09.10.2022 | 12:21
Cijenu diktira potraznja. Nema tu puno pameti. Cijene ce pasti kada ljudi prestanu kupovati, a to je malo vjerojatan scenarij.
Osim toga poskupilo je drvo, zeljezo, gradjevinski materijal. Poskupjeli su kvalitetni majstori, otisli ljudi u Njemacku. Sve to investitorima u startu dize troskove koje oni prebacuju na buduce kupce
Ja zivim na relaciji BiH/HR. Gledao sam nekretnine, cisto da ulozim pare jer novac sve manje i manje vrijedi.
U mom kvartu u Tuzli poceli praviti zgradu. Cijena 1800km za kvadrat. Ne kupim ja to, ucinilo mi se nekako puno. Prije par mjeseci zavrsili sve, ljudi se uselili. Cijena tog stana je sada 2700-2800km.
Sva novogradnja je oko 3000KM (1500e) u drzavi gdje jos uvijek jako puno ljudi radi za placu ispod 500e. I opet se sve proda. Zgrada nova napravljena, sve rasprodato ali na vecer ne gore svjetla. 70% stanova je prazno. Kupili ljudi da investiraju pare pa preprodaju ili kupci uopce ne zive u BiH, pa da eto imaju u starosti valjda.
Nedavno sam kupio kat kuce mozda nekih 8-9km od Trogira. Povrsina 100-110 kvadrata, vlastiti parking, imam mali vrti i zelenilo, ne znam da ima 50 metara od plaze. Prvi red do mora, ali je preko ceste. Cekam sada da odvjetnik zavrsi etaziranje pa da isplatim covjeku preostali iznos.
Takav stan je na trzistu u Dalmaciji prije 3 godine bio, 150K, danas je oko 250 tisuca eura. Ja sam to kupio osjetno ispod te cijene, ali to nije nekretnina u kojoj bi zivio cijelu godinu. Treba mi ljetna rezidencija, da pobjegnem ljeti iz smoga i gradske guzve, jer ja sam onaj nekakav digitalni nomad
Radim gdje god se zadesim, tako da mi lokacija uopce ne igra za posao kojim se bavim.
Iskreno, ne vidim da ce ove cijene prestati divljati jos barem par godina, tako da ako imas mogucnosti kupiti, kupuj sada. Pojeftiniti sigurno nece