Gasite li MBP u transportu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Gasite li MBP u transportu?

24.06.2009 | 14:20
Zanima me kakve su navike vlasnika Apple prijenosnika (prvenstveno MBP) pri transportu, tj nosenju u torbi ili autu.

Da li ga gasite na shut down, ili sleep ili samo zaklopite ekran?

Tnx
24.06.2009 | 15:00
Najčešće ga samo zaklopim, ionako se prebaci u sleep mod.
24.06.2009 | 16:28
Također.
24.06.2009 | 18:12
Isto tako.
24.06.2009 | 18:18
Ne gasim ga uopće osim kada se sam restarta nakon neke od nadogradnji. Samo ga zaklapam i otklapam.
A stalno ga nosam; na posao, po poslu i sa posla!
24.06.2009 | 18:37
Cek, sto tocno radi Sleep na Macu? Jel to hibernacija u RAM, hibernacija na HDD? Sta, sta, sta?

komentari??
bok!
24.06.2009 | 18:58
Isto samo zaklopim, jedino ga u avionu gasim (detektor metala i uzletanje/sletanje)
24.06.2009 | 19:53
Zaklopim i nosim. Pa makar imao i pet-sest otvorenih programa. Sve se lijepo digne u sekundi iz sleepa kad otklopis.
24.06.2009 | 22:29
quadmachine je napisao:
Cek, sto tocno radi Sleep na Macu? Jel to hibernacija u RAM, hibernacija na HDD? Sta, sta, sta?

komentari??
bok!

Standardni sleep nije hibernacija. RAM se i dalje napaja iz baterije. Ali ako je baterija dovoljno napunjena, može tako u sleepu raditi puno dulje od prosječnog PC notebooka.

Ipak, ja koristim DeepSleep widget jer volim znati s koliko baterije raspolažem kad mi stvarno treba i nije mi lijeno pričekati tih tridesetak sekundi prije zaklapanja i kod ponovnog otklapanja.

Pisao sam o tome nedavno, vidi ovdje
25.06.2009 | 01:22
Zaista rijetko mi se omakne da ugasim MBP, kao što je netko spomenuo već restartam i to nakon eventualnog update-a.
25.06.2009 | 03:38
Evo bas citam da obican Sleep na Macu sprema sadrzaj RAM-a na HDD, ali ostavlja RAM pod naponom, i tako prakticki je isto kao da je ugasen... A ovo Deep Sleep sprema sadrzaj RAM-a na HDD i gasi napon RAM-u. Vise mi se svidja onda obican sleep...

komentari??
bok!
25.06.2009 | 11:47
Kakvog to ima smisla? Ako si spremio RAM na HDD, onda čemu ga napajati? Osim toga, imaš uho pa ga nasloni na računalo kad klikneš sleep pa ćeš čuti da li rošta disk ili je momentalno sve umuknulo.

Bit će da si krivo razumio napisano, ili je onaj tko je pisao nije razumio ono odakle je prepisivao.

Na ovoj adresi možeš naći PDF koji detaljno objašnjava kako to točno radi, a evo izvatka bitnog dijela:

When the computer goes into sleeping mode, its behavior depends on a power manage-
ment variable called hibernate mode. The hibernate mode can be set to different values:
• 0 (quick): Default sleep behavior on most Apple computers. RAM is still powered on while
sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is disabled.
• 1 (deep): Hibernation behavior. System is totally shut down while sleeping. RAM contents
are dumped to disk. Wake up is slow.
• 3 (safe): Default behavior on Powerbook HD and later computers. RAM is still powered
on while sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is enabled, so RAM contents are
also dumped to disk before going to sleep.
• 5 (deep): Same as mode 1 for systems with encrypted virtual memory.
• 7 (safe): Same as mode 3 for systems with encrypted virtual memory.

Dakle, na prijenosnicima (ne i na stolnima, naravno) je default mod 3 (odnosno 7), što znači da kompjuter ide u običan sleep i ostaje tako sve dok mu baterija ne padne do neke predefinirane kritične razine kad pospremi cijeli RAM na disk i ugasi se (hibernacija). Uglavnom, to je super dok je baterija zdrava. Kad ostari, dobije logaritamsku karakteristiku pražnjenja (najprije ujednačeno kroz npr. 90 minuta pada od 100% do 30%, a onda u 2 minute padne s 30% na 0 i crkne) i vjerojatno više ne može pouzdano podržati hibernaciju kad je na dnu.
25.06.2009 | 14:15
Poanta spremiti RAM na disk a ostaviti RAM pod naponom je da se brze digne kad se bude restorao iz hibernacije...

• 3 (safe): Default behavior on Powerbook HD and later computers. RAM is still powered
on while sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is enabled, so RAM contents are
also dumped to disk before going to sleep.

Daklem ovo je to, samo ne radi to po defaultu... ugl, ipak treba taj widget onda

komentari??
bok!
25.06.2009 | 15:10
Da, sad vidim da ovdje piše "before going to sleep". Na drugom mjestu piše "before shutting down".

Mene je to isto bilo zanimalo pa sam osluškivao disk kad bi ga poklopio i ne čuje se baš ništa. Ni "zuc". što nije baš za očekivati kad imaš 4 GB RAM. Pa zaključujem da je ovo ovdje napisano greška (lapsus?).

Uglavnom, ne treba ti taj widget. Pogledaj pdf na onom linku, tamo ti točno piše što u terminalu treba napraviti.
25.06.2009 | 17:22
Ha, izgleda da sam ja jedini koji ga baš gasim...ne znam ni sam zašto ali u mojoj glavi mi to izgleda puno sigurnije tijekom transporta (dakle raznog drmusanja u autu, odlaganja torbe koje ponekad moze biti i malo grublje i sl.)
Inače sam po prirodi ziheraš, vrlo često i bez razloga...
25.06.2009 | 19:07
što se mehaničkih šokova tiče, sve tri varijante su jednake. Kod hibernacije, sve, baš sve komponente računala se ugase jednako kao i kod "gašenja". Ja ga nikad ne "gasim" (Shut down).
26.06.2009 | 10:33
smayoo je napisao:
Da, sad vidim da ovdje piše "before going to sleep". Na drugom mjestu piše "before shutting down".

Mene je to isto bilo zanimalo pa sam osluškivao disk kad bi ga poklopio i ne čuje se baš ništa. Ni "zuc". što nije baš za očekivati kad imaš 4 GB RAM. Pa zaključujem da je ovo ovdje napisano greška (lapsus?).

Po defaultu kada ga stavis u sleep ili zaklopis ekran on ce snimiti dumpati memoriju na disk prije engo ode u sleep. Ja to jasno vidim po dvije stvari:
- nakon poklapanja vidis da jos neko vrijeme radi prije nego ode u sleep (takodjer imam 4GB)
- nekoliko puta mi je u toku sleepa potpuno ispraznio bateriju, i nakon spajanja na punjac digao se iz hibernacije.

To me cak nerviralo pa sam instalirao preference pane kojims am mogao iskljuciti to ponasanje i staviti da ima klasican sleep.

Predzadnja generacija MacBooka Pro, moguce da su kod novih nesto izmjenili.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 10 sati
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO