07.02.2022 | 09:12
smayoo kaže:
Mene zanima kako to zapravo inače ide u dizajnerskom poslu? Radiš dizajn za neki natječaj, nije sigurno da ćeš biti plaćen (dobiti nagradu). Nađeš fotografiju na internetu koju želiš iskoristiti. Je li uobičajeno to učiniti bez da se javiš autoru i zatražiš njegovu privolu? Ili je normalno napisati autoru poruku (E-mail, što god) i reći "Ja sam Pero iz Hrvatske i iskoristio bih ovu tvoju fotografiju kao podlogu za svoj dizajn te-i-te stvari. Posao mi nije naručen, javljam se na natječaj, ne znam hoću li išta na tome zaraditi pa te molim za dozvolu besplatno, a ako dobijem nagradu, mogu ti platiti xxx novaca.". Ili tako nešto?
Iskreno, na Balkanu ništa novo.
Prva stvar je da se opet zaobilazila struka, budući da je organizator natječaja (HNB) otkantao HDD (Hrvatsko dizajnersko društvo) koji se htio uključiti kao supervizor. Samim time su umjesto par desetaka konkretnih radova dobili 1300 ili tak nešto.
Ukoliko je koristio fotku, trebao je jednostavno kontaktirati autora prethodno i dogovoriti uvjete i neku cijenu, što naravno nije učinio ni nakon što je dobio natječaj, dakle - čista krađa.
Inače, ukoliko koristim fotografije, koristim neki od stock photo servisa (iStock, Shutterstock, Getty images), cijena naravno varira ovisno o namjeni, npr. da li je total buyout, i sl. Ponekada ja fotkam, a ukoliko klijent želi i postoji budžet, rentamo studio i angažiramo nekog vrhunskog fotografa. Budući da nekada ne znaš koju će fotku klijent odabrati, možeš skinuti fotku s watermarkom i koristiti je pa nakon što klijent odluči koju želi onda se kupi high-res verzija fotke. Veće agencije imaju pretplate, npr. 199$ je 750 fotki mjesečno na shutterstocku, ja najčešće koristim istock kada mi trebaju stock fotke i obično kupim paket od cca 30 kredita, mislim da sam zadnji put platio malo više od 2000kn. Cijena fotki varira od 1-3 kredita, a ako je total buyout onda je to naravno više.
smayoo kaže:
Koliko uopće može očekivati novčane naknade fotograf čija se fotografija iskoristi na ovakav način, kroz neki javni natječaj? Koliko sam shvatio, nagrađeni dizajner je predao 4 dizajna (za novčiće od 1 do 5 centi, za novčiće od 10 do 50 centi, za novčić od 1 € i za novčić od 2 €). Je li to onda linearno cca? Kako - ako je dobio nagradu od 70.000 kn (tako malo?), "vrijedi" li onda cijeli dizajn novčića od 1€ - četvrtinu od toga (17.500 kn)? I koliko onda od tog iznosa "vrijedi" fotografija koju je odabrao kao predložak? Pola? Četvrtinu? Desetinu...?
Nemam pojma koliko će lik tražiti, zato se prvo kontaktira i dogovori uvjete korištenja i cijenu.
Imaš fotografa koji ima super fotke Zagreba koji jedva čeka da ih netko neovlašteno koristi, i naravno ima svog odvjetnika koji je specijaliziran za autorska prava. Pouzdano znam za reklamnu agenciju koja je koristila njegovu fotku bez dozvole (ne znam da li je bila riječ o dizajneru, ili o nekom iz nekog drugog odjela). Jednostavno im je došao odvjetnik, mislim da su na kraju platili oko 7000kn tu fotku, samo da cijela situacija ne dođe do klijenta/naručitelja.