15.06.2022 | 18:21
m@xym kaže:
@Air
Napisao si da nam "dosadašnja tehnologija dolazi glave, i da je to činjenica.
Nisi napisao da neka zanimanja nestaju, nego si napisao da će zagrebački taksisti ostati bez posla kao se uvedu robo-taksiji.
Sad ti meni objasni suštinsku razliku između ove dvije tvrdnje.
Ne kužim što ti povezuješ ono što nisam napisao? A ne osvrćeš se na bit koju sam napisao?
Da li su neka zanimanja nestala zato što su eto ljudi koji su ih radili odlučiti raditi nešto drugu, ili ih je jednostavno "pregazila" nova tehnologija pa više nema potrebe za njima, isto kao što će se dogoditi zagrebačkim taksistima kada se uvedu robo-taksiji?!
Isto kao ovo gore. Postavljaš neka pitanja koja nemaju veze sa mojom tvrdnjom.
O tome koliko bi "uživao" živeći u okruženju u kojemu nema svih onih stvari koje uzimaš zdravo za gotovo, dalo bi se pričati. Uživao bi vrlo malo, jer bi većinu vremena trošio na preživljavanje, ukoliko bi uopće imao dovoljno predznanja da preživiš sam u prirodi.
Pitanje je bilo o uvjetima rada a ne o tome da li imam znanja za te uvijete. Nisam do sada zaključio da se mi osobno poznamo pa odakle ti znanje da znaš da li bi uživao i koliko bi to trajalo?
Zašto miješaš tehnologiju sa naftom, video igrama i lijekovima?
Zašto?
Nafta sama izvire i ljudi je flaširaju, nešto kao u Mućkama sa vodom?
Ili je ipak potrebna neka tehnologija za vađenje i preradu?
Otkrili smo plin u Jadranu pa pored toga što vadimo naftu i plin u Moslavini nismo imali tehnologiju i znanja da vadimo plin iz Jadrana nego smo morali nekog angažirati za to.
Igrice igramo na čemu? Na nekim sofisticiranim digitalnim uređajima?
Lijekove proizvode u mužarima? Ili je potrebna neka tehnologija?
Tehnološki napredak je tehnološki napredak, zato danas ne hodamo pola sata do prvog izvoda vode, ne peremo robu ručno, ne ložimo vatru, paleći drva koja smo sami nasjekli... nadam se da si shvatio.
Shvatio sam samo da si izdvojio ono što ti odgovara a izostavio si sve ono što sam ja nabrojao i još mnogo toga što nisam nabrojao a ne odgovara ti u tvojoj priči.
Recimo, imali smo i imamo gomilu plastičnih predmeta od vrećica do ne znam čega sve ne. I gdje je ta plastika?
U Tihom oceanu leži na dnu u debelom sloju površine veće nego što je Meksiko (podatak od prije 7-8 godina) i svakim danom sve više raste i predstavlja ekološku katastrofu koja će nam te doći na naplatu.
Ali eto ti si sretan što možeš zapaliti vatricu i baciti upaljač a što će tvoja djeca i unuci (ako ih imaš) patiti zbog tvog i našeg odnosa kako smo upotrebljavali tehnologiju to nije važno?
Otkrili su nuklearnu energiju i napravili bombu. Desetcima godina su rokali pokusne bombe da bi shvatili da to nije baš pametno pa im je iz guzice došlo u glavu da treba to zabraniti. To je još jedan primjer bezobzirnog korištenja tehnologije.
Uživamo u energiji proizvedenoj nuklearnom reakacijom a nuklearno smeće odlažemo tako da će buduće generacije platiti ceh za našu bahatu neobzirnost.
Sve do danas poznate civilizacije su propale, pa je onda za očekivati da se slično dogodi i sa ovom našom.
Po tome vjerojatno nećemo biti ništa drugačiji od svih ostalih civilizacija, koje su tehnološki bile slabije razvijene od naše.
To mi nije niti opravdanje niti utjeha.
To što ćemo nestati zbog svog ponašanja to je meni sramota i pokazatelj niske razine inteligencije.
Zadnje društvo koje je "brinulo o svojim članovima" nije dobro prošlo na ovim prostorima.
Zašto je ovo argument?
S jedne strane bi imali slobodno tržište i razvoj tehnologije a s duge strane se navode ovakvi primjeri kao nešto negativno.
Zašto?[/i]
Zato što se tu nije radilo ni o kakvoj slobodi tržišta, nego o čistom monopolu, povlaštenoj kasti odabranih i samostalnom određivanju cijena, koje su prije 15-ak godina bile više nego što ih danas imaju notorni "zagrebački taksisti".
To ne mijenja da je sve bilo po zakonu.