada kemijam je mogućnost Backupa na Macu da radi backupe na više targeta. Osim NAS-a imam i USB-C SSD na koje povremeno radim dodatne backupe. NAS je za komoditet, SSD je za zlunetrebalo i brži eventualni restore plus povremeni backup kada boravim na drugim lokacijama.
24.10.2024 | 08:32
Izgleda da sam imao i malo sreće s tim svojim backup problemom, gore sam napisao kako je MBP 2015 prestao raditi backup na tri različita mjesta i kako ne javlja nikakvu grešku ali izgleda da sam ga jučer "propuhao".

Problem je bio SafariBookmarksSyncAgent i njegov SafariTabs.db.

U jednom trenutku čuo sam ventilator a mene to jako smeta ako ne radim na kompu ništa zahtjevno pa sam išao gledati u ActivityMonitor što je. Prokleti SafariBookmarksSyncAgent sa 200% procesora iako imam ugašen iCloud za Safari na tom kompu. Kako se nije smirivao desetak minuta išao sam googlati i našao ovo: SafariBookmarksSyncAgent high CPU, RAM, Disk usage on Mac and iPhone.

Veli čovjek da mu je SafariTabs.db narastao na 391Mb. E pa moj je bio 21GB. Fino sam ga izbrisao i sad backup ponovo radi. Izgleda da je taj vrag bio u banani jer nisam google da imam bookmarkiran cijeli internet.

Zašto je TimeMachine padao s tim nemam pojma, možda je to veliki file pa ga je TimeMachine krenuo kopirati ali se ovaj u međuvremenu promijenio pa je TimeMachine krenuo izpočetka, nakon valjda X pokušaja TimeMachine bi jednostavno odustao - ?! Nemam pojma, možda je tako a možda i ne. Glavno da sad sve radi.

> jel mogu dva različita stroja backupirati na isti Time Capsule?

Možeš, mislim da prvi put veli da na tom disku ima drugi backup pa ti kažeš da svejedno napravi novi.

> Ono s čime sada kemijam je mogućnost Backupa na Macu da radi backupe na više targeta.

Manualno pokreneš backup na neki disk i sve radi. Ja sam automatski backup iskopčao još davnih dana jer nekad samo upalim laptop na par minuta da nešto pogledam. Ako ovaj krene raditi backup a ja sve zaklopim nisam siguran da osjetljivi TimeMachine to može progutati iz dana u dan i prije ili kasnije nakon možda desetak prekinutih backupa sve ode kvragu pa ti javi da moraš sve izbrisati pa ispočetka. Tako da sam pokrećem backup onda kad sam siguran da će komp raditi dulje vrijeme.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 31 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO