HR znakovi (od Panthera?)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR znakovi (od Panthera?)

• MAK
  • Korisnik
  • 13
02.09.2003 | 04:49
Zanima me finalno rjesenje: kombinacija stabilnog HR keyboard layouta (vidjet cete kako to opisujem) i koristenja HR znakova pod UTF-8 i UTF-16, te konverzije tekst dokumenata koje dolaze s raznih strana (ukljucivo i staru HR verziju do MacOS 9).
S obzirom na prirodu posla, vec dugo nisam bio u prilici da se zabavim rjesavanjem nekih dubljih problema, ali mi se cini da bih u ovo zagrizao. Polako ali sigurno, pa makar me rjesenje - s neke druge strane - prestiglo. ne znam kako vi, ali meni su takva iskustva uvijek bila dugorocno jako korisna!
Zato sam pripremio jedan svoj interni papiric/podsjetnik sa startnim popisom problema. Tek toliko da si sistematiziram "ulaz". Iskrcat cu ga nekamo u rubrike...
02.09.2003 | 10:21
I? Di je? 8-)

GANDALf
02.09.2003 | 10:39
Jos je u karanteni jer nisam shvatio sto bih s tim )))
MAK, pomagaj!
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
02.09.2003 | 20:55
Za Ribu: Bio sam na Rubrikama, odabrao si MacOS X, dao naslov (ne sjecam se vise kako, ali je bilo nadahnuto ) i kad sam ga htio iskrcati kao file - jer sam ga pisao u TextEditu, ali sam ga mislio slati s drugoga mjesta i iz devetke - nije islo. Zato sam ga poslao kao file Davoru da ga iskrca na to mjesto, vec pod nekim naslovom. Npr. ovim pod kojim brbljamo.
Stovise, prilozio sam i sliku koju sam pokusao uvaliti jer je na formularu ponudjeno (pa se Explorer pod devetkom objesio).
Naravno, u onu skulju - shvatio sam - trebao sam ga napisati (nije bas ergonomski za nesto vec napisano, a jos manje nenapisano). Na stroju kojim sam browsao nisam mogao otvoriti, pa kopirati, ulijepiti. Eto, odatle posiljka.
02.09.2003 | 21:57
Sve je jasno, dobio sam materijal. Bit ce sutra gore.
03.09.2003 | 18:30
I gdje je materijal ?
03.09.2003 | 18:38
Eno ga tamo!
Oni kojima se ne da lutati po siteu ima novi modul s desne strane "novi članci" sa linkovima na zadnjih 5 dodanih!
03.09.2003 | 18:45
Našao sam.

A i komentar ću kao članak...
03.09.2003 | 19:40
Ipak ću ovdje, ....mali mi je onaj prozor za raspisati se....

Prvo: treba napraviti HR tipkovnicu koja će se ponašati kao potpuna sistemska.

Komentar: dosadašnja sistemska ("Croatian" u Pantheru) Unicode tipkovnica (keyboard layout) funkcionira u Cocoa aplikacijama, a u Finderu nije zasjenjena samo kada se (pre)imenuju datoteke i mape. Za razliku od njih, stara (OS9) tipkovnica ("Hrvatski&quot
i CE tipkovnica (ne znam je li ona "divlja" ili je službeno podržana, a ima je iz nekoliko izvora uključujući i akademske slavističke izvore na zapadnim sveučilištima) funkcioniraju kao izabrani default u Finderu.
Kako i zašto tako? Hrvatska Unicode tipkovnica morala bi imati postojano svojstvo da ostane aktivna u svim ambijentima (Carbon, Cocoa, svejedno) kao sistemski odabrana.

Takva tipkovnica (layout) za sada je teško moguće izvesti i to zbog toga što sadašnje Carbon aplikacije ne podržavaju unicode, a ne podržavaju niti unicode input jer su napravljene prije "Cocoa in Carbon" featura u novom Carbon Libu... Finder je jedini koji to donekle dopušta (na njemu se i testira) ali je radi kompaktibilnosti default layout za njegovo korištenje Roman...

Postojeća Roman tipkovnica za 10.2 koristi "otvorenost" BSD Unixa tako da unutar sebe sadrži i Roman i Unicode Layout koji se na nivou Aque vidi kao Roman, no sam sistem kuži da je unutar istoga još i 'uchr' resource pa kada radi sa native Cocoa aplikacijom koristi taj. Naravno to je "prljavo" rješenje ali je više-manje funkcionalno. Problemi se javljaju sa 10.2.4 i novijim jer je tu postavljen novi Carbon lib koji ima u sebi "Cocoa in Carbon" i koji silom pokušava koristiti unicode input pa ga translatirati na mac-roman, no to ne uspijeva zbog loše kompajliranih aplikacija, ....to bi moglo i trebalo biti riješeno kada izađe finalna verzija Panthera jer će većina "Velikih" biti primorana izdati update za svoje aplikacije ili čak i nove verzije radi kompaktibilnosti sa novim sistemom i narečenim Carbon libom. Naravno nakon ovih updateova i novog sistema mogla bi nestati potreba za Roman i CE Layoutima, te bi nam ostao samo funkcionalan unicode....

Što se tiće sadašnje CE tipkovnice ona neće biti nikada napravljena tako da zadovoljava korisnike u HR (sa đ i Đ) jer je Apple-ov CE baziran na ISO 8859-1 standardu, a nigdje nije predviđen unos baziran na ISO 8859-2 (u biti je jer su i HRRoman i HRUnicode bazirani na njemu, ali se to nikako ne može primjeniti na CE). Rješenje za to je opisano gore i nadajmo se da će biti uskoro ostvareno.

Glede sadašnjeg stanja sa CE, da se i to riješiti, ali je postupak malko kompliciraniji i ja ga ne želim samo tako dati za "kikiriki".
A osim toga uskoro će nestati potreba za njim...

Daklem, riješenje je blizu, praktički tu, samo treba čekati, ali ne Apple HR nego Apple Inc. i njihov novi sistem, a onda i prve update aplikacija za "kompaktibilnost" sa novim OS-om.... ništa neće biti dok Pantera ne izađe, ...a onda još mjesec-dva updatea...

S tim gore sam pokrio sve MAK-ove točke.... koliko toga će biti ostvareno vidjeti ćemo... do tada kao i do sada - improvizacija i krpanje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 19 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO