n00b moli za pomoć
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

n00b moli za pomoć

14.07.2011 | 18:44
Prilikom samog starta učenja C++ odmah mi se stvorila konfuzija:unsure: oko proceduralnog i strukturnog programiranja.Volio bih ako bi netko bio voljan opisati mi razliku između ta dva pojma.Hvala unaprijed.
14.07.2011 | 19:03
Joj, ovo je najbolje praviti se da znaš što to znači, a u stvari ignorirati sve što razglaba na ovu temu.

To je bilo relevantno u staro doba kad su jezici poput klasičnog asemblera i klasičnog basica promicali način pisanja programa koji nije proceduralan a tijek izvođenja se kontrolirao naredbom GOTO (odnosno JUMP). Iz nekog razloga postojala je gomila ljudi koja u tome nije vidjela nikakav problem, ali takvi su nastavili programirati u klasičnom Basicu sve dok nisu izumrli (čitaj: prešli na neki drugi posao).

Danas je to više manje nevažno. Izuzev par skript jezika, svi ostali organiziraju source code u funkcije, metode ili procedure, tijek se kontrolira pomoću naredbi if, while, do..while, switch i slično tako da sada realno postoji podjela na objektne i proceduralne jezike, te eventualno drugi tip podjele: statically typed vs dynamically typed jezici.
14.07.2011 | 19:51
Hvala na tekstu.Usmjerilo me na malo istraživanje i sada me zanima da li sam dobro shvatio.Znači prije toga(proceduralnog programiranja) nisu postojale if-then else konstrukcije kao ni petlje?

Eh da pravi problem je bio to što nisam znao koje su podjele u programiranju odnosno svugdje sam naišao na različite podjele.Zanima me da li je ovo dobra podjela?

1. Imperativni (proceduralni) programski jezici (C, Pascal, Modula-2, Basic, Fortran,..)
2. Objektno orijentirani programski jezici (C++, Java, C#, Eiffel, Objective C, Smaltalk,
Modula-3, ..)
3. Funkcionalni programski jezici (Lisp, Sheme, ML, Haskel..)
4. Logički programski jezici (Prolog)
5. Jezici specijalne namjene: pretraživanje baza podataka (SQL), vizuelno programiranje
(Delphi, Visual Basic), uređivanje teksta (Perl, TeX, HTML), matematički proračuni (Matlab).
14.07.2011 | 20:47
Nema "dobre" podjele. Ima samo različitih podjela po različitim kriterijima - i ova tvoja je jedna od njih.

IgorD te lijepo upozorio da ignoriraš sve što se razglaba na tu temu - jer alternativa je da proučiš cijelo gradivo i shvatiš da se i najobjektivnije objektivno programiranje, iz perspektive računala koje taj kod u konačnici izvršava, svodi na istu onu logiku od koje programeri godinama pokušavaju pobjeći (uključno s korištenjem GOTO naredbe). Razlog za to je u prirodi samog računala, odnosno načina na koji obrađuje podatke.

Strukturno programiranje (s početka priče) je programiranje u kojem se tijek programa sastoji od osnovnih konstrukcija predvidive logičke strukture: sekvenci (slijed naredbi koje se izvršavaju jedna za drugom), odluka (nekakav if-then-else) i iteracija (petlje).

Proceduralno programiranje u sebi sadrži paradigmu strukturnog programiranja - poštuje ideju korištenja spomenutih logičkih konstrukcija. Ali, dijelom i zbog čitljivosti koda, pojedine "grupe naredbi" odvaja u procedure koje se potom pozivaju kao "jedna naredba".

Dakle, odgovor na tvoje pitanje jesu li prije proceduralnog programiranja postojale if-then-else konstrukcije i petlje, glasi: jesu. Došle su s paradigmom strukturnog programiranja.
14.07.2011 | 22:41
Ja ipak mislim da navedena podjela nije dobra, jer nije konzistentna. Osobito mi je zabavno ono o jezicima specijalne namjene za vizualno programiranje (Delphi, Visual Basic) Ta mi podjela djeluje kao da ju je napisao netko tko je proveo manje od 10 sati svog života efektivno programirajući u ikojem jeziku.

Razliku između strukturiranog i proceduralnog programiranja ne može se dati jer je strukturirano programiranje podskup proceduralnog programiranja. A neki strukturirani jezici su ujedno i objektni. Što ne znači da nisu proceduralni. Jesu, itekako. Objektna organizacija kôda samo je stvar forme. Suštinske razlike nema (kao što reče Đipi).
14.07.2011 | 23:11
Objektna organizacija kôda samo je stvar forme.

Kako to misliš? Pa nije poanta objektnog programiranja u "organizaciji koda". Odnosno je, manjim dijelom (u smislu preglednosti, ali to je nebitno u kontekstu) - većim je u načinu njegovog korištenja (kad objektu X kažemo da napravi Y i ne zamaramo se razmišljanjem KAKO će to napraviti).
14.07.2011 | 23:52
Zapravo su svi današnji jezici relativno dobri. Strašno je bilo u ono doba kad su programski jezici iskonski ovisili o GOTO naredbi a sve varijable su bile globalne. To funkcionira kod kraćih programa i čak je i fora što ne moraš deklarirati varijable već su one jednostavno tu. Stavio u nju tekst ili broj, njoj svejedno.

