16.02.2023 | 19:22
drpongrac23 kaže:
Treba vidjeti kako se ponašaju novi M1 iMacovi, mislim da ne bi trebalo biti nekih većih problema, s obzirom da je sada zagrijavanje svedeno gotovo na minimum, a zbog toga je i bilo najviše kvarova.
Ja sam sa svojim zadovoljan. Isto sam htio 27" jer sam se navikao na rad na 32" monitoru. Trebalo mi je da se naviknem i nekad mi fali prostora, ali eto...naviknuo sam se. Izlet na M1 mini i pokušaj korištenja 32" monitora (2560x1440) je neslavno propao zahvaljujući Appleu, pa je jedini logičan izbor bio iMac.
Upecao sam ovog svog povoljno jer se je vlasnik zeznuo u konfiguraciji. Uzeo je slabiji model (8 CPU/7 GPU core i 2xTB4 umjesto jačeg (8/8 i 2xTB4 + 2xUSB-C) i naručio najjaču konfiguraciju (1TB SSD i 16GB RAM).
Treba paziti kod kupnje, najlakše je baciti oko na stražnju stranu i vidjeti jel ima 2 ili 4 porta.
Kad je to došlo, skužio što je napravio i ja naletio
Bilo mi je apsolutno svejedno za dodatna 2 porta jer sam ionako planirao uzeti TB dock, a jedan GPU core manje mi je također nebitan za obradu fotki i ponekog videa.
Igre sam ionako prebacio na Xbox i GeForce Now pa nemam nikakvog opterećenja gdje bi razlika bila vidljiva.
Razlika koju Apple ne govori je da jači model ima dodatni vent pa je kod većeg opterećenja ipak nešto brži jer ne dolazi do thermal throttlinga. Ne mogu reći da sam je primijetio.
Jedina mušica koju sam dosad primijetio je bila vezana uz neoptimizirani softver. Neka od starijih verzija Chromea je znala zakucati CPU do kraja, pa je vent krenuo raditi na 100% što se ipak dosta čuje.
Osim toga, hladan je i tih. U ovom trenutku imam otvoren samo Safari s 25 tabova i imam 11/16GB RAM-a iskorišteno što je tragično.
Nemam što prigovoriti osim da bih rado da postoji 32" verzija, pa makar i s manjom rezolucijom.
Iskreno, ne vidim razliku u radu između 24" 5k i 32" 2k (osim što mi fali prostora kad se pokrene Premiere ili FinalCut), ali ni ne zabijam nos u ekran da bih se divio kako su slova krasno zaobljena i kako se ne vide pikseli.
Boje su stvar ukusa, osobno mi se ne sviđa nijedna osim srebrne i eventualno zelene. Na kraju sam imao sreće da je naletio zeleni, a ne rozi