Popravka kosilice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Popravka kosilice

23.07.2022 | 19:52
Pozz

Već neko vrijeme na kosilici Bosch Rotak 37 čujem škripanje prilikom puštanja ručice.
Na internetu je troubleshout većinom ili ležaj noža ili remen.

Odnio na servis i kazu proklizao ventilator na motoru.
Kazu ne mogu popraviti, jedino cijeli motor nov.

Navodno problem je sto se remenica ne moze skinuti.

Sada istrazivao sam po internetu, radapciger i presa vecinom pomaze u ovakvim slucajevima, a ako je zalijepljena za osovinu onda grijanje.

Imate li kakav prijedlog za pomoć ili stvarno nema nacina za skidanje?

kosilica.jpg
23.07.2022 | 20:38
Ako ti netko tu može pomoći, to je Djuro. Ja nisam siguran čak ni kako se okrene ta slika
23.07.2022 | 20:48
smayoo kaže:
Ja nisam siguran čak ni kako se okrene ta slika

kosilica2.jpg
23.07.2022 | 21:05
Probaj pitati u servisu "Alati Milić", oni su za Bosch tata mata. Kupio sam jednom kod njih aku bušilicu Bosch na akciji, uglavnom, ljudi znajunsvoj posao. Možda ti ovu uzmu za dijelove, ne košta pitati.

Inače imam kosilicu i flaksericu od MTD-a, rade ko zmaj.
24.07.2022 | 04:58
Ja sam siguran da to neće tako lako ići, jer onaj ko je ugradio planiranu adolescenciju se sigurno pobrinuo da se kupi nova kosilica. Bosch je poznat po tome! Njihovi profesionalni alati ne mogu ni godinu dana u pogonu. Kad im prođe garancija, crknu (doslovno se raspadnu)! Mi smo u firmi Bosch izbacili, osim Lasera (koji je još uvijek u omjeru cijena- kvaliteta, ali i ne radi ništa osim što svijetli). Habajući alat ni jedan ne može >1,5 godina u profi režimu. Zelene da ne govorim, oni se raspadaju u kesi trgovine kad ga nosiš kući. Tako da prodaj ili baci to zeleno sranje i kupi neku dobru kosilicu kao Stihl ili Wulf i miran si. Nemoj Makitu jer je isto sranje kao Bosch.

Više košta što nisi mogao završiti posao, nego ono što neka normalna kosilica skuplja.
24.07.2022 | 08:02
Dobra je Makita samo treba znati raditi s njome.

24.07.2022 | 08:02
Ne znam zasto link ne prihvaca.
24.07.2022 | 08:28
Miro Spiro kaže:
Pozz

Već neko vrijeme na kosilici Bosch Rotak 37 čujem škripanje prilikom puštanja ručice.
Na internetu je troubleshout većinom ili ležaj noža ili remen.

Odnio na servis i kazu proklizao ventilator na motoru.
Kazu ne mogu popraviti, jedino cijeli motor nov.

Navodno problem je sto se remenica ne moze skinuti.

Sada istrazivao sam po internetu, radapciger i presa vecinom pomaze u ovakvim slucajevima, a ako je zalijepljena za osovinu onda grijanje.

Imate li kakav prijedlog za pomoć ili stvarno nema nacina za skidanje?

kosilica.jpg

Ovo je remenica od zupčastog remena ili ventilator za hlađenje?
Od kojeg je to materijala? Remenica bi trebala biti od metala, iako me nebi začudilo da je i plastična.
Ako je metalna, onda imamo neki prelazni/stezni dosjed na vratilo EM. Izvlakač (aka radapciger) bi to riješio da možeš dohvatiti remenicu od iza. Alternativni pokušaj je da probaš cijelo vratilo EM izbiti na ovu stranu prema van s tom remenicom gore, samo je pitanje kako je uležištenje izvedeno u ovom kućištu (stezni dosjed u plastici - sumnjam, ali kakvih smeća sam se nagleda, ne bi me čudilo, pa pretpostavljam da je tamo neki seger u pitanju, a to je loša vijest, jer ti do njega blokira pristup oa remenica/ventilator).
U svakom slučaju, svaka stvar koja je sastavljena se da rastaviti, pitanje je samo jel se poslije može opet sastaviti ili ne
Ajd, daj još malo slika i dodatne informacije koje sam tražio pa idemo onda dalje. SVE SE MOŽE popraviti, samo je pitanje koliko to košta. Na žalost, ove moderne naprave se rade programirano tako da se popravak onemogući koliko je to moguće.

PS. Nastavno na temu kvalitete ručnog električnog alata: odgovorno tvrdim da je električni alat iz Lidla (zeleni, a imaju sad i tzv. profi sivu liniju) kvalitetniji od zelenog Boscha. Ovo iz Lidla je VRLO SOLIDAN alat.

EDIT: sad kad je objavljen post s citatom i tvojom fotkom, vidim u čemo je problem. Ova metalna remenica (za kanalni remen) je nabijena na vratilo EM. To je stezni dosjed. Remenica mi se čini aluminijska (loša vijest do određene mjere). Naime, aluminij se NE SMIJE grijati otvorenim plamenom, jer će početi pucati i raspasti se. Idealno bi bilo da ga probaš zagrijati nekom induktivnom metodom uz ISTOVREMENO hlađenje vratila EM s druge strane. Toplinska dilatacija aluminija bi trebala biti dovoljna da on samo sklizne dolje. Čisto da znaš o kojem temperaturnom rasponu je riječ: ako mijenjaš ležaj na alternatoru, njegovo kućište metno u pećnicu na 80-90 stupnjeva na 20-ak min, a ležaj u duboko smrzavanje na pola sata i ležaj onda rukom možeš gurnuti u kućište. Dakle, treba ti temperaturna razlika od 100-njak stupnjeva da bi funkcioniralo.
Opcija B. Radapciger. Tu je problem što je remenica nabijena do ventilatora za hlađenje koji je plastični. Treba ti neki solidan radapciger, ali s tankim prihvatom od iza ILI, ako ti netko može nadrejati (istokariti) negativ ovih kanala (tj. reproducirati profil remena) u dva dijela s dodatnim izbočinama da ga klasični radpaciger može uhvatiti (to je sad onaj dio da se sve može popraviti ako cijena nije bitna). Onda te dvije polovice ugradiš na remenicu, stegneš ih zajedno, uloviš radapcigerom i upreš u vratilo i skinut ćeš to bez problema. Ne kaže se slučajno da bez alata nema zanata...
24.07.2022 | 08:59
Mi, kad na Turbinama ili pumpama mijenjamo ležajeve stavim sve u štednjak na 100 °C to bi trebalo biti dovoljno da sama sklizne.
Samo, ako nije zaljepljena nečim (loctite ili slično).

Nisam nikad probao Lidlov alat, ali siguran sam da je bolji od Bosch-ovog, jer Bosch je obična bižuterija.
24.07.2022 | 20:32
Djuro genijalac kaže:

Ovo je remenica od zupčastog remena ili ventilator za hlađenje?
Od kojeg je to materijala? Remenica bi trebala biti od metala, iako me nebi začudilo da je i plastična.
Ako je metalna, onda imamo neki prelazni/stezni dosjed na vratilo EM. Izvlakač (aka radapciger) bi to riješio da možeš dohvatiti remenicu od iza. Alternativni pokušaj je da probaš cijelo vratilo EM izbiti na ovu stranu prema van s tom remenicom gore, samo je pitanje kako je uležištenje izvedeno u ovom kućištu (stezni dosjed u plastici - sumnjam, ali kakvih smeća sam se nagleda, ne bi me čudilo, pa pretpostavljam da je tamo neki seger u pitanju, a to je loša vijest, jer ti do njega blokira pristup oa remenica/ventilator).
U svakom slučaju, svaka stvar koja je sastavljena se da rastaviti, pitanje je samo jel se poslije može opet sastaviti ili ne
Ajd, daj još malo slika i dodatne informacije koje sam tražio pa idemo onda dalje. SVE SE MOŽE popraviti, samo je pitanje koliko to košta. Na žalost, ove moderne naprave se rade programirano tako da se popravak onemogući koliko je to moguće.

PS. Nastavno na temu kvalitete ručnog električnog alata: odgovorno tvrdim da je električni alat iz Lidla (zeleni, a imaju sad i tzv. profi sivu liniju) kvalitetniji od zelenog Boscha. Ovo iz Lidla je VRLO SOLIDAN alat.

EDIT: sad kad je objavljen post s citatom i tvojom fotkom, vidim u čemo je problem. Ova metalna remenica (za kanalni remen) je nabijena na vratilo EM. To je stezni dosjed. Remenica mi se čini aluminijska (loša vijest do određene mjere). Naime, aluminij se NE SMIJE grijati otvorenim plamenom, jer će početi pucati i raspasti se. Idealno bi bilo da ga probaš zagrijati nekom induktivnom metodom uz ISTOVREMENO hlađenje vratila EM s druge strane. Toplinska dilatacija aluminija bi trebala biti dovoljna da on samo sklizne dolje. Čisto da znaš o kojem temperaturnom rasponu je riječ: ako mijenjaš ležaj na alternatoru, njegovo kućište metno u pećnicu na 80-90 stupnjeva na 20-ak min, a ležaj u duboko smrzavanje na pola sata i ležaj onda rukom možeš gurnuti u kućište. Dakle, treba ti temperaturna razlika od 100-njak stupnjeva da bi funkcioniralo.
Opcija B. Radapciger. Tu je problem što je remenica nabijena do ventilatora za hlađenje koji je plastični. Treba ti neki solidan radapciger, ali s tankim prihvatom od iza ILI, ako ti netko može nadrejati (istokariti) negativ ovih kanala (tj. reproducirati profil remena) u dva dijela s dodatnim izbočinama da ga klasični radpaciger može uhvatiti (to je sad onaj dio da se sve može popraviti ako cijena nije bitna). Onda te dvije polovice ugradiš na remenicu, stegneš ih zajedno, uloviš radapcigerom i upreš u vratilo i skinut ćeš to bez problema. Ne kaže se slučajno da bez alata nema zanata...

Hvala na odgovoru.

Onda ću probati opciju pod B pa javim šta sam napravio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 minuta
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.
  • hal9000: Izuzetno lijepo za pogledati: [link]
  • cariblanco: Sretan imandan Nikolama...jel vam kapnulo što u čizmu ;)
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Damirst, MacSlavko, robee, VanjusOS, Zdravac, Anonimci (375)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO