02.08.2021 | 14:50
jandorn kaže:
Pošto si se malo raširio probati ću skupiti moje argumente:
1. Biologija
To je vrlo jednostavno kao što sam rekao iznad. Rasplodne stanice gamete koji su spermij i jajna stanica su i one koje utječu na rod. Ukoliko je osoba zdrava imaš muško ili žensko a treće ne postoji na taj naćin. To što ti brojiš kao treće je sve što nije se razvilo kako treba biološki i ne vidim ni jedan razlog zašto bih trebali na to gledati kao nešto više od toga.
Recimo da je to neka vrsta mutacije gena, kod jednog dijela populacije koji se ne osjećaju kao većina (pripadnici jednog od dva spola heteroseksualne orijentacije).
Tko si ti (ili bilo tko) da određuješ kako baš tu mutaciju treba "popravljati"? U osnovi je genska mutacija - temelj evolucije. Neka mutacija vodi u smjeru koji smanjuje izglede za opstanak pa potomci koji je nasljeđuju - izumiru, a neka u budućim generacijama postaje prevladavajuća jer omogućava bolje izglede za daljnji razvoj vrste.
2. Utjecaj krščanske religije na zapadno društvo
Na zapadu Crkva je bila glavni izvor školovanja i osnovala je nekoliko sveučilišta. Crkva imala značajan, pozitivan utjecaj na razvoj znanosti.
Ne slažem se. Upravo suprotno. Crkva je imala izrazito negativan i nazadan utjecaj na razvoj znanosti. Ili možda želiš reći da je znanstvenike na lomači spaljivao netko drugi? Temelje matematike i geometrije, najosnovnije o astralnoj navigaciji, europski su pomorci u renesansi učili od Arapa, koji su to naučili iz antičkih spisa, koje je crkva u srednjevijekovnoj Europi odbacila (da ne kažem - sustavno zatirala).
3. Moje povezivanje non-binary sa navedenim pojmovima
Naravno da ovo nije sigurno 100% ali isto tako mislim da nije upitno.
Ako nije 100% sigurno, onda je sigurno upitno. Poradi malo na elementarnoj logici.
Razvojni problemi kao intersex ili transrodnost su stari i dobro znani fenomeni o kojima se još uvijek nije ništa novo nije dogodilo ili otkrilo. Primjerice transrodne odobe su uglavnom muškarci i takvih ima iznimno malo na svijetu. Ovo danas, uglavnom ženske koje tvrde da su non-binary ili transrodne osobe je nešto sasvim drugo.
U starijim kulturama to je možda izgledalo drugačije ali u današnjem zapadu to je sve dobro znano i vidimo kako je počelo. Reci mi molim te kada se Tash Sultana počela izjašnjavati kao non-binary? Sa koliko godina? Kakve je knjige čitala, kakve je YT kanale gledala kao klinka? Koga je pratila na društvenima mrežama prije nego je dobila te ideje? Da li je tako tvrdila od rođenja? Da li misliš da ako se netko identificira kao non-binary da to nema veze sa biologijom ili sa kulturom društva?
Ja mislim da tu ima nešto što si trebao napisati da bi bilo jasno što misliš i što želiš reći, a nisi napisao jer se tebi toliko čvrsto podrazumijeva, da misliš da je svakom tako totalno jasno. Ja bih radije da ti jasno i precizno napišeš to sam (konkretno - ZAŠTO su oni uglavnom transrodni muškarci sasvim nešto drugo u odnosu na ove ženske osobe?), nego da nagađam.
[quuote]4. Moje predpostavka da je to sve degradacija društva
Mislim da je ovo jedina upitna stvar koju sam rekao za koju nisam ni sam siguran ali mislim da je vrlo vjerovatno.
Što ti točno znači "degradacija društva"? Jesi li siguran da si upotrijebio ispravnu riječ? Misliš li možda "dekadencija"?
Daj mi molim te objasni malo o tim starim Grcima koje spominješ. Koliki je postotak ljudi takvih bio na usponu Grčke a koliko na padu civilizacije? U kojim su slojevima društva bili, da li su možda bili seljaci?
U antičkoj Grčkoj je homoseksualnost bila široko prisutna. Likurg Spartanski, jedan od utemeljitelja Sparte i autor spartanskog ustava koji je Spartu doveo na vrhunac moći, propisao je (i ovo je povijesni dokument) Spartancima *obavezu* da spolno opće sa zakonitim suprugama barem toliko često da one u svom plodnom periodu života rode barem četvoro djece (dvoje za nadomjestak sebe i svog supruga i dvoje za razvoj populacije). Iza te obaveze je postojala i kazna za neizvršavanje, jer je manjak interesa muškaraca za seks sa ženama bio toliko raširen da je bilo nužno propisati to kao obavezu.
Spartanski su ratnici uzimali mlade ljubavnike, među dječacima koji su tek bili prošli inicijaciju ratnika, a mnogi koji se bave teorijom ratovanja kažu da je to možda bila i jedna od ključnih stvari koja je održavala nepobjedivost spartanske vojske. Naime, spartanski ratnici nisu bili ni puno snažniji, ni puno vještiji s oružjem od drugih grčkih ratnika, ali su bili puno ustrajniji i nikad nisu bježali. Teorija kaže - zato što su mladići bili u prvim redovima, a stariji iza, i oni straga nisu nikad bježali s ratišta jer su naprijed u borbi bili njihovi mladi ljubavnici.
Da li u njih računaš mlade dječake koje su kastrirali i držali kao seksualno roblje?
Može ovo preciznije? Gdje se to i kad događalo? Možda neki izvor? Ovako, na prvu, rekao bih da si to izmislio da "pojačaš" svoju argumentaciju.
Zašto misliš da je sve što se spominje u stavim civilizacijema je pozitivno?
Naravno da nije. Čak, rekao bih, većina toga nije. Kako u antičkim društvima, tako ni u onim srednjevijekovnim, kojima je upravljala crkva. Ali nemoj da sad krenemo u komentare što je pozitivno, a što negativno jer ćeš shvatiti da su to zapravo jako subjektivne kategorije i da nas to razmatranje neće odvesti nikakvom zaključku.
Dakle, na stranu što je kome pozitivno, mislim da je za ovu diskusiju relevantnije - što u nekom društvu može biti normalno (a da nama nije).
Za kraj, da dodam, pa da zakompliciram još više,
ja se u principu slažem da seksualne devijacije (općenito sve, a ne samo one koje proizlaze ih nekog oblika homoseksualnosti ili transrodnosti) postaju značajnije prisutne (u odnosu na neki mali postotak homoseksualnosti koji je kroz cijelu ljudsku povijest uvijek prisutan i neporeciv) u društvu upravo zbog dekadencije društva i, da se tako izrazim, nedostatka problema u životu.
Međutim,
1.
smatram da je nekorektno tu etiketirati ljude koji se (iz bilo kojeg razloga) ne osjećaju ugodno/prirodno u svojoj prirodnoj ulozi koju im određuje spol kojeg su stekli pri začeću, jer je spektar seksualnih devijacija neusporedivo širi od toga i, štoviše, značajnom većinom obuhvaća tzv. "straight" populaciju, koja je sve samo ne "straight". Čisto da nabrojim ovako, enciklopedijski: zoofilija, pedofilija, sodomija (kako sam često čuo da se šali generacija mojih studenata: "hoćemo li normalno ili u pi*ku?"
), gerontofilija, nekrofilija, koprofagija, sadizam, ...
2.
čvrsto vjerujem u slobodu kao vrhovno načelo i vrijednost. Vjerujem da svatko treba imati istu onu slobodu koju ja želim za sebe i svoje bližnje, i da nečija - bilo čija - sloboda završava, smije završavati i MORA završavati tek tamo gdje počinje sloboda druge osobe.
U tom smislu - bilo kakve ideje "popravljanja" nečije genetičke "pogreške" ili bilo što u tom smjeru - krajnje su mi neprihvatljive.