19.03.2021 | 13:40
Naravno da su suci ljudi, i da nisu bezgriješni, svatko tko radi može pogiješiti, ali ovdje nije riječ o nenamjernoj pogrešci, nego o namjernom nepridržavanju onoga što piše u zakonima.
Ako ti iz toga zaključuješ da su "krivi" zakoni, a ne oni koji ih sprovode, ja ti tu ne mogu pomoći.
Ono o trodiobi vlasti, ili nisi razumio, ili si potpuno krivo shvatio.
Prema trodiobi vlasti, političari ne trebaju ništa dopustiti sucima, jer im formalno nisu niti nadređeni.
Naravno da postoji prešutno odobravanje ovakvog ponašanja sudstva, od strane ostalih dvaju poluga vlasti, ali one im i dalje nisu nadređene, iako bi ih, da postoji politička volja za to, indirektno mogle natjerati da rade po zakonu, a ne "po babu i po stričevima".
Članovu Udruge NK Dinamo su vjerojatno upućeniji u problematku i od mene i od tebe, i oni se ne žale na zakon, nego na nepridržavanje zakonskih odredbi.
A ti se opet žališ na zakon, znači ti misliš da si upućeniji od članova Udruge NK Dinamo?!
Zakone nikad nisu pisali daktilografi (ne misli se na ručno pisanje slova i riječi, ili tipkanje na pisaćem stroju ili kompjuteru, nego na određivanje sadržaja zakona), nego pravnici i to oni koji pripadaju vladajućoj stranci (zakoni se "pišu" u Saboru, a Saborom upravlja stranka koja je dobila većinu glasova).
Te iste zakone ne provode oni koji su ih napisali, nego predstavnici sudbene vlasti.
Da, ono što piše u nekom zakonu, određuju političari, ali sam zakon moraju formulirati pravnici, jer prosječni političar, koji inače nije pravnik, nije u stanju složiti iole suvisao zakon (zlobnici bi rekli da to često nisu u stanju ni pravnici kojima je to posao).
Ponašanje sudaca nije uređeno zakonom (da postoji zakon u Sudovima, ali on se više bavi pravnim tehnikalijama), nego etičkim kodeksom sudaca, i u tom etičkom kodeksu ne piše da je dozvoljeno ovako ponašanje sudaca, dale nije problem ni u kodeksu, ni u zakonima, negu u eklatantom kršenju odredbi kodeksa i zakona, a sve to nije zbog "loših zakona", nego zbog ljudi koji ne rade svoj posao onako kako bi trebali.