Baza podataka - problem sa nekoliko many-to-many
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Baza podataka - problem sa nekoliko many-to-many

09.01.2011 | 15:04
Radim jednu bazu, nije prebitno al eto u MYSQL-u, i imam problem s tim što imam nekoliko tablica koje su povezane sa many-to-many vezom.

Primjerice, studenti, nastavnici, kolegiji, fakulteti.

Jedan student može slušati više kolegija
Jedan kolegij može držati više nastavnika
Jedan nastavnik može raditi na više fakulteta

Kad su samo dvije tablice npr. studenti i nastavnici, onda jednostavno napravim "presječnu" tablicu studenti_nastavnici gdje su primarni ključevi u tablicama studenti i nastavnici ovdje strani ključevi i tvore kompozitni primarni ključ.

No ovdje imam 4 takve tablice i sad ne znam kako pristupiti:

1. napraviti tablicu studenti_nastavnici_kolegiji_fakulteti po uzoru na gornje rješenje
2. napraviti prvo presječne tablice studenti_nastavnici, nastavnici_kolegiji, kolegiji_fakulteti pa onda neku novu presječnu za ove tri
3. nešto treće
09.01.2011 | 20:47
Nisam baš neki stručnjak, ali ja mislim da bi trebo napraviti tablice kolegij_nastavnik, nastavnik_fakultet i student_kolegij. Mislim da bi to izgledalo ovako.
bp.jpg
Onda samo veze treba pretvoriti u tablice.
09.01.2011 | 22:20
john_st je napisao:
No ovdje imam 4 takve tablice i sad ne znam kako pristupiti:

pristup ovisi o povezanosti tih relacija. Da li su relacije uvijek povezane ili nisu nužno?

1. napraviti tablicu studenti_nastavnici_kolegiji_fakulteti po uzoru na gornje rješenje

To je najlakši način ako si siguran da uvijek i u svakom slučaju možeš svakoj trojci (nastavnik, kolegij, fakukltet) dodijeliti makar jednog studenta. Ako ne možeš (ako u određenim akademskim godinama neke izborne kolegije ne upiše nijedan student), onda ne možeš imati ovakav pristup, odnosno moraš dozvoliti da referenca na studente ostane prazna.

2. napraviti prvo presječne tablice studenti_nastavnici, nastavnici_kolegiji, kolegiji_fakulteti pa onda neku novu presječnu za ove tri]

Razmisli da li za kolegiji-fakulteti moraš ovo izvoditi ili možeš kolegiji fakulteti postaviti kao one-to-many (uz svaki kolegij postaviš relacijsku referencu na njegov fakultet). Sumnjam da je postoji kolegij koji se baš na dlaku pljunuto do u minutu isto predaje na različitim fakultetima, čak i ako se zove baš isto.

Osim toga, razmisli da li ti relacija studenti-nastavnici daje dovoljno informacija. Ako nastavnik predaje više kolegija, ti onda na temelju relacije studenti-nastavnici ne znaš točno koje kolegije ti studenti slušaju. Također, ako slušaju više kolegija kod istog nastavnika, nemaš mogućnost prikazati više od jedne ovakve relacije.

Dakle, po mom mišljenju:

kolegij (oo) - fakultet (1)

kolegij (oo) - nastavnik (oo) - student (oo)

kolegij (oo) - nastavnik (oo) relaciju dobivaš SQL querijem na gornju trostruku relaciju:

SELECT DISTINCT kolegij, nastavnik FROM kolegij-nastavnik-student;

tako da je ne moraš čuvati posebno.

Međutim, kako sam ranije napisao, moraš dozvoliti da polje "student" može biti null.

3. nešto treće

Ako želiš sve napraviti striktno by the book, onda

kolegij (oo) - fakultet (1)

rKN: kolegij (oo) - nastavnik (oo)

rKN (oo) - student (oo)
09.01.2011 | 22:38
Taman sam htio napisati (više manje) ovo što je napisao smayoo, dok sam kliknuo Odgovori - eto njegovog

Smayoova druga solucija ima dobru i lošu stranu jer točno znaš kod kojeg nastavnika je student - ako student može biti samo kod jednog od nastavnika (recimo, rade se grupe za predavanja ili labose) onda je to dobro. Ako student može/mora biti kod više od jednog nastavnika (recimo, na ispit može doći bilo kod A bilo kod B, bilo kod C), onda moraš imati tri zapisa o istoj stvari (s jednim, drugim i trećim nastavnikom), ili uvesti dodatni podatak (npr. ubaciti umjesto nastavnika podatak o grupi, i imati kolegij_grupa_student i kolegij_grupa_nastavnik, u kojima će u prvoj tablici studenti biti pridjeljeni grupama, a u drugoj nastavnici grupama ).

Ako radiš nešto ozbiljnije svaka solucija (i by the book, i sve između) će imati problema, imali smo jedan prekinuti projekt na kojem smo izvrtili nekih 3-4 načina povezivanja baš ovih podataka i svi imaju nekakav plus i nekakav minus. Na kraju se zadovoljiš s nečim, i programiraš dalje
09.01.2011 | 23:34
hvala momcovi! prostudiram šta napisaste pa se javim s reakcijama.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 11 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO