Kako formirati HTTP request?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako formirati HTTP request?

26.08.2011 | 20:15
Ovo je tema možda više za forum Programiranje, ali nisam siguran koliko bi je tamo ljudi vidjelo, a pomišljam da bi možda netko od web developera ovo mogao znati, iako ne prati forum Programiranje...

Dakle, imam jedan embedded uređaj na TCP/IP koji radi to što treba raditi i to nema direktne veze s ovom pričom. Međutim, u uređaj je ugrađen HTTP server i neke CGI skripte putem kojih je moguće programatski mijenjati neke parametre i utjecati na rad uređaja. Konkretno, meni treba jedna specifična komanda. Kad u address bar bilo koje surfalice ja upišem:

http://admin:1234@192.168.1.216/cgi-bin/admin/setparam.cgi?roi=123,456

Uređaj primi taj HTTP request, napravi točno to što želim i vrati jedan redak teksta surfalici:

roi='123,456'

E, sad, moje pitanje je - kako uputiti taj isti HTTP request programatski, iz nekog komada softvera koji pišemo sami, koji nije web preglednik, niti su mi na raspolaganju neke funkcije neke vanjske surfalice, niti mi je praktično pozivati surfalicu i koristiti nju da mi to radi?

Problem pri tom nije situacija kad ne bi bila potrebna autentifikacija. Dakle, kad ne bi bilo usernamea i passworda, otvori se TCP session prema adresi 192.168.1.216 na portu 80 i pošalje se string

GET /cgi-bin/admin/setparam.cgi?roi=123,456

Međutim, naravno, na taj request dobijem grešku 401 Unauthorized

Gledam po netu, da bi trebalo poslati

GET /cgi-bin/admin/setparam.cgi?roi=123,456
Host: localhost
Authorization Basic QWxhZGRpbjpvcGVuIHNlc2FtZQ==

(ova brljotina na kraju je base64 encoded string admin:1234)

Međutim, dva problema me muče:

1. kako odvajam ta tri retka međusobno? Ako ih odvajam sa CRLF, onda server odmah na prvi redak reagira s 401 Unauthorized.

2. ako pokušam najprije poslati Authorization... redak, dobijem poruku od uređaja "501 Not Implemented
POST to non-script is not supported in Boa."
26.08.2011 | 22:33
Mislim da je curl ono sto trazis.
27.08.2011 | 03:42
Meni se čini da si to trebao u programiranje, ak niš drugo, barem bih ranije primjetio.

Meni to sve izgleda kao jedan red, ali sa odvojenim grupama koje čine request. Ovo localhost je adresa, dakle 127.0.0.1 ili ako ide, baš text localhost. Ona utorizacija sigurno ima negdje još neki dodatni opis, recimo da na kraj adrese dodaš nešto kao &auth=QWxhZGRpbjpvcGVuIHNlc2FtZQ== pa bi onda sve izgledalo kao:

127.0.0.1//cgi-bin/admin/setparam.cgi?ro...bjpvcGVuIHNlc2FtZQ==

pošto je GET default. E sad, nije mi jasno kako to da imaš ovaj redak odmah na početku tvog posta:

admin: 1234@192.168.1.216/cgi-bin/admin/setparam.cgi?roi=123,456

Jel to adresa tvog kompa? Zašto sad možeš slati autentikaciju kao plaintext umjesto onog base64 kupusa? Zašto ne koristiš https:// pa onda to nije ni problem? Ova rečenica mi je malo nerazumljiva:

"Problem pri tom nije situacija kad ne bi bila potrebna autentifikacija."

Usput, Autentikacija vs Autentifikacija, tko zna što je ispravno?

hr.wikipedia.org/wiki/Autentikacija
hr.wikipedia.org/wiki/Računalna_sigurnost#Autentifikacija
27.08.2011 | 06:15
Prvi red je ono što se unosi u address bar od surfalice (HTTP clienta). Sintaksa je takva da se username i password (admin:1234) unose prije same adrese servera i od nje odvajaju monkeyem.

Međutim, ako *nemam* surfalicu, odnosno ako želim programatski poslati ovakav HTTP request, onda moram "ručno" reproducirati sadržaj kakav bi poslala surfalica kad joj netko to utipka u address bar (sukladno RFC2616 http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616.html). A to je onda ovo zadnje. Ali ne kužim čime se odvajaju reci. Jer se sa CRLF šalje request serveru i on odmah odgovara greškom 401 prije nego sam stigao poslati autentifikaciju.

Ili nešto drugo krivo radim?

Riba, problem je u tome što mi stroj s kojeg šaljem HTTP request isto nije normalno računalo s normalnim OS-om, tako da mi cURL ne pomaže. Ali hvala za ideju, pogledat ću u source, možda mi pomogne.
27.08.2011 | 19:29
Nisam siguran da kužim s kojim dijelom zapravo imaš problem (enkodiranje requesta, kod za komunikaciju sa serverom... nešto deseto?), ali zaviri malo u ovaj topic: www.jabucnjak.hr/forum/programiranje/66681-nsurlconnection.html .

U njemu je primjer POST autorizacije, a u tom scenariju ono što šalješ serveru ide kroz setHTTPBody metodu. Ako kod ne pišeš za OS X nego za neku drugu platoformu, to ti vjerojatno neće puno pomoći, ali koncept i činjenica da mora biti uredno enkodirano, možda i hoće.
28.08.2011 | 11:33
Sorry, zapravo mi nije pomoglo uopće. Koliko kužim, ovo je challenge-response autentifikacija. Meni treba obična, glupa, non-secure, basic autentifikacija, gdje klijent treba poslati

username : password

base64 enkodirano, serveru kao običan tekst.

Kôd neće biti za OS X, nego za neku egzotičnu embedded platformu.

Imam problem s razumijevanjem protokola, a moram ga implementirati od nule jer nemam nikakve funkcije na raspolaganju.

HTTP server (taj embedded uređaj) koristi verziju 1.0. Dakle, protokol je opisan u tools.ietf.org/html/rfc1945

Ono što mene konkretno zanima je request, dakle poglavlje 5. Tu piše:

there are two valid formats for an HTTP request:

Request = Simple-Request | Full-Request

Simple-Request = "GET" SP Request-URI CRLF

Full-Request = Request-Line ; Section 5.1
*( General-Header ; Section 4.3
| Request-Header ; Section 5.2
| Entity-Header ) ; Section 7.1
CRLF
[ Entity-Body ] ; Section 7.2

Dakle, simple request je jednostavan za riješiti. Čisto ovako, za probu, otvoriš Terminal i tipkaš

telnet www.jabucnjak.hr 80

dobiješ klasični Telnet odgovor koji nema veze s HTTP protokolom

Trying 62.212.66.212...
Connected to www.jabucnjak.hr.
Escape character is '^]'.

pošalješ simple request

GET http://www.jabucnjak.hr/

(Jabučnjak sjedi na serveru koji nije samo njegov pa onda treba u GET-u poslati apsolutni URI. U mom slučaju bi trebalo unijeti relativni URI, dakle nešto kao "/index.html")

Uglavnom, na ovo dobiješ od servera odgovor u vidu cijele HTML stranice koju bi onda web browser dekodirao i prikazao:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

<link rel="shortcut icon" href="images/favicon.ico" />

<link type="text/css" rel="stylesheet" href="/min/f=templates/jabucnjak/css/template_css.css,components/com_kunena/template/jabucnjak/forum.css,modules/mod_d4j_transmenu.css,modules/mod_modragulizer/mod_modragulizer.css,modules/mod_ninjarss/mod_ninjarss.css" />

<script type="text/javascript" src="/min/?g=js"></script>

<title>Jabučnjak - Novosti</title>
<meta name="description" content="Jabučnjak - Hrvatska zajednica Apple korisnika" />
<meta name="keywords" content="Jabucnjak, apple forum, iphone, mac forum" />
<meta name="Generator" content="Joomla! - Copyright (C) 2005 - 2006 Open Source Matters. All rights reserved." />
<meta name="robots" content="index, follow" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://www.jabucnjak.hr/components/com_jomcomment/style.css"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://www.jabucnjak.hr/components/com_jomcomment/templates/jabucnjak/comment_style.css"/>

i tako dalje, da sad ovdje ne quotam cijelu naslovnu stranicu jabučnjaka. Uglavnom, nakon što server isporuči stranicu, prekida TCP session (Telnet veza se zatvara)

</body>

</html>
<!-- 1314519197 -->Connection closed by foreign host.

Međutim, kad treba poslati full request, treba poslati više linija, najprije GET, a onda za njom Authorization: header. Međutim, meni server već na prvu liniju reagira i odbije me sa 401 Unauthorized prije nego uopće prihvati i pročita Authorization header koji slijedi.

Dakle, očito sam nešto krivo skužio i nešto krivo radim, a ne kužim što.

Nešto o autorizaciji sam našao i ovdje, ali nije mi ništa jasnije:

en.wikipedia.org/wiki/Basic_access_authentication
28.08.2011 | 23:58
BTW, Riba, molim te prebaci u forum Programiranje. Hvala.

U međuvremenu sam sam sebi odgovorio na pitanje, ali problem još nisam riješio.

Dakle, nasurfao sam i malo modificirao ovu python skriptu:

# Echo server program
import socket

HOST = ''                 # Symbolic name meaning all available interfaces
PORT = 50007              # Arbitrary non-privileged port
s = socket.socket(socket.AF_INET, socket.SOCK_STREAM)
s.bind((HOST, PORT))
s.listen(1)
conn, addr = s.accept()
print 'Connected by', addr
while 1:
    data = conn.recv(1024)
    if not data: break
    print data
conn.close()

Skripta osluškuje na proizvoljnom portu i ispiše na stdout točno ono što primi preko TCP veze. Onda sam sa

python skripta > HTTPREQ

pokrenuo osluškivanje (rezultat osluškivanja će se snimiti u HTTPREQ datoteku koju onda mogu pogledati HEX editorom)

Onda sam u Operu utipkao url

http://admin:1234@127.0.0.1:50007

tako da mi generira ispravni HTTP request.

I konačni zaključak je da su reci razdvojeni sa CRLF.

A zašto mi onda to ne funkcionira kad ja šaljem request? Zar je moguće da je tako kratak timeout (manje od sekunde) nakon kojeg server zaključi da iza prvog retka više ne slijede headeri?
29.08.2011 | 00:55
A da probaš CR i LF poslati encodirano:

LF %0A
CR %0D
29.08.2011 | 07:47
Nema toga u RFC-u. Ta notacija non-printable znakova vrijedi za address bar, ali web klijent prema serveru šalje sirove bajtove.

Čini mi se da je fora u tome da cijeli request mora otići u jednom TCP paketu.
29.08.2011 | 15:00
Imaš negdje dummy repliku sustava na koji se spajaš pa da možemo pogađati rješenje "uživo"? U tom slučaju pomoglo bi znati i koji su limiti, da ne tražimo rješenje u Objective-C ako se unaprijed zna da to nije opcija.
29.08.2011 | 22:30
Morao bi složiti neki dynds da bude dostupno s interneta. Ako ne riješim problem dotle, moći ću to napraviti u četvrtak. Limit je taj da se moraju koristiti funkcije isključivo najniže razine (sirovi TCP socket handling), kao ovo u python primjeru koji sam postao gore. Jezik nije toliko bitan.
30.08.2011 | 00:46
Morao bi složiti neki dynds da bude dostupno s interneta. Ako ne riješim problem dotle, moći ću to napraviti u četvrtak. Limit je taj da se moraju koristiti funkcije isključivo najniže razine (sirovi TCP socket handling), kao ovo u python primjeru koji sam postao gore. Jezik nije toliko bitan.

Ako složiš možemo igrati "tko prvi uspješno pošalje request, pobjednik".
30.08.2011 | 01:14
01.09.2011 | 13:14
Elem, skužio sam u čemu je bio problem. U prvoj liniji (koja počinje s "GET") mora iza URI-ja slijediti razmak pa specifikacija verzije HTTP protokola. Dakle:

GET / HTTP/1.0

Ako toga nema, podrazumijeva se ne HTTP 1.0, nego HTTP 0.9, koji je uvijek single-line request.

Kad server dobije u prvom retku informaciju da se koristi HTTP 1.0 ili 1.1, onda čita i iduće retke koji slijede, sve dok ne naiđe na sekvencu CR LF CR LF LF koja označava kraj requesta. Unutar requesta, svaki je redak zaključen s CR LF.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 43 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?