23.05.2022 | 11:09
tino1 kaže:
To nači, dron odleti na od mene zadane koordinate snimi sliku i vrati se meni. Ili ja mu zadam par koordinata i on ih sve obleti i slika i vrati nse meni?
Tako je. I jedno i drugo.
tino1 kaže:
Treba li mi dozvola za upravljati s tim?
Ovdje imaš klasifikacije i uvjete pa prouči. Ukratko, DJI Mavic 2 je klasa za koju nemaš neke zahtjevne uvjete ako ne letiš blizu ljudi ili u gradu.
Ovdje pak, imaš zakone i pravilnike koje je pametno pročitati.
Ja svaki let prijavljujem kontroli zračne plovidbe putem mobilne aplikacije i uvijek do sada sam dobio pozitivan odgovor. Dozvola kroz aplikaciju dolazi trenutno.
Jednom su mi na livadi gdje vježbam kod tvornice Kraš u Zagrebu (livada od nekoliko hektara), prišli policajci u civilu koji su tamo bili drugim poslom i upozorili me da je u gradu zabranjeno letjeti dronom. Kad sam im pokazao dozvolu za taj let koju sam imao na mobitelu digli su ruke, pohvalili me i pustili da nastavim.
Sve u svemu, dosta je dobro to regulirano, a dobra strana je i da u aplikaciji vidiš izvodi li još netko letove u blizini i na kojoj visini, naravno ako je prijavio let i drži se onoga za što je dobio dozvolu.
Fun fact - Ne znam jeste li znali da u slučaju nesreće s dronom, a netko bude ozlijeđen ili bude oštećena neka imovina, pilot bespilotne letjelice (glup naziv), odgovara po istom zakonu kao i pilot civilnih zrakoplova.