10.12.2022 | 11:28
Schengen je neizmjerno važna stvar, ponajprije za stanje duha, za način života i razmišljanja i horizonte koje to otvara. Ovi neki čudni komentari (više drugdje, nego ovdje na Jabučnjaku), rekao bih, dolaze od ljudi koji spadaju među one koji u svom životu nisu makli dalje od 100 km od kuće.
Ja sam osobno shvatio vrijednost i značaj Schengena još kad sam se "prošvercao" u Njemačku bez vize, kao student, jer nisam u 6 mjeseci dočekao odgovor od njhove ambasade, a nisam želio propustiti priliku koju sam imao za studijsku praksu u Njemačkoj. Bila je granična kontrola u Austriji, u koju smo mogli bez vize, a između Austrije i Njemačke se na autocesti kod Salzburga još tada (1993.) kužilo da je tu granica samo po tabli "Bundesrepublik Deutschland". Jedan dan sam s nekom ekipom Poljaka iz Karlsruhe otišao do Strasbourga u Francuskoj. Preko Rajne se kužilo da je tu donedavno bio granični prijelaz, ali rampe dignute, prolaz slobodan. Kasnije, negdje 1994. ili 5, kad sam s pokojnim starim bio kod prijatelja u Aachenu, išli smo jedan dan onako, na izlet, do Maastrichta (u Limburgu, jugoistočnoj pokrajini Nizozemske). Vozili smo se nekim lokalnim cestama (namjerno) i usred jednog sela, vozimo se ulicom, između dječijeg parkića i lokalnog dućana, stoji mala bijela tabla (veličine kao da je ime ulice na njoj napisano) "Rijks den Niederlanden". I djeca se napikavaju loptom iz Njemačke u Nizozemsku i obratno. Dok su se istovremeno kod nas gradili granični prijelazi gdje ih nikad u povijesti nije bilo...
Za nas, stare konje, ova priča znači eto, toliko - nema više gužve na Rupi i Pasjaku (Bregani, Macelju...). Za nove generacije, za one koji su se rodili kao građani Unije ili netom prije toga, Schengen je jedna paradigma sasvim drugačija od ove naše. Za njih je cijela EU, u pravom smislu te riječi, njihova domovina. A to ih ne čini ništa manje Hrvatima, baš kao što nijedan npr. Dalmatinac nije ništa manje Dalmatinac time što smatra Hrvatsku svojom domovinom.