25.06.2023 | 21:38
Puno putujem pa puno i koristim navigaciju. Nekad, na duljem putu, ne trebam je radi same navigacije, koliko radi dinamičkog prilagođavanja stanju u prometu i prognoze dolaska. To mi je zapravo i najvažnije. Kamere nisu toliko jer vozim ili po ograničenju ili sitno iznad (manje nego što okida kameru). U Austriji uopće nema smisla kočiti prije kamera jer ih ima toliko, a oni šalju kazne za 1 km/h preko ograničenja, da mi se ne da tako voziti, stalno "gas-kočnica". Stavim 100 na tempomat i chill.
Uglavnom, 10+ godina koristim Mireovu navigaciju (prije su imali drugačiju licencnu politiku i koristili su Teleatlasove karte, aplikacija se zvala Don't Panic, zadnjih n godina koriste HERE karte, osim za Hrvatsku, gdje imaju svoju i aplikacija se zove Genius Maps). Nažalost, definitivno je napuštam jer im je upravo meni taj najvažniji dio - dinamičko rerutiranje - katastrofalno loše i sve gore. Ako nekog zanima što točno, neka pita. Držim aplikaciju i dalje na mobitelu jer je Mireo karta Hrvatske neusporedivo bolja od svih drugih i jedina zaista upotrebljiva, ako ti treba pouzdana navigacija, da ne kasniš na sastanak/koordinaciju, da ne gubiš nepotrebno vrijeme i živce s uputama koje te tjeraju da skreneš u jednosmjernu ulicu ili lijevo gdje se ne smije, da ti kaže da si došao na cilj, a ti si na cesti koja je 35 m visinske razlike od mjesta gdje trebaš doći, niz okomitu liticu, i sl. Dakle, za navigaciju po hrvatskim gradovima (ali i selima), preporučam Genius Maps.
Za udaljena putovanja gdje je visoka vjerojatnost gužvi, zastoja, sudara i td. - definitivno ne. Sad sam nedavno putovao za München i probao sam Tom Tom GO. Pokazao se dobar, ali još testiram. Platio sam godišnju pretplatu nakon besplatnih 7 dana i očekujem da ću u tih godinu dana imati dovoljno putovanja da vidim jesam li zaista zadovoljan tim dijelom dinamičkog rerutiranja. Na ovom putovanju nas je spasio 90-minutnog čepa na autocesti, na povratku iz Münchena kući, skrenuo nas na zadnji izlaz s radijalne autoceste prije obilaznice i propeljao nas je kroz sela do Rosenheima.
Tom Tom GO također koristi HERE karte za EU i ex-YU, dakle, svugdje drugdje je isto kao i Genius, osim u Hrvatskoj, gdje je osjetno lošije. U Rijeci redovito ne kuži do koje točke je ulica otvorena za vožnju, a odakle je dalje samo pješačka, ne kuži što su stube, a što ulice, na par mjesta ceste koje se denivelirano mimoilaze, on misli da se križaju pa kaže "skreni desno" s gradske ulice na obilaznicu i slična s*anja.
Mislim, možda je to OK za nekog tko treba navigaciju par puta godišnje, dok je na odmoru pa nije neki stres ako ti takvim glupostima potroši sat vremena svakih par mjeseci, dok nisi u nekom napetom ritmu.
Međutim, aplikacija je vrlo ergonomska, logična i intuitivna. Sviđa mi se "timeline" prikaz s desna, gdje je simbolima naznačeno što se događa na putu u sljedećih x km/minuta. Radovi, zastoji (vrlo jednostavno i uočljivo prikazana kašnjenja u minutama), ali također i odmorišta, pumpe, itd. Podržava Siri shortcuts, to još nisam probao.
Dobro je i to što se karte može downloadati po zemljama (i dijelovima zemalja, za veće zemlje), ali radi navigacija i bez downloadanja, čisto online. Može se birati jezik navođenja, neovisno od jezika mobitela. Ima i hrvatski, ali rekao bih da je sintetiziran (nije ga govorio neki glumac). Jako dobro sintetiziran, ali svejedno zvuči čudno i neprirodno.
Međutim, ako se ufuraš u film i imaš dobro društvo u autu, napraviš i od toga dobru zabavu.