UNIX-like?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UNIX-like?

19.03.2012 | 13:21
Pozdrav,

Imam doma macbook na kojemu se vrti OS X 10.6.8 i PC na kojemu je ubuntu.
Prije par dana počeo sam čitati tutorial o pisanju shell skripti na ubunti,i tako jednom mi se dogodilo da nisam mogao koristit PC pa sam probao iz dosade na macbooku upisati u terminalu ono što sam naučio u tutorialu i jako sam se iznenadio kad je proradilo ali u isto vrijeme sam bio jako zbunjen(i sada sam:silly:) .Čak i kada sam utipkao u terminal "echo $SHELL" izbacio mi je "/bin/bash",što je ako sam ja dobro shvatio bash shell.
Pročitao sam na wikipediji da je OS X baziran na UNIXU kao i linux distribucije.

Moje konkretno pitanje je što zajedničko imaju OS X i neka linux distribucija?
19.03.2012 | 13:45
OS X je dobrim dijelom baziran na FreeBSDu koji je poput Linuxa operatitvni sustav koji je vrlo sličan UNIXu. Oboje su djelomično ili potpuno usklađeni sa POSIXom i dijele puno zajedničkih točaka. Shell možeš koristiti isti i na OS X i na Linuxu, kao i većinu command line alata koji su već dostupni u binarnom obliku ili izvornom kodu.
UNIX/Linux je tradisionalno za GUI koristio Xserver (što se pomalo mijenja u posljednje vrijeme), dok je OS X imao svoj vlastiti GUI podsustav. No, i na OS X možeš pokrenuti Xserver u obliku X11.app aplikacije ili alternative za Lion budući da se sita više ne isporučuje.

OS X bi ti u osnovi bio lijepo upakirani UNIX....
19.03.2012 | 21:23
Ma, nije Linux baš koristio X-e. SCO, Solaris, ovi, oni... ali Linux je tamo prije 20 godina bio preslab (tj. PC mašine u to doba su bile preslabe) za X-e. A kasnije su na Linuxu otišli na Gnome, zar ne?
  • User
  • Posjetitelj
20.03.2012 | 01:54
smayoo kaže:
Ma, nije Linux baš koristio X-e. SCO, Solaris, ovi, oni... ali Linux je tamo prije 20 godina bio preslab (tj. PC mašine u to doba su bile preslabe) za X-e. A kasnije su na Linuxu otišli na Gnome, zar ne?

X-i i GNOME su različite stvari. X server je grafički server, dok je GNOME desktop okruženje koje "leži" na X serveru. Solaris, HP-UX i sl. komercijalni unixoidi iz tog doba su uglavnom koristili CDE (Common Desktop Environment) koji je, kao i GNOME, pokretan na X serveru. Također postoji hrpa drugih window managera ili environmenta koji su daleko brži od GNOME-a, npr fvwm, afterstep, windowmaker itd. Linux je također koristio XFree86, a kasnije Xorg implementacije X servera od samih početaka GUI-a na njemu.

Koliko mi je poznato, mislim da su OS X, NEXTSTEP i BeOS jedini unixoidi koji nisu koristili X server kao glavnu podlogu za GUI.
20.03.2012 | 09:32
Volim kad ima edukacije za nas kućne korisnike !
20.03.2012 | 10:23
OK, slažem se s tim. Ali kad je Riba napisao da je Linux za GUI koristio Xserver, ja sam pomislio na X-windowse (koji su bili uobičajen GUI na unixoidima tamo, devedesetih godina).
20.03.2012 | 10:58
User kaže:

X-i i GNOME su različite stvari. X server je grafički server, dok je GNOME desktop okruženje koje "leži" na X serveru.

hvala User na objašnjenju,ovo me je isto zanimalo.Čak sam progulgao da li je moguće instalirati GNOME na OS X i vidim da se može ali ipak prije svega treba nekakav dodatak instalirati.
www.daniweb.com/hardware-and-software/ap...tweaks/threads/51798
http://www.daniweb.com/hardware-and-software/apple/mac-tips-n-tweaks/threads/attachment.php?attachmentid=2241&d=1154750733
20.03.2012 | 11:26
Da, ali zašto bi htio stavljati Gnome na Mac? Macov GUI je puno bolji od Gnomea.
20.03.2012 | 11:35
Ma naravno da je macov GUI bolji ali mene je zanimalo čisto radi znatiželje.
  • num
  • Korisnik
  • 3
20.03.2012 | 12:02
X-Windows je uvriježeno zbog MS Windows, no puni naziv je X11 Window Server odnosno skraćeno XServer. A to je ono što Riba spominje.
Današnje Linux i FreeBSD i dalje koriste XServer (Xorg ili XFree86) za komunikaciju sa grafičkim hardverom bez obzira da li koriste GNOME, KDE, fvwm ili neko drugo sučelje.
  • User
  • Posjetitelj
20.03.2012 | 17:38
smayoo kaže:
OK, slažem se s tim. Ali kad je Riba napisao da je Linux za GUI koristio Xserver, ja sam pomislio na X-windowse (koji su bili uobičajen GUI na unixoidima tamo, devedesetih godina).

Vjerojatno si mislio na OpenWindows:

Jel to to?

Kako je num već objasnio gore, X-Win i XServer su ista stvar.

Navkov, "dodatak" koji trebaš je upravo X11 ili X Server za Mac OS. Na Linuxu i ostalim unixoidima se X11 pokreće kao podloga za GUI, dok Mac OS ne koristi X11 za svoje sučelje. Međutim, moguće je pokrenuti X11 kao aplikaciju i na Mac OS-u kako bi se moglo pokretati ostale GUI aplikacije s unixoidnih sustava, pa tako i GNOME ili KDE npr.

I za kraj mali ispravak, onaj gornji screen je KDE, a ne GNOME.
20.03.2012 | 19:24
OpenWindows su bili na Sun Sparc radnim stanicama. Na Intel platformi sa SCO Unixom GUI je izgledao gotovo potpuno identično, ali se zvao X-Windows (točno se sjećam logotipa na splash screenu). X-Windows se isto tako zvalo i okruženje koje si mogao dići na MS DOSu da bi se njime spojio kao terminalom na server.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 23 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO