20.02.2023 | 21:08
drpongrac23 kaže:
A evo, i dan danas mi nije jasno čemu nabijati količinu SSD-a? Ja recimo radim na računalu iste stvari koje sam radio i prije 10-15 godina, važne stvari ionako idu na vanjsku pohranu.
Naravno da to uvelike ovisi o načinu korištenja, npr. ja mrzim imati vanjske pohrane - uvijek su sporije i nepouzdanije od internih. Vanjska pohrana u mom slučaju može biti backup. Malo je poslova danas gdje je 256 GB dovoljno, uglavnom je to neko spartansko programiranje ili uredske potrebe male tvrtke.
Npr. uvjeravao sam prijateljicu u to i nije me poslušala jer "ona samo koristi Office i mail". I onda se dogodilo da je na poslu morala koristiti email putem Exchangea, a kako su korporacija, to je poteglo čudesa za sobom i stroj je bio na rubu funkcioniranja.
Drugi razlog je "tehnološka rezerva", da, znam da je sada 256 GB dovoljno za to što želiš u ovom trenu, ali što ako za par godina Apple izda novi macOS koji će biti tko zna što - možda neka konvergencija između svih njihovih OS-ova i stroj procesorskom snagom to bude mogao procesirati, ali mu ponestane mjesta? Ili što ako u trenutnom AI trendu koji predvode Microsoft i Google, odjednom postane nezaobilazno imati neki oblik AI pretražnika, pa Apple otkupi neku tvrtku koja se time bavi i izbaci neki svoj lokalni ChatGPT koji radi brzine koristi lokalnu bazu jezičnih modela? To mogu biti GB podataka.
Treći razlog je prodajna vrijednost. Najbolji primjer za to je kako su završili sasvim pristojni MacBook Airovi koji su imali SSD od samo 128 GB, bilo ih je nemoguće prodati, išli su u bescjenje. Znači, za neku relativnu razumnu doplatu na veći SSD osiguraš si to da ćeš za par godina to računalo i dalje moći prodati i dobiti neku vrijednost za njega. Danas kada imamo iPhone od 1 TB, izlišno je pričati o tome u kojem smjeru budućnost ide.