03.09.2003 | 19:40
Ipak ću ovdje, ....mali mi je onaj prozor za raspisati se....
Prvo: treba napraviti HR tipkovnicu koja će se ponašati kao potpuna sistemska.
Komentar: dosadašnja sistemska ("Croatian" u Pantheru) Unicode tipkovnica (keyboard layout) funkcionira u Cocoa aplikacijama, a u Finderu nije zasjenjena samo kada se (pre)imenuju datoteke i mape. Za razliku od njih, stara (OS9) tipkovnica ("Hrvatski"
i CE tipkovnica (ne znam je li ona "divlja" ili je službeno podržana, a ima je iz nekoliko izvora uključujući i akademske slavističke izvore na zapadnim sveučilištima) funkcioniraju kao izabrani default u Finderu.
Kako i zašto tako? Hrvatska Unicode tipkovnica morala bi imati postojano svojstvo da ostane aktivna u svim ambijentima (Carbon, Cocoa, svejedno) kao sistemski odabrana.
Takva tipkovnica (layout) za sada je teško moguće izvesti i to zbog toga što sadašnje Carbon aplikacije ne podržavaju unicode, a ne podržavaju niti unicode input jer su napravljene prije "Cocoa in Carbon" featura u novom Carbon Libu... Finder je jedini koji to donekle dopušta (na njemu se i testira) ali je radi kompaktibilnosti default layout za njegovo korištenje Roman...
Postojeća Roman tipkovnica za 10.2 koristi "otvorenost" BSD Unixa tako da unutar sebe sadrži i Roman i Unicode Layout koji se na nivou Aque vidi kao Roman, no sam sistem kuži da je unutar istoga još i 'uchr' resource pa kada radi sa native Cocoa aplikacijom koristi taj. Naravno to je "prljavo" rješenje ali je više-manje funkcionalno. Problemi se javljaju sa 10.2.4 i novijim jer je tu postavljen novi Carbon lib koji ima u sebi "Cocoa in Carbon" i koji silom pokušava koristiti unicode input pa ga translatirati na mac-roman, no to ne uspijeva zbog loše kompajliranih aplikacija, ....to bi moglo i trebalo biti riješeno kada izađe finalna verzija Panthera jer će većina "Velikih" biti primorana izdati update za svoje aplikacije ili čak i nove verzije radi kompaktibilnosti sa novim sistemom i narečenim Carbon libom. Naravno nakon ovih updateova i novog sistema mogla bi nestati potreba za Roman i CE Layoutima, te bi nam ostao samo funkcionalan unicode....
Što se tiće sadašnje CE tipkovnice ona neće biti nikada napravljena tako da zadovoljava korisnike u HR (sa đ i Đ) jer je Apple-ov CE baziran na ISO 8859-1 standardu, a nigdje nije predviđen unos baziran na ISO 8859-2 (u biti je jer su i HRRoman i HRUnicode bazirani na njemu, ali se to nikako ne može primjeniti na CE). Rješenje za to je opisano gore i nadajmo se da će biti uskoro ostvareno.
Glede sadašnjeg stanja sa CE, da se i to riješiti, ali je postupak malko kompliciraniji i ja ga ne želim samo tako dati za "kikiriki".
A osim toga uskoro će nestati potreba za njim...
Daklem, riješenje je blizu, praktički tu, samo treba čekati, ali ne Apple HR nego Apple Inc. i njihov novi sistem, a onda i prve update aplikacija za "kompaktibilnost" sa novim OS-om.... ništa neće biti dok Pantera ne izađe, ...a onda još mjesec-dva updatea...
S tim gore sam pokrio sve MAK-ove točke.... koliko toga će biti ostvareno vidjeti ćemo... do tada kao i do sada - improvizacija i krpanje.