08.07.2022 | 17:53
Uf, otkud početi… pretpostavljam da tek ulaziš u svijet 3d printanja i ne budeš printao detaljne minijature. Tako da bi ja išao na FDM printer. Za početak printaj samo sa PLA filamentom, najjednostaniji je za korištenje. Dimenzije nisu nekaj kritično, veće modele možeš printati u dijelovima pa ih na kraju zaljepiš skupa (a veće dimenzije su osjetno skuplje). Rezolucija ti ovisi o nozzle-u na hotendu (dio koji rastapa plastiku) i njih možeš mijenjati (premda nije lagano, treba vremena i strpljenja i pažnje, pošto se radi o visokim temperaturama). Tanji nozzle ti daje više detalja, ali jako produžuje vrijeme printanja.
Ja bih ti preporučio da uzmeš neki printer koji ima ABL sondu (auto bed leveling) da se ne zamaraš sa podešavanjem nakon svakih par printa. Isto je zgodno da ti bed bude grijan (ispis bolje prianja na podlogu tj. postoji manja šansa da se odljepi tokom ispisa). Nije must, ali je fora da imaš fleksibilnu podlogu da možeš lakše odvojiti ispis (osobito korisno za manje modele). I za kraj, da ima tihe drivere za stepper motore da ti ne radi buku kod ispisa. Ja sam kupio ”kineski složi-sam” Creality Ender 3 v2 i sa Amazona par dodataka (abl sondu, odvojivu podlogu, par nozzle-a..) i pružaju dobar omjer uloženo-dobiveno. S time da je Creality nedavno izbacio noviju verziju i već uključenom sondom (poput
www.3djake.hr/creality-3d-printeri-i-rez...-dijelovi/ender-3-s1). Creality je na glasu da radi dobre i povoljne 3d pisače, premda ako ti financije dozvoljavaju, možeš probati i sa Prusom. 3d jake stranica je jako dobra i povoljna, imaju puno printera u ponudi i filamenata za njih pa si pogledaj malo kaj sve nude. Store je iz Slovenije, ali dostavljaju u Hrvatsku.
Kaj se softvera za modeliranje tiče, ako radiš neke ”tehničke” modele (gdje ti trebaju točne dimenzije) preporuka je Fusion 360, a za sve ostalo je dobar i Blender. A i jako puno gotovih modela možeš naći na netu. Ono kaj je bitnije je softver za sliceanje tj. koji ti ”prevodi” 3d model u instrukcije za priner (pomak i izbacivanje plastike npr.) i to ti ovisi da ti podržava tvoj model printera. Ja koristim Ultimaker Curu i zadovoljan sam. Nekima je komplicirana i neintuitivna, ali ja sam se naviknuo.
Što se ispisa tiče, prvo probaj sam PLA filamentom. Za neke ”egzotičnije” vrste tipa elastični, uv, dobro bi bilo da je ekstruder direktni (ima kraći put do hotenda) ida je nozzle od izdržljivijeg materijala (jer su neki filamenti abrazivni). Za ABS je poželjno da je podloga grijana jer se ABS kod hlađenja skuplja pa je moguće da se iskrivi ispis (warp) ili odljepi od podloge. Svaka vrsta filamenta ima svoju preporučenu temperaturu ispisa na hotendu (PLA ima ”najnižu” negdje 200-210 stupnjeva).
Za sam ispis ne mora biti spojen sa kompom. Dakle, 3d model prije ispisa moraš sliceati na kompu i takvu datoteku ”poslati” printeru. Ovisno o tome da li je spojen sa kompom (ili Raspberry Pi-jem) možeš poslati i preko wifi-ja (za Pi imaš super os OctoPrint, fyi), ali za početak je najjednostavnije da tu sliceanu datoteku sačuvaš na memorijsku karticu (obično je to MicroSD) i karticu uštekaš u printer i na njemu pokreneš ispis. Ovisno o modelu i parametrima sliceanja (postotak ispune npr) neki ispis mogu trajati i danima. Za tako duge ispise je zgodno da printer ima senzor potrošnje filamenta (kad ga više nema da zaustavi print) i nastavak printanja u slučaju nestanka struje.
Za kraj, imaj na umu da bude tu uključeno puno petljanja, podešavanja s alatima, rastavljanja stroja i zamjene/nadogradnje dijelova tako da ako u startu nisi sklon tome, možda bolje da se ne upuštaš u ovaj hobi. Za sve ostalo kaj te zanima, samo pitaj.