Gasite li MBP u transportu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Gasite li MBP u transportu?

24.06.2009 | 14:20
Zanima me kakve su navike vlasnika Apple prijenosnika (prvenstveno MBP) pri transportu, tj nosenju u torbi ili autu.

Da li ga gasite na shut down, ili sleep ili samo zaklopite ekran?

Tnx
24.06.2009 | 15:00
Najčešće ga samo zaklopim, ionako se prebaci u sleep mod.
24.06.2009 | 16:28
Također.
24.06.2009 | 18:12
Isto tako.
24.06.2009 | 18:18
Ne gasim ga uopće osim kada se sam restarta nakon neke od nadogradnji. Samo ga zaklapam i otklapam.
A stalno ga nosam; na posao, po poslu i sa posla!
24.06.2009 | 18:37
Cek, sto tocno radi Sleep na Macu? Jel to hibernacija u RAM, hibernacija na HDD? Sta, sta, sta?

komentari??
bok!
24.06.2009 | 18:58
Isto samo zaklopim, jedino ga u avionu gasim (detektor metala i uzletanje/sletanje)
24.06.2009 | 19:53
Zaklopim i nosim. Pa makar imao i pet-sest otvorenih programa. Sve se lijepo digne u sekundi iz sleepa kad otklopis.
24.06.2009 | 22:29
quadmachine je napisao:
Cek, sto tocno radi Sleep na Macu? Jel to hibernacija u RAM, hibernacija na HDD? Sta, sta, sta?

komentari??
bok!

Standardni sleep nije hibernacija. RAM se i dalje napaja iz baterije. Ali ako je baterija dovoljno napunjena, može tako u sleepu raditi puno dulje od prosječnog PC notebooka.

Ipak, ja koristim DeepSleep widget jer volim znati s koliko baterije raspolažem kad mi stvarno treba i nije mi lijeno pričekati tih tridesetak sekundi prije zaklapanja i kod ponovnog otklapanja.

Pisao sam o tome nedavno, vidi ovdje
25.06.2009 | 01:22
Zaista rijetko mi se omakne da ugasim MBP, kao što je netko spomenuo već restartam i to nakon eventualnog update-a.
25.06.2009 | 03:38
Evo bas citam da obican Sleep na Macu sprema sadrzaj RAM-a na HDD, ali ostavlja RAM pod naponom, i tako prakticki je isto kao da je ugasen... A ovo Deep Sleep sprema sadrzaj RAM-a na HDD i gasi napon RAM-u. Vise mi se svidja onda obican sleep...

komentari??
bok!
25.06.2009 | 11:47
Kakvog to ima smisla? Ako si spremio RAM na HDD, onda čemu ga napajati? Osim toga, imaš uho pa ga nasloni na računalo kad klikneš sleep pa ćeš čuti da li rošta disk ili je momentalno sve umuknulo.

Bit će da si krivo razumio napisano, ili je onaj tko je pisao nije razumio ono odakle je prepisivao.

Na ovoj adresi možeš naći PDF koji detaljno objašnjava kako to točno radi, a evo izvatka bitnog dijela:

When the computer goes into sleeping mode, its behavior depends on a power manage-
ment variable called hibernate mode. The hibernate mode can be set to different values:
• 0 (quick): Default sleep behavior on most Apple computers. RAM is still powered on while
sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is disabled.
• 1 (deep): Hibernation behavior. System is totally shut down while sleeping. RAM contents
are dumped to disk. Wake up is slow.
• 3 (safe): Default behavior on Powerbook HD and later computers. RAM is still powered
on while sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is enabled, so RAM contents are
also dumped to disk before going to sleep.
• 5 (deep): Same as mode 1 for systems with encrypted virtual memory.
• 7 (safe): Same as mode 3 for systems with encrypted virtual memory.

Dakle, na prijenosnicima (ne i na stolnima, naravno) je default mod 3 (odnosno 7), što znači da kompjuter ide u običan sleep i ostaje tako sve dok mu baterija ne padne do neke predefinirane kritične razine kad pospremi cijeli RAM na disk i ugasi se (hibernacija). Uglavnom, to je super dok je baterija zdrava. Kad ostari, dobije logaritamsku karakteristiku pražnjenja (najprije ujednačeno kroz npr. 90 minuta pada od 100% do 30%, a onda u 2 minute padne s 30% na 0 i crkne) i vjerojatno više ne može pouzdano podržati hibernaciju kad je na dnu.
25.06.2009 | 14:15
Poanta spremiti RAM na disk a ostaviti RAM pod naponom je da se brze digne kad se bude restorao iz hibernacije...

• 3 (safe): Default behavior on Powerbook HD and later computers. RAM is still powered
on while sleeping. Wake up is fast. Safe sleep is enabled, so RAM contents are
also dumped to disk before going to sleep.

Daklem ovo je to, samo ne radi to po defaultu... ugl, ipak treba taj widget onda

komentari??
bok!
25.06.2009 | 15:10
Da, sad vidim da ovdje piše "before going to sleep". Na drugom mjestu piše "before shutting down".

Mene je to isto bilo zanimalo pa sam osluškivao disk kad bi ga poklopio i ne čuje se baš ništa. Ni "zuc". što nije baš za očekivati kad imaš 4 GB RAM. Pa zaključujem da je ovo ovdje napisano greška (lapsus?).

Uglavnom, ne treba ti taj widget. Pogledaj pdf na onom linku, tamo ti točno piše što u terminalu treba napraviti.
25.06.2009 | 17:22
Ha, izgleda da sam ja jedini koji ga baš gasim...ne znam ni sam zašto ali u mojoj glavi mi to izgleda puno sigurnije tijekom transporta (dakle raznog drmusanja u autu, odlaganja torbe koje ponekad moze biti i malo grublje i sl.)
Inače sam po prirodi ziheraš, vrlo često i bez razloga...
25.06.2009 | 19:07
što se mehaničkih šokova tiče, sve tri varijante su jednake. Kod hibernacije, sve, baš sve komponente računala se ugase jednako kao i kod "gašenja". Ja ga nikad ne "gasim" (Shut down).
26.06.2009 | 10:33
smayoo je napisao:
Da, sad vidim da ovdje piše "before going to sleep". Na drugom mjestu piše "before shutting down".

Mene je to isto bilo zanimalo pa sam osluškivao disk kad bi ga poklopio i ne čuje se baš ništa. Ni "zuc". što nije baš za očekivati kad imaš 4 GB RAM. Pa zaključujem da je ovo ovdje napisano greška (lapsus?).

Po defaultu kada ga stavis u sleep ili zaklopis ekran on ce snimiti dumpati memoriju na disk prije engo ode u sleep. Ja to jasno vidim po dvije stvari:
- nakon poklapanja vidis da jos neko vrijeme radi prije nego ode u sleep (takodjer imam 4GB)
- nekoliko puta mi je u toku sleepa potpuno ispraznio bateriju, i nakon spajanja na punjac digao se iz hibernacije.

To me cak nerviralo pa sam instalirao preference pane kojims am mogao iskljuciti to ponasanje i staviti da ima klasican sleep.

Predzadnja generacija MacBooka Pro, moguce da su kod novih nesto izmjenili.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 19 minuta
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Maxxy, Riba, robee, Anonimci (436)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO