HR znakovi (od Panthera?)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR znakovi (od Panthera?)

02.09.2003 | 04:49
Zanima me finalno rjesenje: kombinacija stabilnog HR keyboard layouta (vidjet cete kako to opisujem) i koristenja HR znakova pod UTF-8 i UTF-16, te konverzije tekst dokumenata koje dolaze s raznih strana (ukljucivo i staru HR verziju do MacOS 9).
S obzirom na prirodu posla, vec dugo nisam bio u prilici da se zabavim rjesavanjem nekih dubljih problema, ali mi se cini da bih u ovo zagrizao. Polako ali sigurno, pa makar me rjesenje - s neke druge strane - prestiglo. ne znam kako vi, ali meni su takva iskustva uvijek bila dugorocno jako korisna!
Zato sam pripremio jedan svoj interni papiric/podsjetnik sa startnim popisom problema. Tek toliko da si sistematiziram "ulaz". Iskrcat cu ga nekamo u rubrike...
02.09.2003 | 10:21
I? Di je? 8-)

GANDALf
02.09.2003 | 10:39
Jos je u karanteni jer nisam shvatio sto bih s tim )))
MAK, pomagaj!
02.09.2003 | 20:55
Za Ribu: Bio sam na Rubrikama, odabrao si MacOS X, dao naslov (ne sjecam se vise kako, ali je bilo nadahnuto ) i kad sam ga htio iskrcati kao file - jer sam ga pisao u TextEditu, ali sam ga mislio slati s drugoga mjesta i iz devetke - nije islo. Zato sam ga poslao kao file Davoru da ga iskrca na to mjesto, vec pod nekim naslovom. Npr. ovim pod kojim brbljamo.
Stovise, prilozio sam i sliku koju sam pokusao uvaliti jer je na formularu ponudjeno (pa se Explorer pod devetkom objesio).
Naravno, u onu skulju - shvatio sam - trebao sam ga napisati (nije bas ergonomski za nesto vec napisano, a jos manje nenapisano). Na stroju kojim sam browsao nisam mogao otvoriti, pa kopirati, ulijepiti. Eto, odatle posiljka.
02.09.2003 | 21:57
Sve je jasno, dobio sam materijal. Bit ce sutra gore.
03.09.2003 | 18:30
I gdje je materijal ?
03.09.2003 | 18:38
Eno ga tamo!
Oni kojima se ne da lutati po siteu ima novi modul s desne strane "novi članci" sa linkovima na zadnjih 5 dodanih!
03.09.2003 | 18:45
Našao sam.

A i komentar ću kao članak...
03.09.2003 | 19:40
Ipak ću ovdje, ....mali mi je onaj prozor za raspisati se....

Prvo: treba napraviti HR tipkovnicu koja će se ponašati kao potpuna sistemska.

Komentar: dosadašnja sistemska ("Croatian" u Pantheru) Unicode tipkovnica (keyboard layout) funkcionira u Cocoa aplikacijama, a u Finderu nije zasjenjena samo kada se (pre)imenuju datoteke i mape. Za razliku od njih, stara (OS9) tipkovnica ("Hrvatski&quot
i CE tipkovnica (ne znam je li ona "divlja" ili je službeno podržana, a ima je iz nekoliko izvora uključujući i akademske slavističke izvore na zapadnim sveučilištima) funkcioniraju kao izabrani default u Finderu.
Kako i zašto tako? Hrvatska Unicode tipkovnica morala bi imati postojano svojstvo da ostane aktivna u svim ambijentima (Carbon, Cocoa, svejedno) kao sistemski odabrana.

Takva tipkovnica (layout) za sada je teško moguće izvesti i to zbog toga što sadašnje Carbon aplikacije ne podržavaju unicode, a ne podržavaju niti unicode input jer su napravljene prije "Cocoa in Carbon" featura u novom Carbon Libu... Finder je jedini koji to donekle dopušta (na njemu se i testira) ali je radi kompaktibilnosti default layout za njegovo korištenje Roman...

Postojeća Roman tipkovnica za 10.2 koristi "otvorenost" BSD Unixa tako da unutar sebe sadrži i Roman i Unicode Layout koji se na nivou Aque vidi kao Roman, no sam sistem kuži da je unutar istoga još i 'uchr' resource pa kada radi sa native Cocoa aplikacijom koristi taj. Naravno to je "prljavo" rješenje ali je više-manje funkcionalno. Problemi se javljaju sa 10.2.4 i novijim jer je tu postavljen novi Carbon lib koji ima u sebi "Cocoa in Carbon" i koji silom pokušava koristiti unicode input pa ga translatirati na mac-roman, no to ne uspijeva zbog loše kompajliranih aplikacija, ....to bi moglo i trebalo biti riješeno kada izađe finalna verzija Panthera jer će većina "Velikih" biti primorana izdati update za svoje aplikacije ili čak i nove verzije radi kompaktibilnosti sa novim sistemom i narečenim Carbon libom. Naravno nakon ovih updateova i novog sistema mogla bi nestati potreba za Roman i CE Layoutima, te bi nam ostao samo funkcionalan unicode....

Što se tiće sadašnje CE tipkovnice ona neće biti nikada napravljena tako da zadovoljava korisnike u HR (sa đ i Đ) jer je Apple-ov CE baziran na ISO 8859-1 standardu, a nigdje nije predviđen unos baziran na ISO 8859-2 (u biti je jer su i HRRoman i HRUnicode bazirani na njemu, ali se to nikako ne može primjeniti na CE). Rješenje za to je opisano gore i nadajmo se da će biti uskoro ostvareno.

Glede sadašnjeg stanja sa CE, da se i to riješiti, ali je postupak malko kompliciraniji i ja ga ne želim samo tako dati za "kikiriki".
A osim toga uskoro će nestati potreba za njim...

Daklem, riješenje je blizu, praktički tu, samo treba čekati, ali ne Apple HR nego Apple Inc. i njihov novi sistem, a onda i prve update aplikacija za "kompaktibilnost" sa novim OS-om.... ništa neće biti dok Pantera ne izađe, ...a onda još mjesec-dva updatea...

S tim gore sam pokrio sve MAK-ove točke.... koliko toga će biti ostvareno vidjeti ćemo... do tada kao i do sada - improvizacija i krpanje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 23 sati
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Riba, tino1, Yonkis, ZeljkoB, Anonimci (615)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO