Baza podataka - problem sa nekoliko many-to-many
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Baza podataka - problem sa nekoliko many-to-many

09.01.2011 | 15:04
Radim jednu bazu, nije prebitno al eto u MYSQL-u, i imam problem s tim što imam nekoliko tablica koje su povezane sa many-to-many vezom.

Primjerice, studenti, nastavnici, kolegiji, fakulteti.

Jedan student može slušati više kolegija
Jedan kolegij može držati više nastavnika
Jedan nastavnik može raditi na više fakulteta

Kad su samo dvije tablice npr. studenti i nastavnici, onda jednostavno napravim "presječnu" tablicu studenti_nastavnici gdje su primarni ključevi u tablicama studenti i nastavnici ovdje strani ključevi i tvore kompozitni primarni ključ.

No ovdje imam 4 takve tablice i sad ne znam kako pristupiti:

1. napraviti tablicu studenti_nastavnici_kolegiji_fakulteti po uzoru na gornje rješenje
2. napraviti prvo presječne tablice studenti_nastavnici, nastavnici_kolegiji, kolegiji_fakulteti pa onda neku novu presječnu za ove tri
3. nešto treće
09.01.2011 | 20:47
Nisam baš neki stručnjak, ali ja mislim da bi trebo napraviti tablice kolegij_nastavnik, nastavnik_fakultet i student_kolegij. Mislim da bi to izgledalo ovako.
bp.jpg
Onda samo veze treba pretvoriti u tablice.
09.01.2011 | 22:20
john_st je napisao:
No ovdje imam 4 takve tablice i sad ne znam kako pristupiti:

pristup ovisi o povezanosti tih relacija. Da li su relacije uvijek povezane ili nisu nužno?

1. napraviti tablicu studenti_nastavnici_kolegiji_fakulteti po uzoru na gornje rješenje

To je najlakši način ako si siguran da uvijek i u svakom slučaju možeš svakoj trojci (nastavnik, kolegij, fakukltet) dodijeliti makar jednog studenta. Ako ne možeš (ako u određenim akademskim godinama neke izborne kolegije ne upiše nijedan student), onda ne možeš imati ovakav pristup, odnosno moraš dozvoliti da referenca na studente ostane prazna.

2. napraviti prvo presječne tablice studenti_nastavnici, nastavnici_kolegiji, kolegiji_fakulteti pa onda neku novu presječnu za ove tri]

Razmisli da li za kolegiji-fakulteti moraš ovo izvoditi ili možeš kolegiji fakulteti postaviti kao one-to-many (uz svaki kolegij postaviš relacijsku referencu na njegov fakultet). Sumnjam da je postoji kolegij koji se baš na dlaku pljunuto do u minutu isto predaje na različitim fakultetima, čak i ako se zove baš isto.

Osim toga, razmisli da li ti relacija studenti-nastavnici daje dovoljno informacija. Ako nastavnik predaje više kolegija, ti onda na temelju relacije studenti-nastavnici ne znaš točno koje kolegije ti studenti slušaju. Također, ako slušaju više kolegija kod istog nastavnika, nemaš mogućnost prikazati više od jedne ovakve relacije.

Dakle, po mom mišljenju:

kolegij (oo) - fakultet (1)

kolegij (oo) - nastavnik (oo) - student (oo)

kolegij (oo) - nastavnik (oo) relaciju dobivaš SQL querijem na gornju trostruku relaciju:

SELECT DISTINCT kolegij, nastavnik FROM kolegij-nastavnik-student;

tako da je ne moraš čuvati posebno.

Međutim, kako sam ranije napisao, moraš dozvoliti da polje "student" može biti null.

3. nešto treće

Ako želiš sve napraviti striktno by the book, onda

kolegij (oo) - fakultet (1)

rKN: kolegij (oo) - nastavnik (oo)

rKN (oo) - student (oo)
09.01.2011 | 22:38
Taman sam htio napisati (više manje) ovo što je napisao smayoo, dok sam kliknuo Odgovori - eto njegovog

Smayoova druga solucija ima dobru i lošu stranu jer točno znaš kod kojeg nastavnika je student - ako student može biti samo kod jednog od nastavnika (recimo, rade se grupe za predavanja ili labose) onda je to dobro. Ako student može/mora biti kod više od jednog nastavnika (recimo, na ispit može doći bilo kod A bilo kod B, bilo kod C), onda moraš imati tri zapisa o istoj stvari (s jednim, drugim i trećim nastavnikom), ili uvesti dodatni podatak (npr. ubaciti umjesto nastavnika podatak o grupi, i imati kolegij_grupa_student i kolegij_grupa_nastavnik, u kojima će u prvoj tablici studenti biti pridjeljeni grupama, a u drugoj nastavnici grupama ).

Ako radiš nešto ozbiljnije svaka solucija (i by the book, i sve između) će imati problema, imali smo jedan prekinuti projekt na kojem smo izvrtili nekih 3-4 načina povezivanja baš ovih podataka i svi imaju nekakav plus i nekakav minus. Na kraju se zadovoljiš s nečim, i programiraš dalje
09.01.2011 | 23:34
hvala momcovi! prostudiram šta napisaste pa se javim s reakcijama.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, jura22, Riba, rkoren5, robee, tino1, Anonimci (326)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO