NE PALI SE POWERBOOK G4
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NE PALI SE POWERBOOK G4

• macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 15:18
Imam problem sa powerbookom g4 12".
Supruga je jucer dok sam bio na poslu htjela instalirat neki program da pogleda neki video. mac je potom zablokirao na pola instalacije i ona ga je nasilno ugasila na power tipku. Potom kad smo ga htjeli upaliti pojavljuje se samo jabucica i cuje se zvuk paljenja kompa no sistem se ne dize.
Probali smo ga i neko vrijeme ostaviti pa opet upaliti al nis. Znaci samo se pri paljenju pojavljuje jabucica a ispod nje nis ne vrti onaj znakic.
Molim pomoc kako ga mogu upalit....
Hvala
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 18:22
ja bi resetirao pram...

prilikom restarta, nakon akorda drži option, command, P i R

dok ne čuješ da je još jednom odsvirao akord..
01.11.2008 | 19:24
Ako ne pomogne, drži Command + V na tipkovnici, na taj način će se dignuti u "verbose" modu, tj. umjesto grafičkog ekerana sa jabukom i vrtećim krugom, dignut će se u tekst modu pa ćeš vidjeti što se događa i gdje je zapeo kod podizanja. Onda ćemo vidjeti što dalje.
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 21:34
nije pomoglo kolege...
al pri stiskanju ovog CMD+V se pojavljuje ovo sto sam fotkao i stavio u attach...
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 21:36
evo i fotke što se prikaže...
powerbookG4_01.jpg
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 21:37
buduci da se bas i ne vidi
mogu ti RIBA ja i na mail poslat,a?
01.11.2008 | 21:47
Mislim da na kraju piše "launching /bin/sh" i onda odmah iza "terminated abnormally, changing to single user mode" i onda par puta "disk0s10: I/O error" je li tako?

To bi značilo da s diska ne može pročitati fajle koje su ključan dio kernela (ne može ni unix shell, ali bez toga bi očito mogao).

Instalacijski DVD pa repair diska?
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 21:54
Ne changing vec 'going to single user mode'
Bed je sto dvd ne radi i sto nemam instalacijski cd jer mi je to kompic sredio al on vise nije u zagrebu ...Ne znam sto da radim...
01.11.2008 | 22:47
Nisam strucnjak za UNIX pa ne mogu dati puno pametnih prijedloga ali jesi li probao Safe Boot? Odmah nakon zvuka paljenja drzis pritusnut shift. Detaljnije support.apple.com/kb/HT1455
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 22:58
Ma kakvi ni to ne sljaka... sta sad
01.11.2008 | 23:35
Može neka "čitkija" slika?
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 23:39
mogu ti je poslat na mail pa da vidis
01.11.2008 | 23:44
Bez panike i idemo lijepo polako, by-the-book...

Uzmeš originalni DVD, bootaš s njim i s Disk Utilom na njemu provjeriš sistemski disk. Javi što je bilo, pa ćemo dalje...
  • macnash
  • Posjetitelj
01.11.2008 | 23:52
problem je sto mi DVD ne radi...
tako da ne znam kako cemo to rjesiti
dal postoji neki drugi nacin,mozda??!!
01.11.2008 | 23:54
Drugi Mac pa target disk mode?
  • macnash
  • Posjetitelj
02.11.2008 | 00:18
ne kuzim...kako ...jos sam novi na macu
02.11.2008 | 01:55
FireWire kabel i "T" pri uključenju na PowerBooku.
02.11.2008 | 10:40
Dakle, da probamo sastaviti ovu fragmentiranu misao:

Uzmeš svoj pokvareni Powerbook i odeš kod nekog tko ima ispravan Mac (iskusniji od mene će reći da li je bitno da taj Mac ima istu verziju OS-a kao i tvoj). Ako taj netko nema firewire kabel, prethodno nabavi jedan (na primjer ovdje).

Kod drugog ispravnog Maca postavi svoj. Spoji ih oba firewire kabelom, onda upali svoj powerbook i prilikom paljenja drži pristisnuto "T" na tipkovnici svog Mac-a.

I onda na ispravnom Macu vidiš disk svog Maca kao vanjski disk i možeš napraviti repair diska korištenjem disk utilityja na ispravnom Macu (pretpostavljam, nisam ovo nikad radio, ali netko iskusniji bi me vjerojatno već osporio da nije tako).
02.11.2008 | 10:40
Po ovome čini se da je krepao disk...uz malo sreće će se možda dati popraviti, u najgorem slučaju odoše podaci i treba ti drugi disk.
Ako imaš još jednog Maca i firewire kabel, uključi Powerbook dok držiš tipku T, sve dok s ene pojavi veliki Firewire logo. Nakon toga kad spojiš powerbooka firewireom na drugi Mac on će ti se ponašati baš kao vanjski firewire disk, pa ćeš možda moći pristupiti podacima ili izvrtiti Disk Utility repair na njemu.
Pokušaj još držati Command+S kod uključivanja, pa javi ako se uspiješ ubaciti u command line. U tom slučaju možemo pokušati napraviti repair diska iz command linea...
02.11.2008 | 13:17
Kako to misliš da ti DVD ne radi?
02.11.2008 | 16:33
Hehe.. Dražene... koji dio nisi shvatio?
Onaj gdje čovjek kaže: ne
ili onaj gdje kaže: radi
ili možda, al čisto sumLJam, tamo gdje je spomenuo DVD?

Što se tiče diska, i meni je slične errore izbacivao.
Prvo je bio node error a zatim invalid sibling link.
Za sibling sam našao nekakav repair ali nije dugo pomoglo,
nakon nekog vremena je opet generirao isti problem.
Za utjehu.. dobiješ dovoljno vremena da spasiš podatke sa diska.

Evo ti upute za slučaj da je ivalid sibling link.

The update instructs the user to reboot using the Install Disk and running a Repair operation using the Disk Utility. That was when I discovered the error. Apparently, even the Repair operation could not fix the error.

Here is the solution, adapted from macosxhints.com:

1. Reboot into Single User mode (restart, and press and hold Command-S). You will see a black screen with a command prompt.
2. Type fsck_hfs -r /dev/disk0s2 and press Enter. This will repair the error, and will take a while (~10 minutes). Wait for the operation to complete i.e. until the command prompt appears again.
3. Type fsck -fy and press Enter. This will check the filesystem again, and confirm that it is now OK. Again, wait for the operation to complete i.e. until the command prompt appears again.
4. Type reboot and press Enter. This will restart the system to normal.

Good luck!
02.11.2008 | 16:39
Pa nije mi jasano dal' se ne da bootat sa DVD-a ili DVD kao pogon ne radi. Ako je ovo drugo može probat i sa vanjskim DVD-om. Imao sam sličnu situaciju davno, no tu je reinstall sistema pomogao. No ako mu ne radi DVD pogon nek kupi vanjsku pržu, ja sam imao LG i radila je perfektno. Imao bi to sve još dan danas da mi nije 'otišao' monitor.
02.11.2008 | 17:13
macnash je napisao:

...Bed je sto dvd ne radi i sto nemam instalacijski cd...

hmm...
10.11.2008 | 08:35
Pozdrav,

iz slike se jasno vidi da nemože pročitat s diska...

rješenje:

1. probat običan format pa instalirat os. (naravno nabavit medij i vanjsku pržu, možeš dignut os sa iPoda ako imaš ili bilo kojeg usb diska particioniranog sa apple partition map - guid za intelove... al opet trebaš ispravan mac da to napraviš...)

2. ako nejde 1. low level format na pc-u pa onda običan.. izvadiš disk van i kupiš adapter sa 2,5" na 3.5" (cca 50kn) pa kod kolege na pc-u llf...

3. ako ni 2 nejde onda kupiš novi 2.5" disk staviš nutra i vozi dalje...

PS..

Meni na iMacu nije radio SD... u apple-u su mi rekli 2000kn+pdv + 2h posla.... rastavio sam iMac, rastavio SD (superdrive) očistio leću sastavio i stvar radi...
10.11.2008 | 10:25
Meni je na powerbooku krepal superdrive, ali kak je bila riječ o prvom (samo minus, 2x) nije mi baš ni bilo preveč žal. Preko OWC-a naručih novi (DL, 8x, + i -) za siću (70 baksa). Sve skupa nije s carinom koštalo više od 500 kn. Na netu sam našel tutorial za zamjenu i sam ga zamijenih (45 minuta posla)...
Drajv je došel iz SAD za manje od 10 dana i komp radi ko grom. Tu kod nas su me tražili 3500 soma da bi mi ugradili isto takvo smeće (samo minus, 2x)...
Zaključak: ovo s OWC-om šljaka super, i imaš komp kao i prvog dana, bez dodatnih žica i petljanja. Powerbook se da relativno jednostavno rastavit i sastavit tako da ti preporučam DIY varijantu...
A komp uvijek možeš dići i instalirat (ako je potrebno) u target modu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, divanl, drpongrac23, Riba, robee, rusty, VanjusOS, Anonimci (558)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO