14.08.2022 | 21:23
Nakon par godina pokusaja pa odustajanja, problema i gluposti, raznih budalastina, konacno evo da se pohvalim da mi PLEX radi normalno
Problemi su bili razni, od slabasnog CPU u NAS, pa lose napisanog playera za LG TV koji je za sve trazio transcoding. Onda sam PLEX server prebacio na MBP, media datoteke pohranjene na Synology, ali ta mrezna veza je non stop pucala. Razne protokole sam probao, ali uvijek problemi, tako da je PLEX periodicno javljao da nema pristup podacima.
Zatim sam kupio jedno malo HP SFF racunalo, misleci da mi to bude media centar, ali je jednostavno bilo prebucno da stoji u dnevnom boravku. Ventilatori, iako tihi, su se ipak culi. Pa ga prodam, jer tada nisam imao mrezne kabele u stanu da bi taj mali server izmjestio van dnevnog boravka.
Nedavno sam prilikom renoviranja stanja pruzio mrezne LAN kabele gdje god sam mogao, s ciljem smanjenja uporabe WiFi uredjaja, i onda neki dan odlucim da pokusam sa Plex ponovo.
Ocekivao sam opet probleme, jer to je takav kupus uredjaja, kabela, servisa, smart home hubova. Strah me da se pozar ne dogodi u tom mreznom ormaru. Ali PLEX RADI! I to radi odlicno...
Plex klijente imam na Philips Android TV, Apple TV, iPadu, Xiaomi Android box, mom laptopu i na svi mobitelima. Neki su na LAN, neki bezicno. Nisam testirao koliko streamova moze gurati simultano, ali nikada ne gledamo vise od 2 u isto vrijeme. Radi odlicno. Titlovi neka slova sa kvacicama malo zabucaju, ali popravit cemo to.
Podaci su na Synology NAS 213J, star je valjda 10 godina i jednostavno odbija da umre. Sve moguce servise sam na njemu pogasio. To je samo NAS i nista vise, te taj dio i dan danas odradjuje odlicno.
Na Home server racunalu (i7, 16GB, SSD 256) vrtim Proxmox sa nekoliko virtualnih masina:
1. Ubuntu sa Home bridge i Dockerom
2. Home Assistant VM
3. Windows 10 sa Plex serverom
Ostaje jos da skontam kako da napravim port forwarding da mu mogu pristupati van kucne mreze. U svakom slucaju sretan sam sto sam ovo konacno uspio posloziti. Mada realno ja nikada nisam upoznao osobu koja je sa Plex imala probleme. Samo mene nije volio valjda
Isplati li se kupiti onaj Plex Pass?