07.12.2014 | 16:08
Finn kaže:
prije nekoliko godina su prosvjetari besplatno polagali ECDL. nažalost, nisam tada radio u školi, ali sam imao uvid u čitav sadržaj toga i nije bilo ovih stvari koje ti navodiš, dakle tečaj je bio prilično fundamentalan,
Ima osnovni, ima i napredni tečaj. Stvari koje navodim nisam spominjao radi nastavnika koji su morali polagati ECDL, nego radi mladih ljudi koji za sebe misle kako znaju sve o tome što se može i treba znati, a na kraju ispada da im znanje odgovara možda toj temeljnoj razini, a da za neku naprednu - nisu ni blizu.
ali na stranu i to - hrpetina profesora koji su ga položili (jer su tada morali svi proći taj tečaj), ne zna ni mnogo fundamentalnije stvari od ovih koje ti navodiš. i sad netko takav ima dokaz da barata kompjuterom. toliko o ECDL-u...
Kako rekoh - tko ne koristi, taj zaboravi. Da *TADA* nisu to savladali, ne bi položili ECDL. Ispit je 100% automatiziran, nije tu bilo "poklanjanja ocjena".
ECDL je "European Computer Driver's License". Isto kao kad netko ima vozačku dozvolu B kategorije, a zapravo se ne usuđuje voziti igdje osim između svog sela i susjednog, gdje je dućan i crkva. Nažalost, nije nijedan sustav vrednovanja idealan.
edit: da stvar bude tragičnija, za ovaj natječaj (kao i za mnoge druge slične) ulogu te potvrde može odigrati i ocjena iz informatike s fakulteta (iz informatike kao općeg ili izbornog predmeta,
da se razumijemo) pa čak i iz srednje škole - znači prije deset ili dvadeset godina (?!).
i još tragičnije, da zaposlenici državnih institucija uopće mogu biti informatički polupismeni ili nepismeni - desetljećima; a mi ćemo valjda plaćati skupe tečajeve...
OK, ali što sad ti želiš? Želiš se natjecati za radno mjesto za koje nemaš traženi dokaz sposobnosti. Umjesto da razmišljaš kako da ga pribaviš (jer, realno, ti suštinski zadovoljavaš taj uvjet, samo nemaš formalni dokaz toga), ti sad lamentiraš o tome kako je društvo nepravedno?
Što bi da se radi o tome da te netko traži da formalno dokažeš znanje engleskog? A, recimo, nisi ga nikad imao u školi (kao što ga nekadašnje generacije i nisu imale pod obavezno), nego si se naučio sam. Korištenjem računala, gledanjem filmova, možda boravkom u Engleskoj, itd. Da li bi isto inzistirao na tome da iz principa ne želiš otići i platiti standardni test engleskog 2. ili 3. razine i onda imati dokaz da znaš engleski?