E, a onda su ljudi počeli pisati programe koji su malo kompleksniji, pa su počeli mijenjati programe koje su napisali prije desetak godina i to je onda postao čisti horror. Tako su krenuli razvijati drukčije paradigme i drukčije programske jezike.

Ovo sa objektnim i neobjektnim jezicima je ipak relativno. Prvi C++ i Objective-C kompajleri su zapravo bili čisti C kompajleri koji bi najprije na nivou preprocesora pretvorili C++/Obj-C u čisti C i onda ga dalje kompajlirali. Ili drugim riječima, metode u klasama su zapravo function pointeri natrpani u strukture koje sad zovemo klase.

Igor
15.07.2011 | 09:14
Djipi kaže:
Objektna organizacija kôda samo je stvar forme.

Kako to misliš?

Evo upravo tako kako je napisao IgorD

Pa nije poanta objektnog programiranja u "organizaciji koda". Odnosno je, manjim dijelom (u smislu preglednosti, ali to je nebitno u kontekstu) - većim je u načinu njegovog korištenja (kad objektu X kažemo da napravi Y i ne zamaramo se razmišljanjem KAKO će to napraviti).

Da, AKO nisi ti taj koji mora napisati tzv. "metode", kreator i destruktor objekta. Ako pak jesi, onda je to isti mačak, malo drugačije zapakiran. Također, i prije izmišljotine zvane "objektno programiranje" postojale su biblioteke funkcija koje je netko drugi napisao, a ti si ih mogao koristiti. Uostalom, reci mi što je

#include <stdio.h>

ako ne to? Netko drugi je napisao biblioteku funkcija zvanu stdio.h, a ja sam je samo referencirao i nadalje je koristim, i ne zamaram se KAKO će se napraviti npr. princ funkcija.

"Objektno" programiranje je samo formalizirana metodologija managementa (a ne programiranja) koja služi tome da se veći programerski zadatak razlomi na što manje komade (objekte) i podijeli većem razvojnom timu, i to s prvenstvenom svrhom da:

a) firma koja upošljava taj tim može uz što manje problema i troška dio svog razvoja outsourcati, a da se pri tom ne mora bojati da će njihov outsource oteti njihov know-how

b) firma koja radi kao outsource za drugu firmu može uz što manje problema i troška zaštiti svoj know-how

c) firma koja financira taj razvoj može minimizirati rizik gubitka ključnog resursa (čitaj: programera) s obzirom da podjelom posla na male module više niti jedan programer nije ključan za razvojni projekt

d) posljedično od c: da firma poslodavac može lakše i efikasnije ucjenjivati programere s obzirom da oni sami, odnosno njihovo znanje više nisu kritični resurs, odnosno da može umjesto punokrvnih programera zapošljavati polupriučene brljače kôda

I tako nastade bloatware...
15.07.2011 | 13:15
"Objektno" programiranje je samo formalizirana metodologija managementa (a ne programiranja) koja služi tome da se veći programerski zadatak razlomi na što manje komade (objekte) i podijeli većem razvojnom timu, i to s prvenstvenom svrhom da...

Sve nabrojeno se uklapa u razloge ZA korištenje objektnog programiranja, ali ipak je banaliziranje zaključiti da je "samo" ta, ekonomska komponenta, jedina prednost OOP-a. Ima ih puno više, na sreću.

Osim toga, za ovo od A do D ti ne treba OOP - kompajliraj i proslijedi dalje kompajlirano, za linkanje - bit ćeš na istom po pitanju svega navedenog.

I tako nastade bloatware...

Pa nije OOP taj koji ga uzrokuje. OK, u praksi se često čini da je, ali koncepti koji stoje iza OOPa itekako potiskuju svaku redundanciju. To što se redundancija uvlači na sve moguće načine nazad u aplikacije, to je već druga priča: od bundlanja aplikacija s aktualnim libraryima (da bi se osigurao fallback nakon što OS naglo skrene u nekom novom smjeru) ili, ako se već to i radi, zato što se, recimo, preskoči code-stripping "da se nešto ne pogubi po putu".

Mene više brine bloatware u smislu napuhavanja samih aplikacija sadržajem - ono kad tekst editor nakon nekoliko generacija počne kuhati kavu jer im se učinilo zgodno dodati tu opciju.
03.08.2011 | 13:01
Ma pazi ti izraza: "formalizirana metodologija managementa". I filozofiranje u ostatku rečenice. Baš me zanima da li je autor te rečenice ikada napisao koju liniju objektnog koda...
03.08.2011 | 15:02
Naravno da jesam. I podosta više nego "koju". Imaš li neki konkretan razog da me ovako bez argumenata vrijeđaš, ili si jednostavno danas nervozan? Prvi komad objektnog kôda sam napisao tamo negdje 1990 (Borland Pascal, verzije se više ne sjećam), a prvi koji sam naplatio - par godina kasnije.

Što se "filozofiranja" tiče, ako uputiš konkretnu i argumentiranu kritiku usmjerenu na nešto određeno, mogu sasvim razložno i konkretno, i potpuno praktičarski obrazložiti bilo koji dio tog "filozofiranja", ako te to uopće zanima. Iako mi se prije čini da nisi ni pročitao (pažljivo) pa te onda ni obrazloženja ne bi zanimala, nego si više zainteresiran ovako pljuckati iz visine.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 59 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO