... Molim stručan savjet/preporuku za najprikladniji best-buy hardware i software za digitalno bojanje ilustracija (za strip).
Wacomovi Cintiq Pro modeli otpadaju jer su mi preskupi. U obzir dolaze samo njegovi Bamboo stylusi u kombinaciji s nekim tabletom optimalnih performansi za digitalno bojanje u nekoj besplatnoj ili jeftinoj aplikaciji.
Koji OS izabrati?...
Koja bi bila optimalna veličina i rezolucija displaya?...
Na koje ostale specifikacije obratiti pažnju pri izboru?...
Evo nekoliko modela koji mi se čine prikladnima, a za koje bih volio čuti stručno mišljenje glede njihove upotrebljivosti za navedenu namjenu:
Druga stavka, koja nije tako važna ali je svakako dobrodošla, je mogućnost zaštite tableta od vode - dakle od slučajnih kapljica ili čak prolijevanja tekućine - te od udaraca.
- - -
Nravno, ako netko prodaje nešto (novo ili rabljeno) prikladno za ovu namjenu, a moglo bi se isprobati u konkretnim aplikacijama, otvoren sam za tu ponudu : )
Unaprijed zahvaljujem svima koji će mi pomoći svojim znanjem i podijeliti, eventualno, nešto od iskustva koje imaju na ovom području.
Puno je skuplji, ali za tvoje potrebe najbolji iPad Pro - i to ovaj novi tek predstavljen - ne 9.7", nego 10.5" - ali to košta sigurnih 10.000 kuna (sa stylusom i tipkovnicom), pa jebiga...
Pogledaj na YouTubeu najnoviji WWDC 2017 keynote, mada traje 2 sata, tu su ti predstavili taj iPad. Ti ne moraš kupiti tipkovnicu, ali predpostavljam da nećeš crtati sa prstom - već ćeš željeti stylus - to ti kod Applea podržava samo iPad Pro model. E sada, imaš ove postojeće (1. generacija - isto izvanredna, i koja se nalazi u našim dućanima) - a uskoro će doći ova druga generacija.
Ali, evo ti link iStylea za koliko najjeftinije možeš proći za tu prvu generaciju iPada Pro, koji ima promjer ekran 9.7". www.istyle.eu/hr/apple-ipad-pro-2016.htm...=2389&model=1103
Znači, vidjet ćeš - uzmeš model od 32 GB kapaciteta RAMA (što je po meni za tablet puno premalo, ali shvaćam te za lovu, pa ti pokušavam pomoći) i samo WiFi konekciju - bez LTE mobilne veze - stoji 5179 kn.
Još to je oko 1000 kn pencil, odnosno njihov stylus - koji iPad 2 ne podržava, ponavljam.
E sada, za ove druge tablete koje si naveo zaista ne znam - ali predpostavljam da je ipak ovo najbolji model.
Ali, tu je i 25% PDV (četvrtina cijene, nije to malo) - pa ako bi ga kupio vani, prošao bi znatno jeftinije.
Eto, razmisli...
I kako sam kažeš, pričekaj ostale savjete. Možda netko prodaje prvu generaciju na Njuškalu jeftinije ili tu na Oglasniku...
Da, čini mi se da bi mi ta kombinacija odgovara i bila dovoljna za moje potrebe. Ako na mobitelu u besplatnoj aplikaciji mogu dobiti crtež kao dolje, meni je to u redu : )
U stvari, najvažnje mi je da crtež koji unesem u aplikaciju (crtan olovkom ili crnim flomasterom) importiranjem ne izgubi na kvaliteti te da isti mogu obraditi u barem 2 layera. Zatim da ima 'undo' opciju te da eksportirani obojani crtež bude u rezoluciji i formatu optimalnom (zadovoljavajućem) za tisak. Podrazumijeva se da aplikacija ne bi smjela 'štekati' radi crteža od kojih 30 MB ili više (ne preko 100 MB).
Do sada sam crteže olovkom kolorirao ručno drvenim bojicama ali budući da mi to uzme puno vremena želio bih to skratiti digitalnim bojanjem na tabletu u nekoj besplatnoj ili jeftinoj aplikaciji. Evo primjera jedne sekvence stripa u dvije faze izrade...
... Jedna od stavki dodatne opreme je i nekakva navlaka koja bi iPad malo više zaštitila od vode (prskanja kapljica) ali i da bude kao 'protuklizna' podloga.
Ovo kućište možda ne bi bilo loše ali ga čini previše robusnim pa će možda otežavati crtanje zbog velikog razmaka od podloge do gornje plohe uređaja...
Pitanjce.
Jel mislis bojat direktno na ipadu? Ili bi ga koristio kao tablet spojen na komp pa onda farbao u npr. Photoshopu.
Astropad sluzi da ipad ima funkciju Wacom tableta (da upravljas kompom i uspitvidis sliku direktno na ipadu)
Ako zelis crtat samo na ioadu, postoji more aplikacija za ovo sto tebi treba.
Isprobao sam nekoliko i ostavio instalirane dvije pa cu pogledat kad dodjem doma.
Od covera koristim samo smart cover od applea tako ti oko tog ne mogu pomoc.
Pitanjce.
Jel mislis bojat direktno na ipadu? Ili bi ga koristio kao tablet spojen na komp pa onda farbao u npr. Photoshopu.
Možda je to dobro od Astropada jer manje opterećuje aplikaciju na iPadu (?!) ali mislio sam crno-bijeli crtež importirati u aplikaciju ipostaviti ga kao osnovni layer, a onda onda bojati 'iznad' njega. Na kraju bih sve layere spojio.
Neke besplate Android aplikacije za crtanje imaju layare pa očekujem da bih našao i neku za iPad.
Ne želim za bojanje koristiti neki skupi program poput Photoshopa već nešto besplatno ili jeftino. Bitno mi je da na kraju dobijem crtež koji može u tisak.
Ako bi aplikacija koju nađem bila skromnih mogućnosti (poluprofesionalna) te ne bi nudila konveziju boja RGB u CMYK i formata JPG u TIFF to može naknadno odraditi i grafičar u pripremi časopisa.
Čovječe - pohvalim čovjeka na temi grupnog chata - mislit će da sam lud
iMo - imaš dara za crtanje. Pretpostavljam da ni papiru pet puta bolji - jer nekako imam osjećaj da je uz sve te styluse i ekrane još uvijek ipak teže nacrtati kako spada na ekranu nego na papiru.
Ne znam - možda se varam. Ali stvarno lijepo crtaš.
iMo - imaš dara za crtanje. Pretpostavljam da ni papiru pet puta bolji - jer nekako imam osjećaj da je uz sve te styluse i ekrane još uvijek ipak teže nacrtati kako spada na ekranu nego na papiru.
Hvala : )
Slično tebi ja se divim gledajući na internetu bezbroj prekrasnih ilustracija - što digitalnih, što "starinskim" tehnikama napravljenih - onih koji me stalno posjećaju da se taj posao može odraditi još puno bolje : )
Dakle, da se vratim na početnu namjeru: želja mi je skratiti vrijeme bojanja jer se rad drvenim bojicama ne isplati, a i važan nedostatak je manjak opcije "undo" ; )
Budući da želim "težinu" ilustracije staviti na ručni rad olovkom i crnim drvenim bojicama, ne želim previše ulagati u bojanje. Bitno mi je da imam kakav-takav kolorirani "premaz" koji će crtežu dati malo živosti, jer to traži publika kojoj je strip namijenjen.
Hvala : )
Slično tebi ja se divim gledajući na internetu bezbroj prekrasnih ilustracija - što digitalnih, što "starinskim" tehnikama napravljenih - onih koji me stalno posjećaju da se taj posao može odraditi još puno bolje : )
Dakle, da se vratim na početnu namjeru: želja mi je skratiti vrijeme bojanja jer se rad drvenim bojicama ne isplati, a i važan nedostatak je manjak opcije "undo" ; )
Budući da želim "težinu" ilustracije staviti na ručni rad olovkom i crnim drvenim bojicama, ne želim previše ulagati u bojanje. Bitno mi je da imam kakav-takav kolorirani "premaz" koji će crtežu dati malo živosti, jer to traži publika kojoj je strip namijenjen.
Da, uistinu lijepo! Stvarno treba talenta za to! Svaka čast!
Možda upadam onako, laički, ko padobranac, ali možda bi potraga mogla ići u smjeru software-a, koji bi skicu / ilustraciju, koju na papiru naslikaš olovkom, mogao (skeniranu) obojati po tvojoj želji?
Nisam stručan, pa mi nijedan sw ne pada na pamet, ali znači - crtanje na papiru, a onda bojanje u aplikaciji. U tome slučaju, hardware nebi bio toliko važan.
Možda upadam onako, laički, ko padobranac, ali možda bi potraga mogla ići u smjeru software-a, koji bi skicu / ilustraciju, koju na papiru naslikaš olovkom, mogao (skeniranu) obojati po tvojoj želji? Nisam stručan, pa mi nijedan sw ne pada na pamet, ali znači - crtanje na papiru, a onda bojanje u aplikaciji. U tome slučaju, hardware nebi bio toliko važan.
Hvala na podršci : )
Da, upravo to i trebam - hardware i software za digitalno bojanje skeniranih, rukom nacrtanih ilustracija : )
Sada se stvarno miješam di mi nije mjesto, ali kao da se sjećam da je jednom napisao da je negdje u Australiji, ili Novom Zelandu.
Možda griješim - ali netko od Jabučara jest sigurno tamo.
Ali ne gubi nadu, možda su mi sive stanice otišle skroz pa je čovjek baš di ga trebaš
cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti
Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni
drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor
smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci