Gasite li MBP u transportu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Gasite li MBP u transportu?

24.06.2009 | 14:20
Zanima me kakve su navike vlasnika Apple prijenosnika (prvenstveno MBP) pri transportu, tj nosenju u torbi ili autu.

Da li ga gasite na shut down, ili sleep ili samo zaklopite ekran?

Tnx
24.06.2009 | 15:00
Najčešće ga samo zaklopim, ionako se prebaci u sleep mod.
24.06.2009 | 16:28
Također.
24.06.2009 | 18:12
Isto tako.
24.06.2009 | 18:18
Ne gasim ga uopće osim kada se sam restarta nakon neke od nadogradnji. Samo ga zaklapam i otklapam.
A stalno ga nosam; na posao, po poslu i sa posla!
24.06.2009 | 18:37
Cek, sto tocno radi Sleep na Macu? Jel to hibernacija u RAM, hibernacija na HDD? Sta, sta, sta?

komentari??
bok!
24.06.2009 | 18:58
Isto samo zaklopim, jedino ga u avionu gasim (detektor metala i uzletanje/sletanje)
24.06.2009 | 19:53
Zaklopim i nosim. Pa makar imao i pet-sest otvorenih programa. Sve se lijepo digne u sekundi iz sleepa kad otklopis.
24.06.2009 | 22:29
quadmachine je napisao:
Cek, sto tocno radi Sleep na Macu? Jel to hibernacija u RAM, hibernacija na HDD? Sta, sta, sta?

komentari??
bok!

Standardni sleep nije hibernacija. RAM se i dalje napaja iz baterije. Ali ako je baterija dovoljno napunjena, može tako u sleepu raditi puno dulje od prosječnog PC notebooka.

Ipak, ja koristim DeepSleep widget jer volim znati s koliko baterije raspolažem kad mi stvarno treba i nije mi lijeno pričekati tih tridesetak sekundi prije zaklapanja i kod ponovnog otklapanja.

Pisao sam o tome nedavno, vidi ovdje
25.06.2009 | 01:22
Zaista rijetko mi se omakne da ugasim MBP, kao što je netko spomenuo već restartam i to nakon eventualnog update-a.
25.06.2009 | 03:38
Evo bas citam da obican Sleep na Macu sprema sadrzaj RAM-a na HDD, ali ostavlja RAM pod naponom, i tako prakticki je isto kao da je ugasen... A ovo Deep Sleep sprema sadrzaj RAM-a na HDD i gasi napon RAM-u. Vise mi se svidja onda obican sleep...

komentari??
bok!
25.06.2009 | 11:47
Kakvog to ima smisla? Ako si spremio RAM na HDD, onda čemu ga napajati? Osim toga, imaš uho pa ga nasloni na računalo kad klikneš sleep pa ćeš čuti da li rošta disk ili je momentalno sve umuknulo.

Bit će da si krivo razumio napisano, ili je onaj tko je pisao nije razumio ono odakle je prepisivao.

Na ovoj adresi možeš naći PDF koji detaljno objašnjava kako to točno radi, a evo izvatka bitnog dijela:

When the computer goes into sleeping mode, its behavior depends on a power manage-
ment variable called hibernate mode. The hibernate mode can be set to different values:
• 0 (quick): Default sleep behavior on most Apple computers. RAM is still powered on while
sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is disabled.
• 1 (deep): Hibernation behavior. System is totally shut down while sleeping. RAM contents
are dumped to disk. Wake up is slow.
• 3 (safe): Default behavior on Powerbook HD and later computers. RAM is still powered
on while sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is enabled, so RAM contents are
also dumped to disk before going to sleep.
• 5 (deep): Same as mode 1 for systems with encrypted virtual memory.
• 7 (safe): Same as mode 3 for systems with encrypted virtual memory.

Dakle, na prijenosnicima (ne i na stolnima, naravno) je default mod 3 (odnosno 7), što znači da kompjuter ide u običan sleep i ostaje tako sve dok mu baterija ne padne do neke predefinirane kritične razine kad pospremi cijeli RAM na disk i ugasi se (hibernacija). Uglavnom, to je super dok je baterija zdrava. Kad ostari, dobije logaritamsku karakteristiku pražnjenja (najprije ujednačeno kroz npr. 90 minuta pada od 100% do 30%, a onda u 2 minute padne s 30% na 0 i crkne) i vjerojatno više ne može pouzdano podržati hibernaciju kad je na dnu.
25.06.2009 | 14:15
Poanta spremiti RAM na disk a ostaviti RAM pod naponom je da se brze digne kad se bude restorao iz hibernacije...

• 3 (safe): Default behavior on Powerbook HD and later computers. RAM is still powered
on while sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is enabled, so RAM contents are
also dumped to disk before going to sleep.

Daklem ovo je to, samo ne radi to po defaultu... ugl, ipak treba taj widget onda

komentari??
bok!
25.06.2009 | 15:10
Da, sad vidim da ovdje piše "before going to sleep". Na drugom mjestu piše "before shutting down".

Mene je to isto bilo zanimalo pa sam osluškivao disk kad bi ga poklopio i ne čuje se baš ništa. Ni "zuc". što nije baš za očekivati kad imaš 4 GB RAM. Pa zaključujem da je ovo ovdje napisano greška (lapsus?).

Uglavnom, ne treba ti taj widget. Pogledaj pdf na onom linku, tamo ti točno piše što u terminalu treba napraviti.
25.06.2009 | 17:22
Ha, izgleda da sam ja jedini koji ga baš gasim...ne znam ni sam zašto ali u mojoj glavi mi to izgleda puno sigurnije tijekom transporta (dakle raznog drmusanja u autu, odlaganja torbe koje ponekad moze biti i malo grublje i sl.)
Inače sam po prirodi ziheraš, vrlo često i bez razloga...
25.06.2009 | 19:07
što se mehaničkih šokova tiče, sve tri varijante su jednake. Kod hibernacije, sve, baš sve komponente računala se ugase jednako kao i kod "gašenja". Ja ga nikad ne "gasim" (Shut down).
26.06.2009 | 10:33
smayoo je napisao:
Da, sad vidim da ovdje piše "before going to sleep". Na drugom mjestu piše "before shutting down".

Mene je to isto bilo zanimalo pa sam osluškivao disk kad bi ga poklopio i ne čuje se baš ništa. Ni "zuc". što nije baš za očekivati kad imaš 4 GB RAM. Pa zaključujem da je ovo ovdje napisano greška (lapsus?).

Po defaultu kada ga stavis u sleep ili zaklopis ekran on ce snimiti dumpati memoriju na disk prije engo ode u sleep. Ja to jasno vidim po dvije stvari:
- nakon poklapanja vidis da jos neko vrijeme radi prije nego ode u sleep (takodjer imam 4GB)
- nekoliko puta mi je u toku sleepa potpuno ispraznio bateriju, i nakon spajanja na punjac digao se iz hibernacije.

To me cak nerviralo pa sam instalirao preference pane kojims am mogao iskljuciti to ponasanje i staviti da ima klasican sleep.

Predzadnja generacija MacBooka Pro, moguce da su kod novih nesto izmjenili.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, dpasaric, drlovric, m@xym, Riba, Anonimci (569)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO