12.11.2003 | 03:34
Prvo mala napomena. Tema je ubacena pod razno, a ne pod hardware jer se odnosi na jednu PC masinu, ali obzirom da flashanje nije nepoznato niti vlasnicima Maca, dozvolite mi da istrcim sa pitanjem.
Stvar ide otprilike ovako: dobavite odredjenu datoteku koja sadrzi novi zapis, pa je zatim uz pomoc loadera upisete na chip (u mojem slucaju BIOS, ali to i nije tako vazno). Da li netko zna kako se obavi to zapisivanje? Da li se sve sto je staro pobrise ili je moguce parcijalno zapisivanje. Mozda cete uglas reci da se bas sve pobrise i nakon toga presvuce sa novom funkcionalnoscu, ali kako onda objasniti sljedeci slucaj. QDI je vise manja znana grupacija koja proizvodi motherboarde, na njih nakalemi i cip koji sadrzi BIOS vec dobro poznatih proizvodjaca, a to je AWARD. Sama kuca je davne 99te izbacila posljednji update BIOSa i tu se sve zaustavilo. Naime, u PC svijetu je potpuno normalno da jedna kompanija u razdoblju od 4 godine proizvede cca. 50 potpuno razlicitih ploca. Razlog tome je osim opceg tehnoloskog napretka i u cinjenici da pokusavaju postici sto vecu kompatibilnost sa razlicitim proizvodjacima komponenti. Ali! Tehnoloska predvidjanja su prilicno nezahvalna. Tako je koristi disk od 60GB nesto potpuno uobicajeno. Jasno, ali ako je uvijet da ga prepozna neki BIOS sa zadnjim mogucim upgradeom iz 99te, onda ste u problemu. ( Poznata prica sa ogranicenjima na 8.4 GB ) Kome se tada obratiti? Pa logicno mi se ucinilo proizvodjacu BIOSa, dakle AWARDU. A kad tamo, obecana zemlja. Kazu da su rijesili taj problem, da su poboljsali i ovo i ono. Kada bi me netko uvjerio da je moguce pisati u sessionima na BIOS, odmah bih prihvatio njihovu ponudu. U suprotnom, jos ce jedan motherboard letjeti u smece. Kamo mu je i mjesto, rekli bi zlobnici.