17.04.2010 | 11:16
Ja mislim da se banku (privatno ili poslovno) bira isto kao i bilo kojeg drugog pružatelja usluga (privatno ili poslovno).
Ako si velika firma od stotina ili tisuća zaposlenih, s višemilijunskom mjesečnom režijom i višedesetakamilijunskim mjesečnim prometom, vjerojatno ti treba velika banka. Njena tromost i birokratiziranost ti neće smetati jer si i sam takav.
Ako si, pak, mala poduzetnička firma, vjerojatno ti treba i takva banka, koja te neće jahati obrascima, procedurama, itd. A za tvoje razmjere financijskih operacija bit će više nego dovoljno velika, jer, ako si mala poduzetnička firma, teško da planiraš višemilijunske projekte, zar ne?
Da imaš poslovni prostor u prizemlju svoje obiteljske kuće pa ti treba adaptacija garaže u skladište, da li bi taj posao ugovorio s Ingrom, ili s lokalnim građevinskim poduzetnikom.
Ja sam privatno u Zagrebačkoj banci, iako su razlozi ponajviše povijesni. 1997. kad sam se tamo prebacio, bili su najmanje loša banka u HR. Danas više nisu najmanje loši, ali još nisu toliko loši da bi mi se dalo radi promjene mijenjati navike. Prednost im je što imaju bankomata posvuda i što imaju mobilno bankarstvo koje radi super. Tako da fizički u banku odem nekoliko puta godišnje, najčešće radi podizanja neke egzotičnije inozemne valute za put u inozemstvo, itd. Dodijelili su mi osobnu bankaricu koja je krasna žena, vrlo ljubazna i odgovorna i velikim je dijelom zaslužna što još nisam otišao (iako sam siguran da oni toga nisu svjesni). Dali su joj zadatak da mi proda loše prilagođene financijske proizvode i nisu je valjano za to educirali, tako da ona zapravo i ne zna baš puno o tome što prodaje. Ali je oni svejedno tlače i maltretiraju što mi nije ništa prodala.
Ukratko, slažem se s Davorom...