23.06.2014 | 14:16
To sa skidanjem 4GB odjednom te upozori kod pokretanja, tako da imaš mogućnost odgoditi download za kasnije, kad ti odgovara. Meni je to puno bolje nego da si nešto platio, a nemaš skinuto dok ti ne zatreba jer ti se može desiti da zaboraviš to na vrijeme downloadati, može ti se dogoditi neplanirana promjena plana, svašta...
Jedino bi trebali imati jasno istaknuto upozorenje da ako napraviš update aplikacije nakon toga navigacija nije upotrebljiva dok je ne pokreneš prvi put i napraviš update karata iz nje.
@Zvone6: taj live traffic update nisam ni pokušao koristiti već neko dulje vrijeme, ali onda kad sam zadnji put to probao (ima jedno 5 godina), ispalo je da je to teško s*anje i marketinška podvala jer:
- dobiješ informacije o neočekivanim problemima na cesti (tipa prometne nesreće i gužve, odnosno zastoji), ali jedino u Njemačkoj su one dovoljno detaljne da budu upotrebljive (npr. u Italiji bi informacija bila da je na tom km autoceste zastoj, ali ne i u kojem smjeru pa bi te navigacija bezveze skrenula da voziš 40 km po lokalnim cestama, a u tvom smjeru sve superprohodno)
- *NE* dobiješ informacije o planiranim radovima na pojedinim odsječcima autocesta (što je zapravo puno važnije od ovog gore jer opet npr. u Njemačkoj još nikad nisam putovao autom, a da se nisam vozio makar 10 km po dionici gdje su radovi, a na neki sudar ili ozbiljniji neplanirani zastoj sam naletio 5-6x u 10 godina), a to jako bitno određuje koliko ti vremena treba do odredišta pa ti može odabrati kardinalno krivu rutu ako je odabireš po kriteriju "najbrža ruta"
- u svim zemaljama taj live traffic update kasni za npr. radio obavijestima. U Italiji i više sati, a u Njemačkoj 15-20 min. Kad se voziš po nekom vrlo gustom području koje je isprekrižano mrežom spojnih krakova, vanjskih i unutarnjih obilaznica i sl. (npr. Ruhrgebiet, München, Frankfurt...) tih 15-20 min kašnjenja je često odlučujuće. Ja čujem na lokalnom radiju da je, ne znam, A3 Aschaffenburg richtung Offenbach 6km Stau još dok sam pred Aschaffenburgom i okrenem odmah na A45 pa naokolo preko Hanau, a navigacija dobije tu istu informaciju dok sam već prošao Hanau (dakle dok bi već debelo stajao u toj koloni da nisam čuo obavijest na radiju).
Nadam se da su do sada bitno popravili tu uslugu jer ako nisu, ne isplati se za nju dati ni kune.