29.04.2022 | 12:17
Djuro genijalac kaže:
Uopće nije dvojbeno da električni skuteri postoje. Ono što mene izluđuje kod njih je to što se ekipa na njima vozi po pločnicima/biciklističkim stazama i do 40 km/h, a vidio sam bome i neke koji se po cesti voze sličnim brzinama. Po meni skuter, zbog dimenzija kotača koji su vrlo mali i stoga iznimno osjetljivi na neravnine i prljavštinu na podlozi ne bi smio biti brži od 20 km/h NI U KOJEM slučaju. I to je, u slučaju pada, ozbiljna brzina, a za nalet na pješaka itekako opasno (a s njima se stalno miješaju).
Za veće brzine bi trebali biti veći, s većim kotačima, ali onda nemaju mjesta na pločnicima i u pješačkim zonama. Naime, izuzetno su opasni zbog toga što ne emitiraju zvuk i onda je vrijeme upozorenja pješaka izuzetno kratko ili ne postoji uopće.
Ne pratim to uopće, ali vjerujem da na razini EU već postoji neka legislativa oko toga. U svakom slučaju, to treba regulirati. Hoće li to, kao i sve kod nas, biti odrađeno polovično ili nikako, ostaje za vidjeti.
A ne znam kaj da ti velim. I ja se živciram ponekad i sve više treba biti oprezniji kod prijelaza. Ja sam na e-romobilu praktički mjesec dana. Mene je oduševio, a prije sam se tome zgražao.
Fakat je praktično i auto mi ne fali ni najmanje za kratke relacije (manje od 10 km obzirom na doseg). Puno sam opušteniji na romobilu nego u autu. U ovih mjesec dana sam se na svojoj relaciji svašta nagledao, uglavnom svi se pridržavaju propisa i nikoga do sada nisam vidio da je nastradao.