15.07.2011 | 09:14
Djipi kaže:
Objektna organizacija kôda samo je stvar forme.
Kako to misliš?
Evo upravo tako kako je napisao IgorD
Pa nije poanta objektnog programiranja u "organizaciji koda".
Odnosno je, manjim dijelom (u smislu preglednosti, ali to je nebitno u kontekstu) - većim je u načinu njegovog korištenja (kad objektu X kažemo da napravi Y i ne zamaramo se razmišljanjem KAKO će to napraviti).
Da, AKO nisi ti taj koji mora napisati tzv. "metode", kreator i destruktor objekta. Ako pak jesi, onda je to isti mačak, malo drugačije zapakiran. Također, i prije izmišljotine zvane "objektno programiranje" postojale su biblioteke funkcija koje je netko drugi napisao, a ti si ih mogao koristiti. Uostalom, reci mi što je
ako ne to? Netko drugi je napisao biblioteku funkcija zvanu stdio.h, a ja sam je samo referencirao i nadalje je koristim, i ne zamaram se KAKO će se napraviti npr.
princ funkcija.
"Objektno" programiranje je samo formalizirana metodologija
managementa (a ne programiranja) koja služi tome da se veći programerski zadatak razlomi na što manje komade (objekte) i podijeli većem razvojnom timu, i to s prvenstvenom svrhom da:
a) firma koja upošljava taj tim može uz što manje problema i troška dio svog razvoja outsourcati, a da se pri tom ne mora bojati da će njihov outsource oteti njihov know-how
b) firma koja radi kao outsource za drugu firmu može uz što manje problema i troška zaštiti svoj know-how
c) firma koja financira taj razvoj može minimizirati rizik gubitka ključnog resursa (čitaj: programera) s obzirom da podjelom posla na male module više niti jedan programer nije ključan za razvojni projekt
d) posljedično od c: da firma poslodavac može lakše i efikasnije ucjenjivati programere s obzirom da oni sami, odnosno njihovo znanje više nisu kritični resurs, odnosno da može umjesto punokrvnih programera zapošljavati polupriučene brljače kôda
I tako nastade bloatware...