12.04.2020 | 16:42
smayoo kaže:
tino1 kaže:
E jebi ga ti iznosiš tvoje depresivne izljeve bez ikakvih analiza i uzimanja u obzir sve što se poduzima za suzbijanje najgoreg.
Sve to što se poduzima, vjerujem da će pomoći da se zadrži zamah ekonomije u razvijenim zemljama EU, pa i u onima koje nisu najrazvijenije, ali imaju dobru distribuciju stvaranja nove vrijednosti po gospodarskim granama.
Ti si meni jako drag momak ali kad ga zasereš... Zašto bi pomoć koju su ministri finacija prošli tjedan dogovorili pomogla samo razvijenim zemljama, kad je dogovoreno da će se paziti na to da nema Europe drugog razreda u podjeli pomoći, nego da će se svi isto tretirati.
smayoo kaže:
Kad ovo prođe imat ćemo bolje karte od Talijana i Španjolaca (gdje je pandemija najviše harala) i naj bliži smo za doći autom, jer će avioni neko vrijeme biti van normativa.
Aha, sad kužim. Ti nisi čuo "stručnjaka" (ili više njih, nisam siguran) koji je prošli tjedan u nekoliko emisija dao više-manje sličnu izjavu kako je vrijeme da smislimo "politiku" vezano za turističku sezonu jer "ne smijemo dozvoliti da nam dolaze turisti i donose zarazu"
te bi najbolje bilo da ove godine potpuno ukinemo turističku sezonu.
Pa su onda za njime svi počeli mantrati (malo manje radikalno, ali zapravo u istom smislu) da bi najbolje bilo da računamo da ove godine neće biti turističke sezone.
Ova turistička sezona je već odgođena i ni bog je ne može spasiti.
smayoo kaže:
Ona kriza nas je zadesila bez EU to je mala ali jebena razlika! Nije malo love pola billiona!
Koliko god da je love, ona može nadomjestiti pad ekonomije od 10%. Naša ekonomija (dosadilo mi je ponavljati, napisao sam detaljno i razložno u onom drugom threadu) toliko ovisi o turizmu da je realistično računati da kompletan izostanak turističke sezone znači pad od 50% ili više.
Znaš li ti šta znači pad od
50%? To je vraćanje u kameno doba! A i odakle ti pad od 50% kad turizam kod nas ima udio u BDP-u od 18 %. Ako svakako najveći pad oćekuješ izostasnnkom turističkih aktivnosti. U prošloj krizi pad je bio je u 1 kvartalu 2008 -me 8,5 % i to je bilo strašno! A ti jebote prognozu od odmah pola ili više!
Evo ovako, desit će se sigurno pad i to ne mali, pogodit će sve države EU. Najviše će trpiti južne ekonomije kao Italija, Grčka, Portugal, Francuska, Spanija pa i Hrvatska. Koliko će to % BDP-a iznositi teško je prognosticirati, ali sigurno će taj postotak biti najveći u razvijenim zemljama poput Njemačke i ostalih koje su sada već gašenjem velikih generatora BDP-a u debelom minusu. Cijela Auto industrija Europe ne proizvodi već dosta vremena ništa.
Ja računam sa 7-9 %. Ali to je neizvjesno jer ovako nešto još nismo imali i nema usporednih podataka, ali ne računam sigurno sa glađu i vraćanjem u kameno doba.
Programi koje je EU pokrenula su dobri i ublažiti će sve to dobro. Sreća da smo u EU i da nas taj val neće pogoditi punim kao što nas je pogodio 2008-me.